Yandex Metrica
SON DAKİKA
'Rus paralı askerleri Mali'yle anlaştı' iddiası Avrupa'yı karıştırdı

'Rus paralı askerleri Mali'yle anlaştı' iddiası Avrupa'yı karıştırdı

''Rus paralı asker gücü Wagner Mali'deki yeni yönetimle anlaştı'' Bu iddia Fransa ve İngiltere siyasetini karıştırdı. Afrika'da sömürge hakimiyetini sürdürmek isteyen Fransa ve İngiltere iddiaya büyük tepki gösterdi. Rusya 'İlk ben geldim, siz çıkın' yaklaşımının Mali için onur kırıcı olduğunu söyledi.

Dünya

23.01.2024, 18:03

Mali'de darbenin ardından kurulan asker ağırlıklı geçiş hükümeti Rusya'yla yakın temasta. Fransa'nın ülkedeki askeri varlığını azaltma kararının ardından hükümetin Rus özel güvenlik şirketi Wagner'le iletişime geçmesiyle başlayan gerginlik tırmanıyor.

O ilaç yüzünden insanlar ölmeye başladı: Takviye gıda alanlar dikkat!... Haberi Görüntüle

WAGNER ŞİMDİ DE MALİ'YE Mİ GİDİYOR?

Rus Wagner grubunun, Mali ordusunun eğitimi ve üst düzey yetkililerin korunmasını öngören anlaşma imzalamak üzere olduğu iddia edilmişti.Yaklaşık bin paralı Rus askerinin Mali'ye gidebileceği, buna karşılık aylık 10,8 milyon dolar ödeme yapılacağı öne sürülmüştü.

Mali Savunma Bakanlığı, böyle bir anlaşmadan haberdar olmadıklarını ancak herkesle görüşmeye açık olduklarını duyurdu. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Mali'nin güvenliği arttırmak için Rus şirketlerinden yardım istediğini açıklamış, durumun kkendileriyle bir ilgisi olmadığını iddia etmişti. Lavrov tepkilerim "'İlk ben geldim, siz çıkın' demek olduğunu söylerek, Avrupa'daki tutumun Bamako'daki hükümete karşı onur kırıcı olduğu açıklamasında bulundu. 

lavrov

Soykırım ortağı ABD'den Gazze açıklaması: 'Havadan 8 ton insani yardım... Haberi Görüntüle

FRANSA'DAN TRAJİK AÇIKLAMA

Mali'deki olası bir Rusya etkinliği, Afrika'daki Batılı sömürgeciliğin iki temel aktörü, Fransa ve İngiltere'yi paniğe sevketti. Wagner iddiasına tepkii gösteren Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, trajik bir açıklama yaparak Mali'deki askeri yönetimin Rus özel güvenlik şirketi Wagner ile anlaşma imzalamasının ülkedeki Avrupa varlığıyla bağdaşmayacağını söyledi. 

macron

Hamas liderlerinden Hamdan duyurdu: İsrail ateşkes için kararını verdi Haberi Görüntüle

İNGİLTERE DE TEPKİLİ: WAGNER İSTİKRARSIZLIKTAN YARARLANIYOR

Mali'nin Rusya ile yakınlaşmasına İngiltere'den de tepki gecikmedi. İngiltere'nin Afrika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Vicky Ford, Mali'yi kararını gözden geçirmeye çağırdı. Ford, yaptığı açıklamada, "İngiltere, Mali hükümeti ile Wagner Grubu olarak bilinen kuruluş arasındaki istişarelerden derin endişe duyuyor." ifadelerini kullandı. 

Asırlardır Afrika'daki çatışma ve savaşı besleyerek ülkelerdeki maden rezervlerini sömüren ülkelerin başında gelen İngiltere'nin açıklamasında da trajikomik ifadeler yer aldı. 
Wagner Grubunun, Libya ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi çatışmalar yaşanan ülkelerde olduğu gibi istikrarsızlıktan yararlandığını kaydeden Ford, "Mali hükümetini, Wagner ile olan ilişkilerini yeniden gözden geçirmeye çağıran Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunu destekliyoruz." ifadesini kullandı.

Dünya bunu konuşuyor! Putin açık açık tehdit etti: Vururuz Haberi Görüntüle

PANİĞİN NEDENİ SÖMÜRGECİ KAYGISI

Fransa ve İngiltere'yi bu denli endişeye sevk edense elbette Avrupalı iktidarların kendilerini hala Afrika'nın efendisi olarak görüyor olmaları. Sömürgecilik dönemi sonrası Afrika'da bir yeni-sömürgecilik süreci başlayan Avrupalı ülkeler, Afrika'nın kaynaklarını tek taraflı olarak sömürmeye devam ediyor.  Ülkenin mali kaynaklarında hala Fransa hükümetinin ve şirketlerinin temel belirleyici aktör olduğunu söylemek mümkün.

PKK CEO'su Brett McGurk'ün İran'la gizli görüşmesi ortaya çıktı: Tahran'ın... Haberi Görüntüle

AFRİKA 'YENİ SÖMÜRGECİLİĞE' BAYRAK MI AÇIYOR?

Rakamlara yansıyan paradoks ise şu, ülkesinde altın madeni bulunmayan Fransa, 2.436 tonla dünyanın en büyük  altın rezervine sahip 5. ülkesi. Ancak 800'den fazla altın madeni bulunan Mali'nin altın rezervi bulunmuyor. Mali'deki yeni yönetimin geleneksel sömürgesi aktörlere bayrak açmasının altında tam da bu hoışnutsuzluk yatıyor. 

mali maden

Özgürlüğe siyonizm engeli: Yahudi düşmanlarını vatandaşlıktan çıkaracak: Almanya'nın yuları kimin... Haberi Görüntüle

WAGNER 3 YILDIR AFRİKA'DA

Faaliyetlerine 2013'te Suriye savaşıyla başladığı tahmin edilen Wagner'in son yıllarda Afrika kıtasındaki varlığı da giderek artıyor. Wagner 2018'de Afrika'ya adım attı. En çok Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki faaliyetleriyle adından söz ettiriyor. Rus paralı askerleri, hem orduya eğitim veriyor hem de Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Touadera'nın güvenliğini sağlıyor.

Ülkede aynı zamanda altın ve elmas madenlerinin güvenliğini de sağladığı düşünülen Wagner'in Mali'deki olası bir varlığı tam da bu nedenle Fransa'yı paniğe sürüklüyor. 

İsrail yardım bekleyen Filistinlilere ateş açtı: Çok sayıda ölü ve... Haberi Görüntüle

FRANSA ÇEKİLİRKEN YERİNE RUSYA MI GELİYOR?

Fransa'nın desteklediği Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın devrilmesinin ardından ordunun iktidara geldiği Mali'de Fransa Afrika'sı fikrine zıt işbirlikleri geliştirme sinyali verilmişti. Rusya ile işbirliği sinyali sonrası, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ülkedeki askeri varlığı sert bir şekilde azaltma kararı almıştı.

Mali'deki askeri üslerinin bir kısmını kapatacağını duyuran Fransa, asker sayısını da 2023 itibarıyla düşürmeyi planlıyor. Fransa'nın Mali'de 5 bin askeri bulunuyor. Ancak Mali'deki olası bir Rusya varlığının Fransa'nın bölgedeki varlığını zora sokacağı biliniyor.

Soru ise şu: Fransa'dan boşalan alana Rusya mı yerleşiyor? Son dönemde Afrika kıtasında, Rus paralı askerler vasıtasıyla nüfuzunu arttıran Moskova, bölgeye "eğitimci" gönderdiklerini kabul ediyor ancak aktif çatışmaya katılmadıklarını iddia ediyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading