Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Rusya-Ukrayna heyetleri bugün İstanbul'da bir araya geldi! İşte ilk açıklamalar

Rusya-Ukrayna heyetleri bugün İstanbul'da bir araya geldi! İşte ilk açıklamalar

Son dakika haberleri... İstanbul'daki Rusya- Ukrayna müzakerelerinde heyetler arası görüşmeler sona erdi. Müzakere yaklaşık 4 saat sürdü. İstanbul'da Rus heyetiyle görüşmelere katılan Ukraynalı müzakereci Arakhamia, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söylerken 'Güvenlik garantisi üzerinden henüz anlaşma sağlayamadık.' dedi.

Dünya

23.01.2024, 19:03

Son dakika! Rusya-Ukrayna savaşında bir ay geride kalırken Türkiye'nin arabuluculuk için gösterdiği çaba meyvesini verdi ve her iki ülkenin heyetleri bugün İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. İstanbul'daki Rusya- Ukrayna müzakerelerinde heyetler arası görüşmeler sona erdi. Tarihi zirve 4 saat sürdü. Rusya ve Ukrayna heyetleri müzakere sonrası açıklamalarda bulundu.

Endonezya'da 6.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi! Haberi Görüntüle

UKRAYNA HEYETİNDEN İLK AÇIKLAMA: TÜRKİYE GARANTÖR ÜLKE OLSUN

İstanbul'da Rus heyetiyle görüşmelere katılan Ukraynalı müzakereci Arakhamia tarihi zirve sonrası açıklama yaptı. Arakhamia'nın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde; Kırım ve benzeri durumdaki bölgeler ayrıca değerlendirilmeli. Güvenlik garantisi üzerinden henüz anlaşma sağlayamadık. Ülkemizin güvenliği en önemli talebimiz. Ukrayna'nın geleceğini düşünmeliyiz. O yüzden aramızdaki anlaşmaya bazı maddeleri ekledik. Türkiye dahil 8 ülkenin garantörlüğünü istiyoruz. Garantör olarak İngiltere, Çin, ABD, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada ve İsrail'i görmek istiyoruz. Tabi ki işin hukuki boyutunu başka bir arakdaşımız paylaşacak. Savaşı sona erdirmek için Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve geleceğini sağlamak için önemlidir. Bunlar Ukrayna'nın güvenliğini garanti edecek. Bunun NATO'nun 5. maddesine benzer olmasını istiyoruz. Askeri tatbikatlar anlaşmalar sonrası yapılabilir. Müzakereler sürerken güç kullanılmamasını teklif ettik. 2-3 hafta sonra garantörler de görüşmeye katılsın istiyoruz.

ABD'den TikTok yasağına ilk hamle! Çin merkezli platform ulusal güvenlik... Haberi Görüntüle

'NATO'YA GİRMEYECEĞİZ AMA AB'YE GİRMEMİZ ENGELLENEMEZ'

Gerçekten şunu çok iyi anlamamız gerekiyor. Önelikli olarak bir referandum gerçekleştirilmesi gerekecek. Vatandaşlar önce sesini duyuracak. Sonra garantör ülkelerin parlamentoda onaylanması gerekecek. Müzakareler sürereken askeri güç kullanılmaması konusunda da ayrı bir müzakere gerekecekttir. Tabi ki burada tıkanık konular büyük ölçüde çözülmemiş görünüyor. Manipülasyonlara izin verilmemesi lazım. Sosyal medyada dezenformasyon görüyoruz. Bunun geçerli bir döküman olabilmesi için öncelikle anlşamaya varılması gerekiyor. Çünkü Viyana Sözleşmesi'ne hepimiz tarafımız. Bunun gerçekleştirilebilmesi için de çeşitli mekanizmaların harekete geçirilmesi gerekecek. Olası bir anlaşma olursa, Rusya'ya bunu ileteceğiz. Anlaşma olursa garantör ülkeler tarafından imzalanacak. Garantör ülkeler bunu imzalayacak olursa Rusya'ya ile yapılacak olan anlaşmada taraf olacaklar demektir. Bu durum işgal altındaki bölgelerde askeri güç kullanılmasını içermeyecek. NATO'ya girmeyeceğiz ama AB'ye girmemiz engellenemez.

Ukraynalı müzakereci Podolyak: (İstanbul'da) Bugünkü görüşmenin sonuçları liderler seviyesinde bir görüşme yapılması için yeterlidir

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sisi görüşmesi sonrası Yunan basınından olay iddia! Mısır,... Haberi Görüntüle

RUS HEYETİNDEN AÇIKLAMA: BAZI MADDELERDE ANLAŞTIK

Rus heyeti, Ukrayna tarafıyla İstanbul'da yaptıkları görüşmelerin yapıcı geçtiğini açıkladı. Rus heyeti tarafından yapılan açıklamada ise şu açıklamalar yapıldı; "Ukrayna'nın önerilerini Putin'e ileteceğiz. Bazı maddelerde anlaştık. Böyle olursa daha hızlı bir barış mümkün. İki taraf arasında bazı maddelerde uzlaşma sağlandı. Bazı siyasi incelikler ve detaylar konuşulacak. En hızlı şekilde barışa gelmek daha mümkün olacaktır. 2 hafta içinde görüşmeleri devam ettireceğiz. Dışişleri Bakanları anlaşırsa liderler görüşebilir. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir araya gelen Rusya ve Ukrayna heyetlerine teşekkür konuşması yaptı. Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal da katıldı.

Son dakika... İsrail ordusu duyurdu: 'Husiler ilk kez İsrail topraklarını... Haberi Görüntüle

'DÜNYA SİZDEN MÜJDE BEKLİYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleşmesi planlanan toplantı öncesi Rusya ve Ukrayna heyetleriyle bir araya gelerek kısa bir görüşme yaptı. Toplantı öncesi konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık görüşmelerden somut sonuçlar alınması gereken bir döneme girdik. Dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeleri haberleri bekliyor" ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun gözünü kan bürüdü! Bebek katili Refah katliamı için tarih... Haberi Görüntüle

MÜZAKEREDE SÜRPRİZ İSİM

Öte yandan zehirlendiği iddia edilen Rus oligark Roman Abramovich de müzakerelerde yer alması dikkat çekti. Abramovich, İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmeleri öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ayaküstü sohbet etti.

Husiler duyurdu: ABD ve İngiltere Yemen'e 10 saldırı düzenledi Haberi Görüntüle

İBRAHİM KALIN'IN YANINDA OTURDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması sırasında masada olmayan Abramovich, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yanında oturdu.

Hatırlanacağı gibi Roman Abramovich'in Kiev'de Ukraynalı müzakerecilerle yaptığı görüşmeden birkaç hafta sonra zehirlendiği öne sürülmüştü. Abramovich ve iki Ukraynalı üst düzey müzakerecide göz kızarıklığı, ağrılı ağlama ve eller ve yüzlerde deri soyulması gibi semptomlar görüldüğü iddia edilmişti.

Başı ABD çekiyor: Aylardır katliam yapan İsrail'e silah yağmış! Haberi Görüntüle

KULEBA: AZAMİ TALEBİMİZ ATEŞKES

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, İstanbul'da yapılacak Rusya-Ukrayna müzakerelerini değerlendirirken şu ifadeleri kullandı; ''Devlet başkanımız heyetimize çok net talimatlar verdi. İnsanlar, toprak ve egemenlik üzerine pazarlık yapmayacağız. Pozisyonumuz beton gibi serttir ve uluslararası hukuktan, Ukrayna ordusundan, Rusya'ya uygulanan uluslararası yaptırımlardan, savunmamız için Ukrayna'ya aktarılan ve aktarılmakta olan silahlardan güç almaktadır. Türkiye'deki müzakerelerde asgari talebimiz insani sorunların çözümü, azami talebimiz ise ateşkes ve bunun için sürdürülebilir anlaşmanın sağlanması olacaktır.''

Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakereler, Dolmabahçe Ofis'te devam etti. Toplantıya yerli ve yabancı basın mensupları ilgi gösterdi.

Alman medyasında hedef yine Türkiye: Erdoğan fotoğrafıyla Suriye, Haiti, Rusya... Haberi Görüntüle

MÜZAKERE BAŞLIKLARI

Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerde ele alınması beklenen başlıklar ise şu şekilde;

1- TOPRAK

Müzakerelerdeki en zorlu başlık. Donbas yani ülkenin doğusunda Donetsk ve Luhansk'tan oluşan bölgedeki, Rusya destekli ayrılıkçılar iki yerde de bağımsız Cumhuriyet ilan etti, Rusya tanıdı. Moskova geçen hafta Donetsk'in yüzde 54'ünü, Luhansk'ın yüzde 93'ünü ele geçirdiğini ilan etti. Zelenski önceki gece Donbas'ta çözüm istediğini söyledi.

2- TARAFSIZLIK

Ukrayna'nın tarafsızlığı, Rusya'nın taleplerinin başında geliyor. Moskova, savaş öncesi Ukrayna'nın hiçbir zaman NATO'ya üye olmayacağına dair yazılı güvence istiyordu. Rusya, saldırının amaçlarından birini de Ukrayna'nın silahsızlandırılması olarak ilan etti. Ukraynalı yetkililer, son bir ayda ülkenin NATO'ya üye olmayacağını dile getirdi. Zelenski de önceki gece tarafsızlık konusunda müzakereye hazır olduğunu ilan etti.

3- RUSLARIN HAKLARI

Rusya'nın doğusunda Rusça konuşan bir nüfus bulunuyor. Ukrayna 2019'da çıkardığı yasayla Ukrayna dilini zorunlu hale getirmişti.Memur, asker, doktor ve öğretmen olmak için Ukraynaca konuşmak gerekiyor. Ancak, Rusça'nın statüsü Moskova'ın talepleri arasında bulunuyor. Zelenski bu başlığın müzakerelerde konuşulduğunu açıkladı.

4- "NAZİLERDEN ARINDIRMA"

Ruslar, "Azak Tugayı" gibi aşırı sağcı grupların Rusça konuşan halka "soykırım" yaptığını iddia ediyor. Ukrayna ise  iddiaları kesin bir dille reddediyor. Bununla birlikte, "Nazilerden arındırma" Rusların ortaya attığı bir kavram ve "silahsızlanma" başlığıyla birlikte anılıyor.

Öte yandan, Ruslar başta Zelenski hükümetinin değişmesinden bahsediyordu. Şimdilerde Ukrayna'nın kendi ordusuna sahip olabileceğinden ancak Batılı ülkelerin silahlarına ve üslerine ev sahipliği yapmamasından söz ediliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading