Yandex Metrica
SON DAKİKA
Pentagon açıkladı: ABD üzerinde Çin istihbarat balonu tespit edildi

Pentagon açıkladı: ABD üzerinde Çin istihbarat balonu tespit edildi

Pentagon, ABD'nin kuzeyinde Çin’e ait olduğu düşünülen casus balonu bulunduğunu açıkladı. ABD makamları, askeri seçenekler de dahil olmak üzere nasıl yanıt verileceğine dair seçenekleri konuşuyor.

Dünya

23.01.2024, 20:23

ABD Savunma Bakanlığı, Çin’e ait bir yüksek irtifalı istihbarat balonunun ABD üzerinde uçuş yaptığını ve Amerikan ordusunun balonu takip ettiğini açıkladı.

ABD ordusunu alarma geçiren olayla ilgili konuşan Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, şu ifadeleri kullandı; "ABD hükümeti, ABD anakıtası üzerinde yüksek irtifalı gözetleme balonu tespit etti ve şu anda takip ediyor. Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı (NORAD) dahil ABD hükümeti balonu yakından izliyor. Balon şu anda sivil hava trafiğinin çok üzerinde bir irtifada ve yerdeki insanlar için herhangi bir fiziksel veya askeri tehdit teşkil etmiyor. Bu tip olaylar daha önce de yaşandı. Balonun istihbarat toplamaması için gerekli tedbirler alındı" 

Rus istihbaratı açıkladı: Kanlı saldırının arkasında 3 ülke var Haberi Görüntüle

''ÇİN'E AİT OLDUĞUNDAN EMİNİZ''

Ryder’ın ardından gazetecilere konuşan üst düzey bir Pentagon yetkilisi ise "Bu yüksek irtifalı gözetleme balonunun Çin’e ait olduğu konusunda eminiz. Birkaç yıl önce de bu tür balonlar gözlenmişti. Başkan (Joe) Biden bu konuda bilgilendirildi ve askeri seçenek talebinde bulundu. (Savunma) Bakan (Loyd) Austin, Filipin’e giderken üs düzey savunma yönetimini topladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ve NORAD Komutanı Orgeneral Van Herk, parçalarının düşeceği yerde oluşacak risklerden dolayı balona saldırılmaması tavsiyesinde bulundu." ifadelerini kullandı.

Son dakika... BM Güvenlik Konseyi Gazze'de ateşkes tasarısını kabul etti:... Haberi Görüntüle

BALON DÜŞÜRÜLÜRSE BÜYÜK HASARA YOL AÇAR

Yaşanan bu hadisenin üzerine ABD’l yetkililer, Çin makamları ile irtibata geçti. Balonun önceki gün Montana eyaleti üzerinde olduğu tespit edildi. Balonun düşürülmesi durumunda yerde kalıntılarının büyük hasara yol açabileceği öğrenildi. Çünkü Montana eyaletinde ABD’nin nükleer silahları bulunuyor.

ABD'de İran Devrim Muhafızları alarmı! 50 eyalete uyarı yazısı gönderildi:... Haberi Görüntüle

ABD ORDUSU ALARMA GEÇTİ

Üst düzey yetkili, balonun özellikle de güzergahının ABD’nin hassas tesislerinin üzerinden geçtiğine dikkat çekti. Ancak istihbarat toplama kapasitesinin zayıf olduğu ve Amerikan ordusunun yine de gerekli önlemleri aldığı belirtildi.

Kate Middleton intihar mı etti? William'ın aldatma hikayesi Kral Charles'ın... Haberi Görüntüle

ÇİN'DEN İLK AÇIKLAMA

Çin, ABD'li savunma yetkililerinin, bazı hassas askeri tesislerin üzerinde uçtuğu tespit edilen yüksek irtifa istihbarat balonunun "Çin'e ait olduğuna" dair iddialarını doğrulamaktan kaçındı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında, "Konuya dair bilgi toplamaya ve olguları doğrulamaya çalışıyoruz." dedi.

Balonun Çin'e ait olup olmadığını doğrulamaktan veya yalanlamaktan kaçınan Sözcü Mao, "Şunu vurgulamak isterim ki; ne olduğu tam anlaşılmadan spekülasyonlarla olayı abartmak, sorunu çözmeye yardımcı olmayacaktır." ifadesini kullandı.

Mao, "Çin, sorumlu bir ülke olarak uluslararası hukuka uygun hareket etmektedir. Hiçbir ülkenin egemenliğini ve hava sahasını ihlal etmeye niyetimiz yok. Umarız ilgili taraflar, meseleyi sakin kafayla ele alır." değerlendirmesinde bulundu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading