Yandex Metrica

Rusya buğday savaşının fitilini ateşledi! Küresel açlık krizi kapıda

Rusya buğday savaşının fitilini ateşledi! Küresel açlık krizi kapıda

Rusya Ukrayna savaşı devam ederken uyguladığı ambargo nedeniyle buğdayın ülke dışına çıkmasına izin vermeyen Rusya dünya genelinde buğday arzında sıkıntı çıkmasına neden oldu. Bunun üzerine ülkeler stok yapmaya karar verdi. Bu kapsamda Çin’den sonra Hindistan da tahıl ihracatını yasakladı. G7 ülkeleri, “buğday savaşına” karşı mücadele sözü verirken, küresel açlık krizinin kapıda olduğu uyarısında bulundu.

Dünya

23.01.2024, 19:16

Dünyanın en büyük beşinci ihracatçısı konumunda olan Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmesi buğday krizini artırdı. Rusya ve Ukrayna buğday üretiminin yüzde 14'ünü, küresel buğday ihracatınınsa yüzde 29'unu karşılıyor.

Peş peşe patlama sesleri: Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! Peş peşe patlama sesleri: Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! Haberi Görüntüle

40 MİLYON TON TAHIL ÜLKEDE KALDI

Yeni Şafak'ın aktardığı habere göre, Rus güçlerinin Odessa limanlarını abluka altına alması sonrasında Ukrayna'nın 40 milyon ton tahılı ülkede mahsur kaldı. Abluka petrol ve doğal gaz fiyatlarıyla birlikte gıda fiyatlarını da bir anda artırdı.

ABD suspus: Beyaz Saray Sözcüsü İsrail'in eylemlerine yorum yapmadı ABD suspus: Beyaz Saray Sözcüsü İsrail'in eylemlerine yorum yapmadı Haberi Görüntüle

HİNDİSTAN'IN BUĞDAY İHRACATINI YASAKLAMASI PİYASALARI ALT ÜST ETTİ

Bunun üzerine ülkeler gıda güvenliğini sağalamak için bir dizi önlem almaya başladı. Bu kapsamda Çin, buğday ve diğer gıda maddelerini stoklarken, Hindistan da benzer bir karar alarak buğday ihracatını yasakladığını açıkladı. Ukrayna’nın buğday açığını kapaması beklenen Hindistan’ın aldığı karar, piyasaları alt üst ederken, G7 ülkeleri, Rusya’nın tetiklediği “buğday savaşına” ve “küresel açlığa” karşı mücadele edeceklerini duyurdu.

Pentagon sözcüsü duyurdu: İran'ın 81 İHA 6 balistik füzesini düşürdük Pentagon sözcüsü duyurdu: İran'ın 81 İHA 6 balistik füzesini düşürdük Haberi Görüntüle

'SAVAŞ KÜRESEL BİR AÇLIK KRİZİNE YOL AÇABİLİR'

Rusya Ukrayna krizinin tetiklediği gıda krizine karşı harekete geçen G-7 ülkeleri dışişleri bakanları, Almanya’da gerçekleştirilen zirvede bir araya geldi. Berlin yönetimi Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, G-7 ülkelerinin acil bir şekilde Ukrayna tahıl ihracatına alternatifler aradığını, savaşın küresel bir açlık krizine yol açabileceğini belirtti ve Moskova’nın başlattığı ’buğday savaşına’ karşı mücadele sözü verdi. Krizin en çok gelişmekte olan ülkeleri etkileyeceğini belirten Baerbock “Afrika ve Orta Doğu’da insanlar ölecek. G-7 yeni hasat mevsiminden önce Ukrayna’nın depolarından hayati malları almak için lojistik çözümler bulmaya çalışacak” diye konuştu.

ABD yine katile güveniyor: Gazze'deki toplu mezarlar da etkili olmadı ABD yine katile güveniyor: Gazze'deki toplu mezarlar da etkili olmadı Haberi Görüntüle

ÇİN GEÇTİĞİMİZ YIL DÜNYADAKİ TÜM TAHILLARIN YARISINI STOKLADI

1,5 milyara yaklaşan nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, Rusya ve Ukrayna arasındaki tansiyonun yükselmesiyle tahıl stoklamaya başlamıştı. Geçtiğimiz yıl dünyadaki tüm tahılların yarısını stokladığı ortaya çıkan Çin, gıda stoklarının tarihi seviyelerde olduğunu kasım ayında doğrulamıştı. ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre, Çin’in 2022’nin ilk yarısında dünya buğday rezervlerinin yüzde 51’ine, mısırının yüzde 69’una ve pirincinin yüzde 60’ına sahip olması bekleniyor. Veriler, son 10 yılda Çin’deki stokun yüzde 20 arttığını ve Pekin yönetiminin tahıl stoklayarak küresel piyasaları etkilendiğini gözler önüne seriyor. Zira, 2016’dan bu yana sahip olduğundan daha fazla gıda ithal eden Çin’in, yaptığı stoklarla ve piyasadaki fiyatlar üzerinde yaptığı spekülasyonlarla gıda krizi üzerinden rant sağladığı düşünülüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading