Bangladeş halkının Hindistan-İsrail yanlısı yönetimi protestolarla devirmesinin ardından sınırda tansiyon yükseldi. Kanlı eylemler sonrası başbakanlık koltuğunu bırakan Şeyh Hasina'nın kaçtığı Hindistan'da ordu, Bangladeş sınırına yığınak yaptı.
İki ülke arasında 4 bin kilometreden fazla sınır hattı bulunuyor. Hasina iktidarının sonlanmasıyla bölgede çok önemli bir müttefikini kaybeden Yeni Delhi yönetimi, Dakka'nın hızla 'Pakistan eksenine yanaşacağını' düşünüyor.
Türk ve İslâm düşmanı Hindistan Başbakanı Narendra Modi için böyle bir senaryo kâbus niteliği taşıyor. Hasina ailesine ait unsurların tahrip edildiği Bangladeş'te Nobel ödüllü Prof. Muhammed Yunus geçici hükümet başkanı olarak göreve başladı.
Protestolar sırasında gençlerin yanında tavır alan Bangladeş ordusu ise bir yandan ülke genelinde sükûnet çağrısı yaparken aynı zamanda Hindistan sınırını ek asker ve füze bataryalarıyla güçlendirdi.
Son fırsat! Bir kez daha temas sağlandı: İsrail-Hamas arasında esir...TRG-230 ve TRG-300'Ü KULLANIYORLAR
Türkiye ile Bangladeş arasındaki derin savunma işbirliğinin bir yansıması olarak Dakka yönetimi, Hindistan'a karşı önlemler kapsamında sınır hattında ROKETSAN füzelerini konuşlandırdı.
Bangladeş ordusu Türkiye'de üretilmiş pek çok silah, araç ve sistemi kullanıyor.
Ankara ile Dakka arasında savunma alımları 'devletten devlete' (G2G) anlaşmalarla yürütülüyor. Bangladeş ordusu bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda ROKETSAN'dan TRG-230 ve TRG-300 roket sistemleri aldı. Hassas vuruş yeteneğine sahip karadan karaya topçu roketleri, hedeflerini 20 kilometreden 120 kilometreye kadar mesafeden imha edebiliyor.
Bangladeş ordusu 2023 Ocak ayında Türk Kaplan füzesi böyle ateşlemişti.
2021 yılında Türkiye'den 18 batarya TRG-300 Kaplan satın alan Dakka yönetimi, daha sonra bu sistemin kısa menzilli olanı TRG-230'u da edinmişti. Türk silahları Bangladeş ordusunun icra ettiği tatbikatlarda boy göstermiş ve hedeflerini başarıyla imha etmişti.
Türk zırhlı araç firmalarından çok sayıda personel taşıyıcı edindiği bilinen Bangladeş aynı zamanda silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB2'yi kullanan 34 ülkeden biri.
Ankara ile Dakka arasında, top mermisi üretimi için ortak tesis kurulması yönünde anlaşma bulunuyor. Makine Kimya Endüstri Kurumu geçtiğimiz aylarda bu ülkeye BORAN hafif çekili obüs ihraç etti.
Bunun yanında Türk tersaneleri de donanma konusunda işbirliği için Dakka yönetiminin açtığı savaş gemisi ihalelerinde boy gösteriyor.
30 yılın en büyük sel felaketi! 1 milyon kişiyi doğrudan...DENİZDE ANKARA-DAKKA BAĞI DERİNLEŞİYOR
Dakka yönetimine MİLGEM kapsamındaki 'İ' sınıfı fırkateyn modeliyle teklif götüren Ankara, daha önce bu ülkenin kapısını açık deniz karakol gemisi (OPV) yapma önerisiyle çalmıştı.
Türk özel tersanelerinin Bangladeş donanmasına katkısı ise gelişme kaydediyor.
DESAN Tersanesi, Bangladeş'teki Khulna Tersanesi ile imzaladığı anlaşma kapsamında 3 adet Türk tasarımı dalış destek botu (35 metrelik gemiler) inşa etmiş ve sonrasında yeni gemiler için sözleşme imzalanmıştı.
ARES Tersanesi de Bangladeş Sahil Güvenliği için 4 adet kıyı devriye gemisi ile 5 adet nehir devriye gemisi inşa etmek için anlaşma imzalamıştı. Anlaşmaya göre birer gemi Türkiye'de, kalanlar ise Khulna Tersanesi'nde imâl ediliyor.
Türkiye'den tank ve helikopter satın almaya da niyetli görünen Güney Asya ülkesinin, devrim sonrası işbaşına gelen yönetimle birlikte Ankara ile daha sıcak ilişki kurmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Protestolara katılan üniversite öğrencilerinden onlarcasını öldürten Şeyh Hasina, başbakanlık konutu da basılınca çareyi ülkeden kaçmakta bulmuştu.
Hindistan ise çevresinde Türk SİHA ve füzelerini kullanan ülkelerin çoğalmasıyla birlikte giderek daha tedirgin bir kimliğe bürünüyor.
Yorum Yaz