SAMP/T yerine SİPER! Fransız-İtalyan füzeleri sınıfta kaldı: Avrupa gözünü Türkiye'ye dikti

Ankara'nın tüm ısrarlarına rağmen satışına bir türlü onay çıkmayan Fransız-İtalyan ortak yapımı SAMP/T, Rus füzelerini karşılamada sınıfta kaldı. Wall Street Journal, "Ciddi operasyonel sorunları var, güvenirliliği tartışılıyor" ifadelerini kullanırken, Analizi Merkezi Daimi Araştırmacısı Federico Borsari, "Türkiye'nin uzun menzilli SİPER'ini, SAMP/T veya Patriot'a alternatif olarak görebilir" ifadelerini kullandı.
Ukrayna'da sınıfta kalan İtalya ve Fransa'nın hava savunma sistemi SAMP/T, Avrupa ülkelerini endişeye soktu. Rus füzelerine karşı başarısız olan SAMP/T yerine Avrupa uzmanlar SİPER'i alternatif gösterdi.
Ankara'nın tüm ısrarına karşı bir türlü satışına onay verilmeyen Fransız-İtalyan ortak yapımı SAMP/T hava savunma sistemleri Ukrayna'da çakıldı. Amerikan Wall Street Journal gazetesi, savaşın başlamasının ardından Ukrayna'da konuşlandırılan sistemlerin 'ciddi operasyonel sorunlar' ile karşılaştığını yazdı.

Habere devam eden gazete SAMP/T'nin Rusya'nın gelişmiş balistik füzelerini engellemede başarısız olduğunu belirterek, "SAMP/T'nin düşük performans göstermesi, yüksek yoğunluklu savaşta güvenilirliği konusunda şüpheler oluşturdu" dedi.
SAMP/T YERİNE SİPER
Ukrayna'da çuvallayan SAMP/T sonrası Avrupa'da gözler Türk savanma sistemi SİPER'e çevrildi. Geçtiğimiz dönemlerde e "Türk savunma şirketleri, sessiz bir devrime öncülük ediyor" diyen Avrupa Politika Analizi Merkezi Daimi Araştırmacısı ve NATO2030 bursiyeri Federico Borsari, Avrupa devletlerine seslendi.
Borsari, "Avrupa ülkeleri hava savunmalarını yenilemeyi hedeflerken Türkiye'nin uzun menzilli SİPER sistemi, Eurosam SAMP/T veya Patriot gibi pahalı Batılı sistemlere daha ekonomik bir alternatif olarak ilgi görebilir." ifadelerini kullandı.
Türkiye hem Patriot hem de SAMP/T taleplerinin karşılanmaması üzerine yerli ve milli SİPER Hava Savunma Sistemi'ni geliştirdi. ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE tarafından ortaklaşa yürütülen bir projenin ürünü olan SİPER-1 başarılı testlerin ardından 2024 yılı sonunda TSK envanterine alındı. Sistem 100 km'nin üzerinde menzili ile savaş uçağı, İHA, helikopter, seyir füzesi ve havadan karaya mühimmatlar gibi tehditleri imha edebiliyor. Ayrıca çok daha gelişmiş özelliklere sahip SİPER-2'nin çalışmaları da devam ediyor.
PROJEYE DAHİL ETMEDİLER
ASELSAN, EUROSAM ve Roketsan arasında 5 Ocak 2018 tarihinde, "Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemi (LORAMIDS) Tanımlama Çalışması" sözleşmesi imzalandı. Sözleşme ile Türkiye, Fransa ve İtalya'nın ortaklaşa sistem geliştirmesi hedeflendi. Ancak Fransa ve İtalya, Mart 2021'de Türkiye'yi projeye dahil etmeyerek Eurosam-SAMP/T'nin geliştirilmesine ilişkin sözleşmeyi imzaladı.
