Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sabotaj şüphesi

İran donanmasının 207 metrelik savaş destek gemisi Hark, Umman Denizi'nde alevler içinde battı. Olayın sabotaj olup olmadığı şimdilik bilinmiyor.

Dünya

22.03.2024, 11:19

İran donanmasının en büyük gemisi 'Hark', Umman Denizi'nde battı. Askeri gemide, Hürmüzgan eyaletine bağlı Cask Limanı açıklarında iken yangın çıktı. Yaklaşık 20 saat süren kurtarma çalışmalarının neticesiz kalması üzerine gemi tamamen denizin dibini boyladı. 

Fars ve Tasnim haber ajansları, İran'ın ana petrol terminali olarak hizmet veren ada ile aynı isme sahip Hark'ı kurtarma çabalarının başarısız olduğunu söyledi. Verilen bilgilere göre yangın gece 02:25'te birdenbire başladı ve gemi İran Körfezi'nin en dar yeri olan Hürmüz Boğazı yakınındaki Umman Körfezi'nde sürüklendi. 

20'ye yakın mürettebatı yaralayan alevleri söndürme çalışmaları başarısız kalınca, İran'ın en büyük savaş destek gemisi Hark, bu ülkeye ait Jask Limanı açıklarında suya gömüldü. 

Alevler içindeki gemi batarken, denizciler can yelekleriyle Hark'ı tahliye etti. İranlılar 207 metre uzunluğundaki Hark'ı 'eğitim gemisi' olarak tanımlıyor. 

Hark, İran donanmasında diğer gemilere denizden ikmal sağlayabilen birkaç gemiden biri olarak hizmet veriyordu. Neredeyse bir uçak gemisi ebadındaki platform hem ağır yükleri kaldırma hem de helikopterler için kalkış noktası görevi ifâ edebiliyordu. 

1977 İngiliz yapımı gemi, 1984'te İran'a satılmıştı. Hark, İran Deniz Kuvvetleri'nin en büyük tonajlı gemisi olma özelliği taşıyordu. 

İran ordusu, gemideki tüm mürettebatı kurtardıklarını, yangının çıkış nedenini ise henüz belirleyemediklerini kaydetti. 

Aniden başlayan yangın, sabotaj ihtimalini akıllara getiriyor. İran ile ABD arasında 2019 yılında Umman Körfezi'nde büyük gerilim yaşanmış, Amerikalılar, Devrim Muhafızlarının ABD gemilerine uzaktan kumanda edilen mayınlar yapıştırdıklarını iddia etmiş, bu suçlamalar Tahran yönetimince reddedilmişti. 

Geçtiğimiz nisan ayında ise Kızıldeniz'in Yemen açıklarında demirli vaziyette duran ve Devrim Muhafızlarının üs olarak kullandığı Saviz adlı İran gemisi, İsrail tarafından yapıldığından şüphelenilen bir saldırının hedefi olmuştu. 

İran donanması son yıllarda bu tip felaketleri sıkça yaşıyor. 2020 yılında Jask Limanı yakınlarındaki bir tatbikat sırasında İran denizcileri yanlışlıkla kendi gemilerini vurmuş, olayda 19 denizci ölmüş, 15'i de yaralanmıştı. Yine 2018 yılında da bir İran destroyeri Hazar Denizi'nde batmıştı. 

207 metrelik dev Hark gemisini batıran yangının, ABD ile İsrail arasında İran konulu gerilimin tırmandığı bir zamana denk gelmesi dikkat çekiyor. 

Tel Aviv yönetiminin, İran'la ilişkileri normalleştirme arayışındaki Beyaz Saray'a bugünlerde adeta diş bilediği sır değil. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading