Yandex Metrica

Rusya nüfusunda rekor düşüş! Putin şimdi ne yapacak?

Rusya nüfusunda rekor düşüş! Putin şimdi ne yapacak?

Rusya özellikle son 12 aydır nüfusunda yaşanan rekor seviyedeki düşüşle dikkatleri üzerine toplarken, bunun nedeni herkes tarafından merak ediliyordu. Nüfus bilimci Alexei Raksha, bu konuya ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.

Dünya

23.01.2024, 18:07

Rusya'da resmi istatistiklere dayalı bir analize göre, ülkenin doğal nüfusu son 12 ayda tarihte kaydedilmiş en büyük düşüşünü yaşadı.

Myammar'da Cunta karşıtları kurşuna dizildi: İşte ölümcül pusudan görüntüler Myammar'da Cunta karşıtları kurşuna dizildi: İşte ölümcül pusudan görüntüler Haberi Görüntüle

PANDEMİ ÖNCESİ VE PANDEMİ SONRASI

Nüfus bilimci Alexei Raksha, Rusya'nın doğal nüfusunun - göçün etkileri hariç, kayıtlı ölümleri ve doğumları sayan bir rakam - Ekim 2020 ile Eylül 2021 arasında 997.000 azaldığını hesapladı.

Bu sert düşüşün bir diğer nedeni de dünyanın en yüksek Kovid-19 ölüm oranlarından birine sahip olan ülkesi konumundaki Rusya'nın, pandemi nedeniyle rekor sayıda can kaybı görmeye devam etmesiyle geliyor. Ülkede pandeminin başlangıcından bu tarafa en az 660.000 can kaybı yaşandı.

Rusya'nın yaklaşık 145 milyonluk toplam nüfusu, Başkan Vladimir Putin'in 2000 yılında iktidara geldiği zamandan daha düşük. Üstelik Moskova'nın 2014 yılında Rusya'nın resmi nüfus istatistiklerine 2 milyon ekleyen Kırım'ı ilhak etmesine rağmen.

Rusya'nın önceki hızlı nüfus azalması dönemi 1990'larda geldi - Doğum oranlarının düştüğü ve yoksulluk ve alkolizm gibi sosyal sorunların dramatik bir artış gördüğü on yıllık ekonomik çalkantı. Raksha, doğal nüfustaki önceki rekor düşüşün, Rusya nüfusunun 983.000 düştüğü Temmuz 1999 ile Haziran 2000 arasında gerçekleştiğini söyledi.

Sovyetler Birliği'nin savaş sonrası yılları boyunca istikrarlı bir şekilde yükselen Rusya'nın doğal nüfusu, Sovyetlerin çöküşünü takip eden on yıllar boyunca istikrarlı bir düşüş yaşadı. -sadece Orta Asya'daki eski Sovyet cumhuriyetlerinden gelen milyonlarca göçmen işçi akınıyla desteklenen toplam rakamlarla.

Rusya'nın doğal nüfusu, salgından önceki yıllarda hem ekonominin zayıflaması hem de yaşam standartlarının düşmesiyle yeniden gerilemeye başlamadan önce, 2012'de kısa bir süre için büyümeye geri döndü.

İsrailli ırkçı bakandan insanlık dışı öneri: Filistinliler infaz edilsin İsrailli ırkçı bakandan insanlık dışı öneri: Filistinliler infaz edilsin Haberi Görüntüle

PUTİN'İN NÜFUS ARTIŞI VE AİLEYİ TEŞVİK İÇİN ÇALIŞMALARI

Putin, yirmi yıllık iktidarı boyunca, yeni anne baba olmuş çiftlere barınma ya da eğitim için harcanabilecek binlerce doların eşdeğerini veren cömert bir doğum destek planı uygulayarak, doğum oranını artırmak için bir dizi politika ve sosyal yardım ödemesini teşvik etti.

Diğer taraftan "aile" müessessesine önem veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nüfusun artırılmasına yönelik aldığı bir dizi önlemlerin yanı sıra ülkede "eşcinsel evliliğe" de onay vermemiş, yine geçen yıl "Bunu daha önce de söyledim, yine söylüyorum, ben devlet başkanı olduğum sürece bu gerçekleşmeyecek, bir ailede ebeveyn 1, ebeveyn 2 olmaz, anne ve baba olur" ifadelerini kullanarak, görevde olduğu sürece de buna izin vermeyeceğini vurgulamıştı.

Kaynak: The Moscow Times

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading