Sadece askerlerin ve bilim insanlarının ziyaret etmesine izin verilen korkunç adada

Dünyanın en ölümcül yılanlarından 4 bininin yaşadığı ada o kadar tehlikeli kabul ediliyor ki, Brezilya hükümeti adaya girişi yasakladı.
Burası, São Paulo kıyılarından 32 kilometre uzaklıkta bulunan Ilha de Queimada Grande'dir ve zehirli altın mızrak başlı engereğin (Bothrops insularis) bilinen tek doğal yaşam alanıdır.
METREKAREYE BİR YILAN DÜŞÜYOR
Daily Mail'in haberine göre, yaklaşık 430 bin metrekarelik alanıyla o kadar çok yılana ev sahipliği yapıyor ki, metrekareye bir yılan düştüğü tahmin ediliyor. Bu nedenle, ada "Yılan Adası" lakabını haklı olarak almış.
Adaya halkın girişi yasak ve her yıl yılanları incelemek için özel izin alan birkaç bilim insanı dışında neredeyse hiç kimse adayı ziyaret etmiyor. Ada, 1909 yılında inşa edilen otomatik deniz fenerini denetleyen ve ardından hızla adadan ayrılan Brezilya donanmasından da ara sıra ziyaretler alıyor.
Yasağa rağmen, kaçak avcıların zaman zaman adaya ulaşarak altın mızrak başlı engereğin örneklerini ele geçirmeyi başardıkları ve bu örneklerin karaborsada 17.500 pound'a (30.000 $) kadar fiyatlara satıldığı bildiriliyor.
Tür, yaklaşık 11.000 yıldır izole bir şekilde evrimleşmiştir; yükselen deniz seviyeleri adayı anakaradan ayırmış ve yılanların erişebildiği yiyeceği önemli ölçüde sınırlamıştır.
Bu yılanların başlıca avı göçmen kuşlar olmuştur . Ancak sorun şu ki, zehirlerin çoğunun etkisini göstermesi uzun zaman alıyor, hatta bazı durumlarda günlerce sürebiliyor; bu da kuşların çoğunlukla ölmeden önce oradan ayrılması anlamına geliyordu. Sonuç olarak yılan, avını neredeyse anında öldürebilen, oldukça güçlü bir zehirle evrimleşti.
İNSAN ETİNİ BİLE ERİTEBİLİR
Bu zehir diğer yılanların zehirlerinden beş kat daha güçlüdür ve insan etini bile eritebilir. Altın mızrak başlı engereğin ısırığının insanlarda ölüm oranı %7'dir.
Adanın yasak bölge ilan edilmesinden önce, insanların zehirli yılanlardan dolayı hayatlarını kaybettiklerine dair birçok hikaye dolaşıyordu.
Bunlardan biri, teknesinin motorunu kaybedip adaya sürüklenen bir balıkçıdan bahsediyor. Tehlikeyi görmezden gelerek iç kesimlere yöneldi ve burada ölümcül saldırılara maruz kaldı. Teknesi bulunduğunda, yılan ısırıklarıyla kaplı, kanlar içinde ölü bulundu.
Bir diğer hikâye ise adada ailesiyle birlikte yaşayan son fener bekçisiyle ilgilidir. Efsaneye göre, pencerelerden evlerine yılanlar girdiğinde panik halinde kaçmaya çalışmışlar. Cesetleri adanın çeşitli yerlerine dağılmış halde bulundu.
Adanın ismi bile onun çalkantılı tarihini ortaya koyuyor. "Yakıp kül eden ateş adası" anlamına gelen Ilha de Queimada Grande, adada muz plantasyonu kurma girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine bu ismi almış.
Ancak son 15 yılda ormansızlaşma ve hastalıkların yayılması nedeniyle adadaki yılan popülasyonu yaklaşık %15 oranında azaldı. Bu nedenle tür, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından "kritik düzeyde tehlike altında" olarak listelenmiştir.
Nüfusun azalmasına rağmen adada binlerce yılan kalması nedeniyle Ilha de Queimada Grande ideal bir tatil yeri olarak kabul edilemez.
