Yandex Metrica
SON DAKİKA
Rusya ile savaşmaya hazırız! Türkiye'nin veto ettiği Finlandiya kendinden emin

Rusya ile savaşmaya hazırız! Türkiye'nin veto ettiği Finlandiya kendinden emin

NATO üyeliği olsa da olmasa da "Finlandiya'yı Finlandiyalılar savunacak" diyen Genelkurmay Başkanı Timo Kivinen, Rusya'dan bir saldırı olması halinde ülkelerini savunmaya hazır olduklarını söyledi.

Dünya

23.01.2024, 19:27

Finlandiya Genelkurmay Başkanı Timo Kivinen, ülkesinin onlarca yıldır bir Rus saldırısına hazırlandığını ve bir saldırı girişimi olması halinde işgale karşı sert direniş göstereceklerini söyledi. 

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan Kivinen, Kasım 1939 tarihiyle 1940-1941 arasında ülkesinin Rusya ile iki kez savaştığını hatırlatarak, Finlandiya halkının savaş motivasyonunun oldukça yüksek olduğuna dikkat çekti. 

Rusya ile 1300 kilometrelik sınır hattını paylaşan Finlandiya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan beri yüksek düzeyde askeri hazırlık yaptığını söyleyen Kivinen, "Askeri savunmamızı zırhlı birliklerle yapılacak büyük bir ateş gücü ve düşman hava kuvvetlerine karşı sistematik olarak geliştirdik. Ukrayna toprakları, Rusya'nın çiğnemesi için zor bir ısırık oldu ve emin olun Finlandiya da öyle olacak" dedi. 

Timo Kivinen

Finlandiya 1939 ve 1040-41 yılları arasındaki iki ayrı savaşta Sovyetler Birliği'ne karşı topraklarının 10'da 1'ini kaybetti. Bu savaşlarda yaklaşık 100 bin Finli öldü. Ülkede şimdi 5,5 milyonluk nüfusun 870 bini yedek güç olarak eğitilmiş durumda ve aktif Finlandiya ordusu ise 280 bin askerden oluşuyor. Finlandiya diğer ülkelerin aksine hiçbir dönem zorunlu askerlik uygulamasını kaldırmadı. 

Soykırım ortağı ABD'den Gazze'de yürüyen sivilleri bombalayan İsrail'e çağrı: Sorumluları... Haberi Görüntüle

F-35 VE SİHA SATIN ALACAKLAR 

Avrupa'nın en güçlü toplarından birini imâl etmeyi başaran ülke aynı zamanda 370 kilometrelik seyir füzelerine sahip. ABD'ye 4 adet savaş gemisi siparişi veren Helsinki yönetimi aynı zamanda Lockheed Martin şirketinden 64 adet F-35 savaş uçağı satın almaya hazırlanıyor. 

Fin ordusu bunun yanında envanterini insansız hava araçlarıyla geliştirmek istiyor. Reuters, aralarında kamikaze İHA'ların da bulunduğu araçlardan 2 bin kadar sipariş etmeyi planladıklarını duyurdu. Ülkede Rus sınır hattına bariyer inşa ediliyor. 

Bir Rus işgaline karşı insanlar vatanlarını koruma konusunda bilinçli. Geçtiğimiz ay yapılan bir ankette halkın yüzde 82'si, bir savaş durumunda cepheye gitmeye evet diyeceklerini bildirdi. Muhtemel NATO üyeliğinin Rusya'ya karşı caydırıcılık sağlayacağını belirten Genelkurmay Başkanı Timo Kivinen (62) yine de şu hususun altını çiziyor: "Sonuçta Finlandiya'yı Finlandiyalılar savunacak."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading