Rusya'dan Sinop sinyali: 'Anlaşırsak iki taraf da kazanır'
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Sinop'ta kuurlması planlanan ikinci NGS ile ilgili olarak "Rusya’nın katılımına ilişkin parametreler üzerinde anlaşmaya varabilirsek, bize göre her iki taraf da bundan kazançlı çıkacaktır. Akkuyu NGS’nin inşa edilmesi gibi başarılı bir işbirliği örneğimiz var." dedi.
Türkiye, değişen ve gelişen şartlara uygun olarak nükleer gücü de elinde bulundurmak istiyor. Bu doğrultuda Mersin'de yoğun itirazlara rağmen Akkuyu Nükleer Santrali konusunda önemli adımlar atmış ve Rusya'yla ortaklık yaparak nükleer santtralin inşasına başlamıştı. Elektrik talebi artışı açısından Avrupa’da birinci, dünyada ise Çin’den sonra ikinci sırada bulunan Türkiye, bu büyük enerji ihtiyacını karşılama noktasında değişik çözümler üretme yoluna gitti ve 2015 yılında inşaata başladı. Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesindeki sanrtrale 27 Nisan 2023'te yakıt çubukları getirilmiş ve yapı nükleer tesis olarak anılmaya başlanmıştı. İlk reaktördeki elektriğin 2025'te üretilmesi bekleniyor.
KONU TÜRKİYE OLUNCA ÇEVREDEN BAHSETMEYE BAŞLADILAR
Ancak Türkiye'nin bir nükleer güç santraline daha ihtiyacı olduğu aşikar. On yıllarca nükleer güç santrali inşa edip işleten ve buna devam eden Batılı devletler konu Türkiye olunca çevreden, iklimden, nükleerin kötülüğünden bahsetmeye başladı. Kendilerine hak olan şeyleri Türkiye'ye haram gören bu devletlerin tüm engelleme çabalarına rağmen Türkiye, Mersin'de Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşasına başladı ve 9 yılda çok önemli merhaleler katetti.
Hürriyet'te yer alan habere göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Sinop Nükleer Güç Santrali inşaat projesi ile ilgili olarak kendileriyle anlaşılması halinde kazançlı çıkacağını ve bu durumdan iki tarafın da kazanacağını vurguladı. Lavrov, "Rusya’nın katılımına ilişkin parametreler üzerinde anlaşmaya varabilirsek, bize göre her iki taraf da bundan kazançlı çıkacaktır. Akkuyu NGS’nin inşa edilmesi gibi başarılı bir işbirliği örneğimiz var." dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ASTANA'DA KONUŞMUŞTU
Temmuz ayında Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi için geldiği Kazakistan'ın başkenti Astana'daki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın birlikte Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni yaptığını hatırltmış ve şu ifadeleri kullanmıştı:
"Tabii bütün arzumuz onu bir an önce devreye almak, bitirebilmek. Sinop Nükleer Enerji Santrali ile ilgili görüşmelerimiz var. Bu konuda ciddi adımlar atabileceğimize inanıyoruz. Bu konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız muhatabıyla görüşmelerini sürdürüyor. Bu görüşmelerle birlikte de tabii bu arada özellikle BOTAŞ ve Gazprom arasındaki ilişkiler samimi bir havada devam ediyor. Sizin de ifade ettiğiniz gibi yani, 55 milyar dolarlık bu hacim bizim için çok çok önemli değil. Bizim hedefimiz 100 milyar doları yakalamaktı. Bu 100 milyar dolara ulaşabileceğimize inanıyorum. Bu konuda böyle bir potansiyele de sahibiz."