Türkiye, uzun süredir başıboş sokak köpeklerinin insanlara verdiği zararları bertaraf etmek için çalışma yürütüyor. Bu kapsamda konuya dair yasa tasarısının yakın zamanlarda Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulması bekleniyor. Yasa tasarısına başta Cumhuriyet Halk Partisi olmak üzere bazı kesimlerden itirazlar var.
Çocukların çoğunlukta olduğu birçok vatandaş, doğrudan köpek saldırılarından ya da bu saldırıların yol açtığı kazalardan dolayı ya öldü ya da yaralandı. Meselenin bir de kuduz boyutu var elbette. Kontrolsüz biçimde üreyen ve sokaklarda tüm tehlikelere açık biçimde dolaşan ve yaşayan köpekler kuduz gibi birçok hastalığı da barındırıyor. İşte bu zararların önüne geçmek için yeni bir yasa teklifi hazırlandı. Yakın zamanda TBMM'ye sunulacak teklifte şartların uyması halinde bazı köpeklerin uyutulması öngörülüyor. CHP ve bazı aktivistlerin karşı çıktığı kısım işte bu kısım.
İngiltere merkezli yayın kuruluşu Reuters, Türkiye'deki başıboş sokak köpekleriyle ilgili düzenlenen yasa teklifiyle ilgili bir habere imza attı ve söz konusu yasa tasarısının hayvansever Türklerin sinir uçlarına dokunduğunu iddia etti. Oysa Türkiye'de toplumun çok büyük bir bölümü ortada bir başıboş köpek sorunu olduğunu kabul ediyor ve sorunun çözülmesi için harekete geçilmesini istiyor. Reuters'ın sadece görmek istediği tepkileri görmesi ve bunu tüm hayvanseverlere mal etmesi ayrıca sanki tüm hayvanların uyutulacağı gibi bir algı oluşturması iyi niyetli bir yaklaşım olarak görülmüyor.
Haberde bazı aktivistlerin açıklamalarından yola çıkılarak son 20 yıl işaret edildi ve bu süreçte yetersiz kısırlaştırma yapıldığı iddia edildi. Belirli şartlara sahip köpeklerin uyutulması planının ise uygulanamaz olduğu öne sürüldü.
Karadeniz'in hakimi Türkiye olmalı! ABD medyasında dikkat çeken analiz: Onlara...İNGİLTERE'DE DURUM NASIL?
İngiltere'de sokak hayvanı görülmüyor. Bu hususta etkin bir çalışma yürüten İngilizler, geçtiğimiz yıl başıboş yakalanan 17 binden fazla köpeğin yarısından fazlasını bir önceki sahibiyle buluşturdu, bunların yüzde 1'i ise uyutuldu. Ülkede son derece sistemli bir çalışma var. Bulunan bir köpek belediyeler tarafından hayvanlara yardım ve barınak sağlayan kuruluşlara bildiriliyor ve bir hafta boyunca köpeğin sahibi aranıyor. Bu süreçte sahibi bulunamayan, bir barınağa alınamayan veya üçüncü bir kişi tarafından sahiplenilmeyen köpekler uyutuluyor.
Yorum Yaz