Yandex Metrica
SON DAKİKA
Pencşir Aslanı'nın oğlundan Taliban çağrısı: Afganlarla birlikte kanımızı vereceğiz

Pencşir Aslanı'nın oğlundan Taliban çağrısı: Afganlarla birlikte kanımızı vereceğiz

Taliban'a karşı direnen tek lider olan Pençşir Aslanı olarak anılan Ahmed Şah Mesud'un oğlu Amrullah Salih, 'Bu kavga artık benim, dönüşü yok. Silah arkadaşlarım ve ben, köleliği reddeden ve ölmekte olan ülkemizin son özgür bölgesi olan kalemiz Pencşir’de bize katılmaya çağırdığım tüm özgür Afganlarla birlikte kanımızı vereceğiz' dedi.

Dünya

23.01.2024, 17:50

Taliban, Afganistan'ı ele geçirdikten sonra birçok sivil hayatını kaybetmiş, ülkede kaos hakim olmuştu. Cumhurbaşkanı Eşref Gani Afganistan'dan kaçtığında ve Taliban, Kabil'i mücadele etmeden yalnızca bir günde ele geçirdiğinde, ülkenin uzun iç savaşı neredeyse bitmiş gibiydi. Ancak birkaç saat içinde bir grup savaşçı ve politikacı kontrol altında olmayan ülkenin son köşesinden savaşacaklarına söz verdi. Tüm dünya, Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçirmesi sonrası gelişmeleri büyük bir dikkatle izlerken, ülkenin kuzeyindeki Pençşir Vadisi'nin savaşçıları mücadeleye devam ediyor. 

Dünya bunu konuşuyor! Putin açık açık tehdit etti: Vururuz Haberi Görüntüle

PENÇŞİR VADİSİ, 1980'LERDEN BU YANA DİRENİŞ KALESİ

Kabil'in kuzeyinde, Hindu Kush'ta bulunan Pençşir vadisi, önce 1980'lerde Sovyetlere, ardından 1990'larda Taliban'a karşı on yıllar boyunca bir direniş kalesiydi. Hala o yılların savaşlarından kalma paslanan tanklarla dolu.Orada doğup savaşmak üzere Pençşir Aslanı olarak anılan Ahmed Şah Mesud, 11 Eylül saldırısından 2 gün önce 9 Eylül 2001 tarihinde öldürülmüştü. Taliban'a karşı en büyük direnişi gösteren Tacik asıllı Şah Mesud, Pençşir'i de bir direniş kalesine çevirmişti. Öldüğünde 12 yaşında olan oğlu Amrullah Salih şimdi Pencşir’de Taliban ile mücadeleye hazırlanıyor. Ahmet Mesud Taliban’a teslim olmayan tek bölge olan Pencşir’de “Direnişe katılın” çağrıları yaptı, ülkenin pek çok noktasında gösteriler başladı. 


(Haritada kırmızı alanlarda Taliban'ın konrolünde olan vilayetleri, sarı alan ise direnişin kalesi Pençşir'i gösteriyor.)

Ya seçim ya darbe! İsrail halkı sokaklara indi: Tel Aviv’de... Haberi Görüntüle

''BU KAVGA ARTIK BENİM''

Amrullah Salih, "Bu kavga artık benim, dönüşü yok. Silah arkadaşlarım ve ben, köleliği reddeden ve ölmekte olan ülkemizin son özgür bölgesi olan kalemiz Pencşir’de bize katılmaya çağırdığım tüm özgür Afganlarla birlikte kanımızı vereceğiz" dedi.

100 bin kişilik yeni ordu iddiası: ABD 'Rusları vurmayın' diyor Haberi Görüntüle

TALİBAN PENÇŞİR'E HALA SALDIRMADI 

Bununla birlikte Pençşir'in Himalayalar'ın kenarında yer alan coğrafyası, onu doğal bir kale haline getiriyor ve Taliban, Afganistan'daki ışıklandırmalarına ve devasa silah, mühimmat, araç ve diğer askeri malzemeleri ele geçirmesine rağmen şimdilik vilayete saldırmadı. Uzmanlara göre bu durum birçok nedeni olabilir. Bir önceki Taliban hükümeti o kadar hızlı çöktü ki, Taliban zamanını  yeni kuracağı rejimi yapılandırmak için kullanıyor olabilir.İkinci bir neden ise Pençşir'e geri çekilmenin, en azından şimdilik, askeri olduğu kadar siyasi görünmesi de olabilir. Orada saklanan ve savaşmaya söz veren tarihi Taliban karşıtı Kuzey İttifakı'nın mevcut liderleri, bir gerilla kampanyası planlamanın yanı sıra yeni hükümette bir hisse için teklif veriyor olabilir.

ABD'deki kriz son anda önlendi: Başkan Biden'dan 1,2 trilyon dolarlık... Haberi Görüntüle

ZOR OLACAĞINI KABUL ETTİ

Bazı Taliban yöneticileri 20 yıl boyunca bir ayaklanmaya öncülük ettikten sonra bir ülkeyi yönetmeye geçişin zor olacağını kabul etti. Bu nedenle Taliban’ın yeni liderleri, kapsayıcı bir hükümetin daha fazla meşruiyet ve barış içermesi gerektiğini düşünüyor olabilir. 

Güney Kıbrıs'tan yola çıkmıştı: Gazze’ye açılan deniz koridorunu kullanan ilk... Haberi Görüntüle

''KÖLELİĞİ REDDEDENLERİ ÇAĞIRIYORUZ''

Taliban’ın henüz giremediği tek şehir; Kızılbaş Türkmenlerin, Tacik, Hazara, ve Özbeklerin yaşadığı ülkenin kuzeyindeki Pencşir’dir. Pencşir'de Taliban’a bayrak açan Kızılbaş Kadınlar, ve Kuzey İttifakı örgütleri: “Köleliği reddeden herkesi bize katılmaya çağırıyoruz.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading