Yandex Metrica

PKK/YPG'nin sonunu o iki ülke getirebilir: Türkiye'nin NATO'daki büyük kozu...

PKK/YPG'nin sonunu o iki ülke getirebilir: Türkiye'nin NATO'daki büyük kozu...

Rus işgalinden ürken İsveç ve Finlandiya, tarihlerinde ilk kez NATO'ya katılmak istiyor. Baltık Denizi'ni Rus donanmasına kapatacak böyle bir senaryonun gerçekleşmesi Türkiye'nin onayına bağlı. Bu durum PKK/YPG konusunda Ankara'nın eline büyük bir koz veriyor.

Dünya

12.03.2024, 13:23

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali pek çok bölgeyi olduğu gibi Baltıklar'ı da karıştırdı. Kuzeybatı Avrupa'nın bağlantısız iki ülkesi İsveç ve Finlandiya, Vladimir Putin Rusya'sının bir gün kendilerini de hedefleyebileceğinden ürkerek -tarihlerinde ilk kez- NATO'ya dümen kırdı. Oslo ve Stockholm'ün, bir sonraki NATO toplantısında İttifak'a üyelik başvurusu yapması bekleniyor. 

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson (solda) ile Finlandiya Başbakanı Sanna Marin Rus tehditlerinin gölgesinde sık sık bir araya geliyor. 

Bu gelişme Rusya'yı öylesine telaşlandırdı ki, Kremlin'den her iki ülkeye de tehditler gecikmedi. St. Petersburg limanından Baltık Denizi'ne açılan Rus donanması için böyle bir senaryo kabustan farksız. Zira Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya'nın ardından Finlandiya ve İsveç'in de NATO'ya katılması Baltık Denizi'nin Rus gemilerine kapatılmasıyla sonuçlanacak potansiyel barındırıyor. Bu nedenle Kremlin, Baltıklar'daki 'tehdidi' artık Ukrayna meselesinden bile önemli görüyor. 

İbrahim Karagül yazdı: Artık İran ve İsrail doğrudan hedef... İbrahim Karagül yazdı: Artık İran ve İsrail doğrudan hedef... Haberi Görüntüle

ABD YİNE PKK'YI SEÇERSE ASKERİ HAREKÂT KAÇINILMAZ OLUR 

PKK/YPG elebaşı Ferhad Abdi Şahin ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Erik Kurilla

Kuzey Atlantik İttifakı'na Oslo ve Stockholm'ü dahil ederek Rusya'yı kilitleme hesapları yapan ABD ise önümüzdeki aylarda PKK/YPG konusunda bir yol ayrımına gelmek zorunda kalabilir. Zira Finlandiya ile İsveç'in NATO'ya kabul edilmesi için Türkiye'nin de onayı gerekiyor. CENTCOM'un yeni komutanı Michael Erik Kurilla'yı ayağının tozuyla PKK/YPG elebaşı Ferhad Abdi Şahin'in ayağına gönderenlerin, Ankara'nın NATO'daki veto kartını iyi hesap etmesi gerekiyor. 

Ankara, Suriye'de YPG tasfiye edilmediği müddetçe NATO'ya yeni üye kabulüne yanaşmayacak. Dolayısıyla Suriye kuzeyindeki terör 'devletini' İsrail'in güvenliği için vazgeçilmez gören Washington'un Oslo ile Stockholm konusunda Ankara'ya mecbur kalmaktansa tercihini yine PKK/YPG'den yana kullanması yüksek bir olasılık. O vakit Ankara, tıpkı Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekâtlarında olduğu gibi, YPG'nin tasfiyesi için askeri operasyon seçeneğine başvuracak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading