Riyad'da ekonomik çıkar hesapları! Müzakere masasında barış değil para konuşuldu: 500 milyar dolarlık masa!

Suudi Arabistan dün tarihi bir zirveye ev sahipliği yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, sözde Ukrayna savaşının geleceği için masaya oturdu. Ancak dünyanın yakından takip ettiği görüşmede barış konusundan ziyade ekonomik çıkarlar konuşuldu.
ABD ve Rusya dışişleri bakanları Ukrayna işgalinin başından beri ilk kez dün yüz yüze geldi. Riyad'da gerçekleşen toplantı 4 saat sürdü. Riyad'da kurulan masada doğrudan ateşkes görüşmelerinden çok ekonomik pazarlıklar gündeme geldi.
Ukrayna’daki savaş üçüncü yılına girerken, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleşen ABD-Rusya müzakereleri, barıştan çok ekonomik çıkar hesaplarına sahne oldu. ABD, Ukrayna’ya yaptığı yardımlar karşılığında Kiev’den 500 milyar dolarlık maden anlaşması talep ederken, Rusya ise Kuzey Kutbu’nda enerji iş birliği önerisi sundu. Görüşmelere Ukrayna’nın dahil edilmemesi tartışılan konuların başında yer aldı.
ATEŞKES MASASI DEĞİL EKONOMİK PAZARLIK MASASI
ABD ve Rusya heyetleri arasında Diriyah Sarayı’nda yaklaşık 4,5 saat süren müzakerelerde, doğrudan ateşkes görüşmelerinden çok ekonomik pazarlıklar üzerine sohbet edildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “ABD’nin savaşı sona erdirmeye kararlı olduğunu gördük” derken, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, müzakerelerin devam edeceğini duyurdu.
RUSYA'DAN ABD'YE İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ
Rusya, ABD’ye Kuzey Kutbu’nda enerji iş birliği teklifinde bulundu. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kiril Dmitriyev, “Ukrayna savaşı nedeniyle Amerikalı şirketler Rus pazarından çekildi ve 300 milyar dolar kaybetti. Kuzey Kutbu’ndaki milyarlarca dolarlık enerji kaynaklarını birlikte işletebiliriz” diyerek ABD’ye ekonomik ortaklık teklifinde bulundu.
ABD'DEN UKRAYNA'YA 500 MİLYAR DOLARLIK TEKLİF
Daha çok ekonomik çıkarlar için müzakere masasına oturmuş gibi görünen ABD, müzakerelerdeki en büyük talebi Ukrayna’nın değerli maden kaynakları oldu. Donald Trump, Kiev yönetiminden ABD’ye yapılan yardımlara karşılık, 500 milyar dolarlık nadir toprak mineralleri anlaşması imzalamasını istedi. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu teklife 7 Şubat’ta olumsuz yanıt vermişti.
ABD, UKRAYNA'NIN YERALTI ZENGİNLİKLERİNİ İSTİYOR
İngiliz basınına sızan belgelere göre, ABD Ukrayna’nın yeraltı zenginliklerinin yüzde 50’sini kontrol etmek istiyor. Anlaşmada, limanlardan altyapıya, petrolden gaza kadar Ukrayna’nın ekonomik varlıklarının büyük bölümünün ABD’ye tahsis edilmesi planlanıyor. Bu şartlar, Birinci Dünya Savaşı sonrası Almanya’ya dayatılan Versay Antlaşması’na benzetiliyor.
ABD ve Rusya’nın Riyad’da Ukrayna pazarlığı yapması, Avrupa’da tepkiyle karşılandı. Almanya, Polonya ve Fransa’nın da içinde bulunduğu sekiz Avrupa ülkesi, Paris’te acil zirve düzenledi. Avrupa liderleri, ABD’den güvenlik garantisi talep ederken, barış sürecinde devre dışı bırakılmalarına tepki gösterdi.
