Rusya-Çin savaşına dair tatbikat belgeleri ortaya çıktı: İki ülkenin kod isimleri var

Rusya-Çin savaşına dair tatbikat belgeleri ortaya çıktı: İki ülkenin kod isimleri var

Rus devlet hafızasında varlık gösteren 'Çin tehdidi', 2008-2014 yılları arasında çalışılmış savaş oyunlarında kendini gösterdi. Financial Times gazetesinde yayınlanan şok kayıtlar, Rus Genelkurmayı'nın ülkenin doğu kesimlerinde muhtemel bir Çin işgalini çalıştığını gözler önüne serdi.

Financial Times gazetesine sızdırılan tatbikat planları Rusya-Çin hattında ortalığı karıştırdı. 2008-2014 yılları arasında Rus subaylar tarafından hazırlandığı belirtilen senaryoya göre, Rusya'nın doğu bölgeleri Çin tarafından işgal ediliyor. Bunun öncesinde para karşılığı sokağa inen protestocu gruplar Rus polisiyle çatışıyor. 

Sınır bölgelerinden kaçak biçimde Rusya'ya sokulan silahlar, isyancılar vasıtasıyla Rus güvenlik güçlerine yönelik saldırılarda kullanılıyor. Rus Genelkurmayı'na ait olduğu belirtilen tatbikat senaryosu, Pekin'in gerçek niyetine ilişkin Rusların zihnindeki derin korkuyu bir kez daha günyüzüne çıkardı. 

Çin ile Rusya arasında bir savaş ihtimali bugün çok uzak görülse de ortaya çıkan senaryolar, Pekin kaynaklı olası tehditlerin ciddiye alındığını gösteriyor. Financial Times gazetesine göre 'Çin tehdidi' etrafında yazılan Rus planları, Kremlin'in Ukrayna'yı işgalde kullandığı taktiklerle büyük ölçüde örtüşüyor. 

HER ŞEY İÇ KARIŞIKLIKLA BAŞLIYOR

Bir savaş oyunu senaryosunda Çin, Rusya'nın uzakdoğu bölgelerinde polisle çatışmaları için protestoculara para ödüyor. Ardından Rus güvenlik altyapısına gizli saldırılar için sabotajcılar gönderiyor. Gerginlik en üst seviyeye ulaştığında Çin, savunma üretimini artırıyor ve Rusya'yı birdenbire 'soykırım yapmakla' suçladıktan sonra Çin sınırına yığınak yapmaya başlıyor. 

Berlin'deki Carnegie Rusya Avrasya Merkezi Direktörü Aleksandr Gabuev, özellikle 2008-2014 döneminde açık bir tehdit olarak görülen Çin'e karşı Rusya'nın bu tip savaş oyunlarını düzenli olarak uyguladığını belirtiyor. 

Gabuev, "Rusya her zaman ana tehdidin NATO olduğunu ve Çin'in de ortağı olduğunu söylemesine rağmen birçok yeni silahı ilk önce Uzakdoğu bölgesine konuşlandırdı" diyor. 

PUTİN-Şİ ORTAKLIĞI İLELEBET SÜRER Mİ?

Çin sınırında seyrek nüfuslu Rus toprakları için 1960 ve 70'li yıllarda küçük çaplı çatışmalar yaşanmıştı. Vladimir Putin iktidarıyla birlikte Moskova ile Pekin anlaşma imzalayarak saldırmazlığın kalıcı hale getirildiğini hüküm altına aldı. 

2012 yılından beri Çin'i yöneten Şi Cinping ile sıkı bir ilişki kuran Putin, bu ortaklığı Ukrayna işgali sonrası güçlendirdi. Pekin, Moskova'nın eylemlerine zımnî destek sunmanın yanısıra Batı yaptırımlarının etkisini azaltmak için ekonomik can simidi sundu. 

Savaş senaryosuna dair sızdırılan son belgeler Kremlin tarafından doğrulanmadı. Pekin yönetimi ise Rusya ile saldırmazlık anlaşmasına vurgu yaptı. Ancak ortaya çıkan hikayenin gerçeklik payı olduğu konusunda kimsenin bir şüphesi yok. 

PEKİN'E VERİLEN KOD İSİM: DASINIA

Senaryoda Çin'e benzetilen ülkeye Dasinia adı veriliyor. Dasinia'da yeni nesil milliyetçi liderlerin iktidara gelmesinin ardından çatışmaya doğru giden bir sürecin tanımı yapılıyor. Savaş oyununda 'Kuzey Federasyonu' olarak kodlanan Rusya'daki iç gerilimler, Dasinia tarafından körükleniyor. 

Dasinia aşırı ısınan ekonomisine güç sağlamak için Kuzey'den 'son derece avantajlı koşullarda devasa ölçekte hidrokarbon kaynağı' istiyor. Kuzey'in bu teklife 'hayır' demesi üzerine savaş hazırlıkları başlıyor. 

Ortaya çıkan belgelerden bazıları, Çin'in Kazakistan üzerinden bir saldırı düzenleyebileceğini, bunun sonrasında Batı Sibirya ve hatta Urallar'ın da saldırının hedefi olabileceğine ilişkin şüpheleri açığa vuruyor. Senaryolara göre işgal gücünün tek bir hedefi var: Rusya'nın uzakdoğu bölgelerini ele geçirmek.

Temmuz 2014'teki bir tatbikat, Kazakistan ve Batı Sibirya'nın Çin/Dasinia tarafından işgaline odaklanıyor. Çin, kalabalık nüfusu için yeni yaşam alanları bulmak ve bu bölgeleri kaynakları için kolonize etme hedefi güdüyor. 

 

Avatar
Atilla Diş