Yandex Metrica

Rus Wagner askerleri Sudan'daki altın madeninden çıktı! Kaynağı işleten Ruslar olunca bu durum Amerikan basınına dert oldu

Rus Wagner askerleri Sudan'daki altın madeninden çıktı! Kaynağı işleten Ruslar olunca bu durum Amerikan basınına dert oldu

Asırlardır Afrika ülkelerini sömüren Batı, 'pazara' giren Rusya'dan rahatsız. Amerikan basınına göre Putin'e bağlı güvenlik şirketi Wagner, Sudan'da büyük bir altın madeni işletiyor.

Dünya

23.01.2024, 19:22

Rusya merkezli paralı asker şirketi Wagner, Sudan'da altın madeni işletiyor. Afrika'nın çeşitli ülkelerinde rejimlere güvenlik hizmeti sunan Moskova maden işlerine de el atınca, bu durum Kara Kıta'nın kaynaklarını asırlardır sömürmekte olan Batı'ya dert oldu. Amerikan medyasının önde gelen kurumlarından New York Times'ta Afrika editörü Declan Walsh imzasıyla yayınlanan haberde, altın madenciliğini Rusların yapmasının 'sakıncalarına' yer verildi. 

New York Times gazetesine göre Rus Wagner şirketi, başkent Hartum'un 300 kilometre kuzeyindeki Ibediyye kasabası yakınlarında bir altın madeni işletiyor ve burada çalışan Sudanlılara diğer maden sahiplerinden daha fazla para ödüyor. Maaşların iyi olmasından ötürü bölge halkının pek şikayet etmeden hizmet verdiği altın madeninde Rusların cevher yığınlarını yarı rafine altın çubuklarına dönüştürüp bunları daha sonra ülke dışına götürdüğü belirtiliyor. 

2014'teki ilk Ukrayna işgali sırasında tüm dünyanın dikkatini çeken Wagner, sonraki yıllarda doğrudan Vladimir Putin'e bağlı olarak faaliyet sahasını genişletti. Özellikle Afrika'da Libya, Mozambik, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'de varlık gösteren Wagner, Amerikan yahut Fransız sömürüsüne başkaldırmak isteyen rejimlerin temel dayanak noktası haline geldi. 

Rus paralı askerler, Libya'da ise meşrû yönetimin karşısındaki darbeci Hafter saflarında konumlanarak CIA devşirmesi savaş ağasının yanında, Birleşik Arap Emirlikleri'nin finansal desteğiyle varlık gösterdi. Şirket, daha önce Libya güneyindeki petrol sahalarının Hafter lehine işgalinde rol oynamıştı. Şimdi ise Wagner'in 'altın madenciliği' gibi daha kapsamlı işlere el attığı görülüyor. 

Vladimir Putin ile Yevgeny Prigozhin

Putin'in 'özel şefi' lokantacı Rus oligark Yevgeny Prigozhin tarafından yönetilen Wagner'in Sudan'daki işleri hakkında New York Times'ta yayınlanan haberde şu ifadeler dikkat çekiyor:

"Wagner Afrika'da bir savaş makinesinden çok daha fazlası ve kıtanın üçüncü büyük altın ülkesi Sudan'daki faaliyetlerine bakılırsa geniş bir yayılım alanı var. Wagner, Sudan madencilik konusunda imtiyazlar elde etti ve buradaki faaliyetler Kremlin'in 130 milyar dolarlık altın zulasını artırarak Batı yaptırımlarını köreltiyor. Wagner bir yandan ülkenin Kızıldeniz sahiline bir deniz üssü inşa edilmesi için işleri koordine ederken aynı zamanda Sudan'ı bir uranyum kaynağı olarak görüyor."

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Sudanlı Korgeneral Muhammed Hamdan

"Ekim ayında iktidarı darbe ile ele geçiren Korgeneral Muhammed Hamdan, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal sürecinin ilk günlerinde Moskova'yı ziyaret etmişti. Wagner şimdi general Hamdan'a askeri yardımda bulunuyor. Bazı Sudanlılar alaycı bir şekilde 'Rusya darbeyi destekledi, böylece altınlarımızı çalabilir' diyor. Yevgeny Prigozhin, Sudan'da konuşlu Meroe Gold firmasıyla hiçbir bağı bulunmadığını iddia ediyor. Aynı Prigozhin, halk tabanında sempati kazanmak için geçtiğimiz Ramazan ayında Sudanlılara 198 ton yiyecek yardımında bulunmuş, sadece Sudanlı çocuklara verilmek üzere Rusya'dan 28 ton kurabiye getirtmişti. Çıkarılan altınlar bazen BAE üzerinden bazen de doğrudan Moskova'ya götürülüyor." 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading