• G.ALTIN

    4.345,98

  • DOLAR

    39,2169

  • EURO

    45,2700

  • BIST 100

    9.311,88

  • BITCOIN

    $105.047

"Rafale katili" mercek altında! LIMA 2025 savunma fuarına J-10CE damga vurdu

Pakistan-Hindistan arasındaki savaşa damga vuran Çin'in J-10CE savaş uçağı, LIMA 2025 savunma fuarına damga vurdu. Rafale katili olarak anılan savaş uçakları askeri analistleri büyüledi.

Global Times'ın haberine göre, Malezya'da devam eden Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı'nda (LIMA 2025), küresel havacılık güçleri en üst düzey ekipmanlarını sergiliyor. 

J-10C'nin ihracat versiyonu olan J-10CE savaş uçağı, gerçek savaştaki dikkat çekici çıkışının hemen ardından Çin standında merkez sahneye çıktı ve uçağı gözlemlemek isteyen uluslararası ziyaretçileri ve askeri analistleri büyüledi. 

TORBOFAN MOTORLAR GELİŞTİRİLDİ

Çinli bir askeri işler uzmanı, Global Times'a Çin'in J-10 serisi savaş uçağıyla temsil edilen son teknoloji ekipmanının, Çin ordusunun ve Çin'in savunma sanayi yeteneklerinin küresel algısını, hatta küresel savunma sanayisinin manzarasını bile kökten yeniden şekillendirdiğini söyledi. 

J-10 savaş uçağından bahsettiğinde, genellikle onu basitçe "Çin tarafından bağımsız olarak geliştirildi" olarak tanımlıyorlar. Ancak, Çinli askeri işler uzmanı Zhang Xuefeng, J-10 savaş uçağının Çin Hava Kuvvetleri ve Çin havacılık endüstrisi için öneminin, sadece "yerel olarak üretilen bir savaş uçağı"nın çok ötesinde olduğunu belirtti.

J-10'un geliştirilmesiyle Çin, savaş uçakları için gelişmiş aerodinamik yapılandırma teknolojilerinde ustalaştı, tam yetkili, üç eksenli, dörtlü yedekli, dijital uçuş kontrol sistemlerinde çığır açan gelişmeler elde etti ve gelişmiş turbofan motorlarının geliştirilmesini ilerletti.

Çin ilk kez, genel muharebe etkinliğini artıran son derece entegre ve dijital bir aviyonik sistem geliştirdi. Ek olarak, Çin, dijital işleme, kompozit malzeme yapımı ve titanyum alaşımı üretimi ile karakterize edilen yeni nesil bir uçak üretim sistemi kurdu. Zhang, Global Times'a bunun Çin'in savaş uçaklarının sonraki gelişimi için sağlam bir temel oluşturduğunu söyledi.

J-10CE LİMA 2025'E DAMGA VURDU

Aynı zamanda, J-10 savaş uçağı Çin'in havacılık endüstrisi tarafından bağımsız olarak geliştirildi ve bağımsız fikri mülkiyet haklarına sahip, diye belirtti Zhang. Başarılı geliştirilmesinden sonra, Çin ordusu kendisini yurt içinde üretilen gelişmiş savaş uçaklarıyla kapsamlı bir şekilde donatabildi.

Bu, Çin'in güvenlik baskılarını önemli ölçüde hafifletti ve bir dereceye kadar Çin ile komşu ülkeler ve bölgeler arasındaki hava gücü dengesini değiştirerek askeri mücadelelere yönelik hazırlıkları ilerletti. Bugün, J-10 savaş uçağı serisi gelişmeye devam ediyor ve eğitim ve tatbikatların ön saflarında aktif olarak konuşlandırılmaya devam ediyor, dedi.

J-10 savaş uçağının 2006'da resmi olarak hizmete girmesinden bu yana, hızla Çin Hava Kuvvetleri'nin temel savaş uçağı haline geldi. Çeşitli yerel ve uluslararası kamu etkinliklerinde ve askeri tatbikatlarda hem Çin Hava Kuvvetleri'ni hem de Çin havacılık endüstrisini sık sık temsil etti.

2009 yılında Çin Hava Kuvvetleri'nin Bayi Akrobasi Takımı gösteri uçağı olarak J-10A ve J-10S'ye geçti. 2023 yılında ekip daha gelişmiş J-10C savaş uçaklarına geçti. Uçağın son teknoloji performansından ve pilotların olağanüstü becerilerinden yararlanan ve YU-20 hava tankeri tarafından desteklenen Bayi Akrobasi Takımı, uluslararası hava gösterilerinde performans sergilemek için defalarca kesintisiz uzun mesafeli uçuşlar gerçekleştirdi.

Bu görevler duygusal bir köprü görevi görerek Çin Hava Kuvvetleri'nin küresel olarak anlaşılmasını teşvik ediyor ve Çin ile diğer ülkeler arasında barışçıl dostluğu teşvik ederken aynı zamanda Çin'in büyüyen havacılık yeteneklerini sergiliyor.

Son yıllarda J-10 serisi savaş uçakları, uluslararası alanda Çin havacılık endüstrisinin yıldız ürünü haline geldi ve sıklıkla küresel savunma fuarlarında sergilendi. LIMA 2025 Salı günü başladı ve Global Times, J-10CE'nin sergilenen ürünler arasında özellikle dikkat çektiğini öğrendi. Birçok ziyaretçi J-10CE modeliyle fotoğraf çektirdi. 

SAVAŞ YETENEĞİNİ KANITLADI

Daha önce, Batılı uzmanlar J-10'u alışkanlıkla taraflı bir mercekten değerlendiriyor, teknik özellikleri kağıt üzerinde iyi görünse de gerçek savaş deneyiminden yoksun olduğunu iddia ediyorlardı. Ancak, yurtiçi ve yurtdışındaki büyük medya kuruluşları Çin'in ihraç amaçlı J-10CE savaş uçağının yakın zamanda ilk gerçek savaş başarısını elde ettiğine dair sürekli haberler yaptığında bu klişe hızla paramparça oldu.

Zhang, J-10 ile temsil edilen Çin'in gelişmiş savaş uçaklarının uluslararası pazar rekabetine katıldığını ve küresel savunma sanayi manzarasını çok sayıda avantajla yeniden şekillendirdiğini söyledi. Çin savaş uçakları yüksek maliyet etkinliği sunuyor.

Örneğin Hindistan, yedek parçalar, eğitim ve destek hizmetleri dahil olmak üzere Fransa'nın Rafale savaş uçaklarını birim başına yaklaşık 200 milyon dolara satın aldı. Buna karşılık, Çin savaş uçakları daha uygun bir fiyata karşılaştırılabilir performans sunuyor. Dahası, Çin alıcının ihtiyaçlarına göre uyarlanmış farklı fiyatlarda bir dizi model sunabilir ve çeşitli ülkelerin pratik taleplerini daha iyi karşılayabilir.

Geçmişte, insanlar Çin savaş uçaklarından bahsettiğinde, izlenim çoğunlukla maliyet etkinliğiydi. Ancak şimdi, J-10C gerçek dünya operasyonel deneyimiyle gerçek savaş yeteneğini kanıtladı, dedi 

Çin'in gelişmiş savaş uçakları ve çeşitli tipte hava mühimmatları da dahil olmak üzere eksiksiz bir silah ve ekipman sistemi ihraç edebileceğini söyledi ve Çin'in ayrıca erken uyarı uçağı ve entegre veri bağlantıları sunabileceğini, bunun da sistematik ve bilgilendirici yükseltmelere olanak sağladığını ekledi.

J-10 serisiyle temsil edilen Çin'in gelişmiş savaş uçaklarının geliştirilmesi, ülkenin ulusal savunma ve teknolojik kabiliyetlerinde sürekli kendi kendine yeten ilerlemesinin canlı bir mikrokozmosu olarak hizmet ediyor. Zhang, bunun Çin'in teknolojik öz yeterlilik ve güce ulaşma konusundaki kararlılığını, dayanıklılığını ve güvenini bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Avatar
Ozan KOLTUK