Yandex Metrica
SON DAKİKA
Polonya'daki Ukraynalılar Türkiye'deki Suriyelileri geçti: Rakam giderek artıyor

Polonya'daki Ukraynalılar Türkiye'deki Suriyelileri geçti: Rakam giderek artıyor

Şehirleri harabeye çevirirken asker-sivil ayrımı gözetmeyen Rus ordusu tıpkı Suriye'de olduğu gibi Ukrayna'da da büyük bir trajediye yol açtı. Ukrayna halkının yüzde 40'ı artık kendi evinde yaşamıyor. Polonya'daki Ukraynalı sayısı Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıları geçti.

Dünya

23.01.2024, 19:38

Rusya, Esed rejimiyle birlikte ağır bombardıman altında tuttuğu Suriye'dekine benzer bir manzaraya Ukrayna'da imza atıyor. İşgalin başladığı 24 Şubat'ta 43 milyon nüfusun bulunduğu Ukrayna'da halkın yüzde 40'ı şu an evlerinde yaşamıyor. 

Kentleri yakıp yıkma, harabeye çevirme ve insansızlaştırma stratejisiyle hareket eden Rus ordusu bombardıman sırasında asker-sivil ayrımı gözetmediği için şimdiye dek onbinlerce kişinin ölümüne yol açtı. Hayatta kalmak isteyenler bulundukları yeri terk ederek ya ülke içerisinde başka bölgelere göç etti ya da komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı. 

Ağustos başı itibariyle 7,1 milyon Ukraynalı, yaşadığı bölgeyi terk ederek ülke içerisinde başka şehirlere gitti. Çareyi komşu ülkelere sığınmakta bulan Ukraynalı mülteci sayısı ise yaklaşık 10,5 milyona ulaştı. 

Sığınmacı yükünün büyük kısmını omuzlayan ülke, Ukrayna'nın batı komşusu Polonya oldu. Polonya topraklarına savaşın başından bu yana göç eden mülteci sayısı 5 milyon 105 bini geçti. Böylece Suriye'de Rusya, İran ve rejim bombardımanından kaçıp Türkiye'ye sığınan yaklaşık 4 milyon mülteci rakamı Polonya tarafından geçilmiş oldu. 

Ukrayna'nın diğer komşusu Macaristan yaklaşık 1 milyon 100 bin kişiyi ağırlarken, Slovakya ise yaklaşık 650 bin sığınmacıyı misafir etti. 

5 Ağustos itibariyle Romanya'da 965 bin, Moldova'da 557 bin, Belarus'ta 16 bin kadar Ukrayna vatandaşı bulunuyor. Ukrayna halkından kendini Rusya'ya yakın hissedenler ise savaş bitene dek Rus topraklarında kalma yolunu seçti. Rusya'ya şimdiye dek sığınan Ukraynalı sayısının 2 milyona dayandığı belirtiliyor. 

Rakamlar Yaklaşık 10,5 milyon kişinin ülke dışına çıktığını, 7,1 milyonun ise Ukrayna içerisinde başka şehirlere göçtüğünü ortaya koyuyor. Birleşmiş Milletler, 13 milyon Ukraynalının daha göç etme potansiyeli bulunduğunu bildiriyor, çünkü bu 13 milyon kişi, Rus ordusunun bombardımanı altındaki kentlerde bulunan nüfusun toplamı. 

Ruslar işgalin başından bu yana Harkov, Mariupol, Herson, Severodonetsk ve Kramatorsk gibi şehirleri ağır biçimde bombalayarak bu yerleşim birimlerinin harabe haline gelmesine yol açtı. Sık sık Ukrayna'yı 'haritadan silme' yahut 'nükleer silah kullanma' gibi tehditlerle boy gösteren Rus yönetimi, cephede Ukrayna ordusu ilerlemeye başlamış olsa da daha pek çok trajediye yol açacak gibi görünüyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading