Yandex Metrica

Sitede Ara

Rus istihbaratı Kırım Tatarlarını zorla alıkoydu

Rus istihbaratı Kırım Tatarlarını zorla alıkoydu

İşgal altındaki Kırım'da Tatarlara yönelik Rus baskısı artıyor. Bölge halkının ileri gelenleri sudan sebeplerle ya gözaltına alınıyor ya da kaçırılıyor.

Dünya

23.01.2024, 21:59

Rus işgali altındaki Kırım'da Tatarlara yönelik yıldırma operasyonları endişe veriyor. Kırım Tatar Meclisi Başkan Yardımcısı Neriman Celal ile 4 Kırım Türk'ü geçtiğimiz günlerde Rus istihbaratı FSB tarafından kaçırılıp hapsedilmişti. Celal ve diğer Tatarların nerede tutulduklarına ilişkin bilgi almak üzere Akmescit (Simferopol) şehrinde FSB yetkililerinin kullandığı binaya giden 58 kişi daha Rus görevlilerce gözaltına alındı. 

Kırım Tatar Meclisi Başkan Yardımcısı Neriman Celal. 

Aralarında Celal'ın akrabaları, avukatlar ve gazetecilerin bulunduğu gruba sert biçimde müdahale eden Rus güvenlik güçleri, tekmeleyerek otobüse bindirdiği Tatarları bir sorgu merkezine götürdü. Burada ifadeleri alınan 'eylemciler'den büyük bir kısmı serbest bırakılırken, Ruslar iki kişiyi alıkoymaya devam ediyor. 

Bu arada 4 Eylül'de kaçırıldığından beri Akmescit'te FSB'ye ait bir binada tutulan Neriman Celal'in avukatıyla görüşmesine dün itibariyle izin verildi. Müvekkiliyle temas kuran Avukat Emine Avamileva, Celal'in karanlık bir odada elleri kelepçeli ve kafasına torba takılmış halde tutulduğunu, bu nedenle ağır psikolojik baskı altında olduğunu söyledi. 

Ruslar, kaçırdıkları Kırım Tatarlarını Akmescit kırsalından geçen bir boru hattına yönelik sabotaj olayına karıştıkları iddiasıyla suçluyor. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Dzhaparova'ya bu 'bilgi'nin tek kaynağı Rus güvenlik güçleri. Dzhaparova, Tatarları tutuklamak isteyen Rusların boru hattına saldırı senaryosu uydurduğunu düşünüyor. Çünkü Kırımlı Neriman Celal, Ruslar tarafından kaçırılmadan önce Kiev'de Kırım platformunun zirvesine katılmıştı ve bu davranışından ötürü Rus istihbaratı onu 'cezalandırma' yoluna gitti. Ayrıca 'patladığı' iddia edilen boru hattına ilişkin bölgede kimse bir şey bilmiyor. 

Neriman Celal başta olmak üzere diğer tutukluların ne zaman salıverileceği merak konusu. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading