Pegasus sarsıntısı büyüyor: Pek çok lider telefonundan izlenmiş
İsrail yapımı casus yazılım Pegasus, satıldığı ülkeler ve hedef alınan kişilerle gerçek bir sarsıntıya yol açtı. 50 binlik listede Türkiye'den 500 kişi var.
Dünyayı casus yazılım gerçeğiyle bir kez daha yüzleştiren Pegasus skandalında yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. İsrail merkezli NSO firmasınca üretilen ve Suudi Arabistan, Bahreyn, Kazakistan, Azerbaycan, Meksika, Fas, Ruanda, Hindistan, Macaristan ile Birleşik Arap Emirlikleri'ne satılan Pegasus'la 2016 yılından beri en az 50 bin kişinin izlendiği/kaydedildiği ortaya çıkmıştı.
Paylaşılan yeni bilgilere göre, İsrail'den yazılımı satın alan ülkelerden Fas, bunu Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u izleme amacıyla kullandı. 50 bini aşkın telefon numarasının bulunduğu listede henüz kimin kimi izlediği/dinlediği netleşmedi ancak telefonlarına Pegasus bulaştırılmış isimlerden bazıları şunlar:
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron
- Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa
- Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus
- Eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri
- Avrupa Konseyi Başkanı ve eski Belçika Başbakanı Charles Michel
- Fas Kralı 6. Muhammed
- Fas Başbakanı Saadeddine Othmani
- Pakistan Başbakanı İmran Han
- Eski Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderón
- Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador ile eşi, çocukları, yardımcıları ve doktoru dahil yakınında bulunan 50'yi aşkın kişi.
- Hindistan Başbakanı Narendra Modi siyasi rakibi Rahul Gandhi.
- Hotel Rwanda filmine ilham veren tutuklu Ruandalı aktivist Paul Rusesabagina’nın kızı Carine Kanimba.
TÜRKİYE'DEN 500 İSİM VAR
Pegasus'la hedef alınan kişiler arasında Türkiye'den 500'ü aşkın ismin olduğu belirtiliyor. İsrail'in Suud rejimine sattığı Pegasus, bir süre sonra Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından gazeteci Cemal Kaşıkçı ile çevresindekilerin telefonlarını izlemekte kullanılmıştı. Kaşıkçı'nın 2018 Ekim ayında öldürülmesinin ardından Türkiye'de cinayetin üzerine giden isimler de Suud rejimi tarafından hedef alındı. Kaşıkçı'nın arkadaşları gazeteci Yasin Aktay ile Turan Kışlakçı ile birlikte, Kaşıkçı soruşturmasını yöneten dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan'ın da telefonlarına Pegasus yüklendiği ortaya çıkmıştı. İsrail yapımı casus yazılımla Türkiye'de daha kimlerin izlendiği merak konusu.
ÜLKELER ŞİMDİDEN KARIŞTI
Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowden'ın, "Bir iPhone'a sızmanın bir yolunu bulmuşlarsa, hepsine sızmanın yolunu bulmuşlardır. Önlem alınmazsa 50 bin kişi değil, çok yakında 50 milyon kişi izlenir" sözleriyle yorumladığı skandal, listede adı geçenlerin bulunduğu ülkelerde deprem etkisine yol açtı. Macar lider Victor Orban, gazetecilerin Pegasus'la izlendiği iddialarına karşı Ulusal Güvenlik Komitesi'ni olağanüstü toplayacağını açıklarken, eski Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt ise "AB içinde büyüyen bir diktatörlük var. Avrupa Parlamentosu konu hakkında kapsamlı bir soruşturma yapmalı" dedi.
Hindistan'da ise Başbakan Narendra Modi tarafından Pegasus kullanılarak izlendiği iddia edilen muhalif Rahul Gandhi, "Eğer ortaya çıkan bu bilgiler doğruysa, tanımlanan izlemenin boyutu ve niteliği, bireylerin mahremiyetine yönelik bir saldırının ötesine geçer. Bu, ülkemizin demokratik temellerine saldırıdır. İyice araştırılmalı, sorumlular tespit edilip cezalandırılmalıdır" açıklaması yaptı.
Casus yazılım Pegasus skandalı, Paris merkezli medya kuruluşu Forbidden Stories ile Uluslararası Af Örgütü tarafından ortaya çıkarıldı. Bu iki kurumun verilere nasıl ulaştığı, 50 bin kişilik listeyi kimden aldıkları bilinmiyor.