banner2

Resmi pasaportta 'İsrail hariç' yazıyordu

Dünya 24.05.2021, 14:28
Abone ol
Resmi pasaportta 'İsrail hariç' yazıyordu

Bangladeş pasaportunda yer alan 'İsrail hariç dünyanın tüm ülkelerinde geçerli' ibaresindeki 'İsrail hariç' bölümü uluslararası standartlar gereği kaldırıldı. Merkezi Hindistan'da bulunan 'The Wire' isimli haber sitesine göre, Bangladeş Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, elektronik Bangladeş pasaportunun uluslararası standartlara uygunluğunun sürdürülmesi için 'İsrail hariç' ifadesi kaldırıldı. Açıklamada, bu değişikliğin Bangladeş'in Orta Doğu'ya yönelik dış politikasında herhangi bir değişiklik olduğu anlamına gelmediği vurgulandı.

Bangladeş pasaportu sahiplerinin İsrail'e seyahat yasağının sürdüğüne dikkati çekilen açıklamada, Bangladeş hükümetinin İsrail konusundaki tutumundan dönmediği kaydedildi. Açıklamada, Bangladeş'in, Filistin-İsrail çatışmasının, 1967'den önceki sınırların ve Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak tanındığı Birleşmiş Milletler kararının göz önüne alınarak "iki devletli çözüm"le ele alınmasına dair tutumu yinelendi ve İsrail'in Mescid-i Aksa'da ve Gazze Şeridi'nde Filistinlilere yönelik son dönemdeki saldırıları yeniden kınandı.

Bildiride, İsrail Dışişleri Bakanlığı Asya ve Pasifik Genel Müdür Yardımcısı Gilad Cohen'in sosyal medya paylaşımına atıfta bulunularak "İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin paylaşımı nedeniyle kafanız karışmasın" değerlendirmesinde bulunuldu. Cohen, 22 Mayıs'ta yaptığı paylaşımda, "Harika bir haber. Bangladeş, İsrail'e seyahat yasağını kaldırdı" diye yazarak Bangladeş hükümetine İsrail ile diplomatik ilişkiler kurma çağrısı yapmıştı.

ÜLKEDE TARTIŞMA KONUSU 

Pasaporttaki 'İsrail hariç' ifadesinin 'idari uygunluk' nedeniyle kaldırıldığını belirten Bangladeş Dışişleri Bakanı AK Abdul Momen ise söz konusu ifadenin kaldırılmasının Bangladeş'in dış politikasıyla bir ilgisi olmadığını ifade etti. Momen, "Biz, Filistin'in güçlü savunucularıyız" dedi.

Uygulamaya tepki gösteren Filistin'in Dakka Büyükelçisi Yousef SY Ramadan da her ülkenin pasaport veya diğer konularda bağımsız karar alma hakkı olduğunu ancak 'İsrail hariç' ibaresinin kaldırılmasının kendileri için kabul edilemez olduğunu belirtti.

Gündemdeki tartışmaya katılan Dakka Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Imtiaz Ahmed ise söz konusu değişikliğin zamanlama nedeniyle İsrail'e yönelik seyahat yasağının kaldırıldığına dair kafa karışıklığına yol açtığına dikkat çekti. Bazı Müslüman ülkelerin İsrail ile ilişkilerini ilerlettiği bir zamanda Bangladeş'in Filistin davasına desteğini açıkladığını anımsatan Ahmed, bu nedenle pasaporttan iki kelimenin çıkarılmasının Bangladeş'in İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili uzun dönemli ahlaki duruşunu sarsacağına inanmadığını kaydetti. Ahmed, Bangladeş'te İsrail'in büyükelçiliği olmadığını ve iki ülke arasında karşılıklı ticaret yapılmadığını belirterek Dakka'da yıllardır Filistin Büyükelçiliği olduğuna dikkati çekti.
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!