Pedofil Joe kapanışı böyle yaptı: 1974'te genç bir senatördüm, çok üzücü bir gündü
Beyaz Saray'da son günlerini yaşayan ABD Başkanı Joe Biden siyasî kariyerine son noktayı Rumlarla koydu. Gençliğinden beri kendisini 'Bideonopoulos' diye tanımlayan ABD Başkanı, Güney Kıbrıs liderini ağırlarken 1974'teki Barış Harekâtı'ndan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
ABD siyasetindeki anti-Türk lobinin önde gelen ismi Joe Biden, yakında başkanlığı halefine devretmeye hazırlanırken Beyaz Saray'daki son günlerinde diplomatik kapanışı Rumlarla yaptı.
1970'li yıllardan beri Rum-Yunan lobisinin çıkarlarını canhıraş biçimde savunurken kendisini 'Bidenopoulos' ifadesiyle niteleyen ve böyle hatırlanmak isteyen Biden, Kıbrıs Rumlarının liderini Washington'da ağırlayan üçüncü ABD Başkanı oldu.
Bir süredir Amerikan ordusunu Güney Kıbrıs topraklarına yığan Biden, 30 Ekim'de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis'i Beyaz Saray'da konuk etti.
Hristodulidis, 1970’de Makarios ve 1996’de Glafkos Klerides’den sonra Washington’da ağırlanan üçüncü Kıbrıslı Rum lider oldu.
Türkiye'yi çevreleme stratejisi çerçevesinde hamlelerini Irak, Suriye, Güney Kıbrıs, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Ermenistan'da adım adım hayata geçiren Joe Biden yönetimi, Gazze soykırımına destek olacak Amerikan birliklerinin konuşlanması için Rum liderle anlaşmıştı.
Öncesinde Güney Kıbrıs'a yönelik tüm ambargoları kaldıran Biden, Rumlara ağır silah sevkiyatının da önünü açarken aynı zamanda karşılıklı savunma-güvenlik işbirliği anlaşmasına imza attı.
'ÇOK İYİ HATIRLIYORUM, SENATÖRLÜKTE İLK SENEMDİ'
Pentagon, Yunanistan vasıtasıyla GKRY güneyindeki Larnaka'ya bir deniz üssü kurmayı planlıyor. ABD ile GKRY arasında 23 Ekim'de hayata geçirilen 'stratejik diyalog mekanizması' ise Lefkoşa'nın yeni Washington uydusu olarak bundan sonra yönlendirileceğini ortaya koydu.
Joe Biden ile Hristodulidis görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Amerikan yönetiminin Kıbrıs'ta iki kesimli, iki toplumlu bir federasyon kurulmasını desteklediği belirtildi.
Görüşmeye dair yayınlanan kısa görüntülerde ABD Başkanı Biden, Kıbrıs Türklerinin katledilmesini önlemek için Mehmetçiğin 1974'te gerçekleştirdiği Barış Harekâtı'ndan 'üzücü bir olay' olarak bahsetti.
Biden, "Çok iyi hatırlıyorum. O sene ABD Senatörü olarak ilk senemdi. Üzücü bir gündü. Buna rağmen adada federal bir çözüm konusunda iyimserim" dedi. Rum Cumhurbaşkanı ise Kıbrıs topraklarının 1974'ten beri Türkiye işgali altında bulunduğunu ileri sürdü.
Basına kapalı toplantıda Joe Biden'ın Rum lidere ne gibi yeni vaatler sıraladığı şimdilik bilinmiyor. Ancak tank çıkarma gemileriyle daha şimdiden 2 bin Amerikan askerini Rum tarafında konuşlandıran Joe Biden'ın bu kapasiteyi artırmak istemesi olası görünüyor.
KKTC'DEN SERT TEPKİ: RUMLARI ŞIMARTMAKTAN VAZGEÇİN
Washington'un hamleleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de radarında. KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Joe Biden-Nikos Hristodulidis görüşmesine tepki göstererek şunları söyledi:
"ABD yönetiminin stratejik ortaklık kisvesi altında Rumlara vermekte olduğu destek, bölgedeki hassas dengeleri değiştirme tehlikesi taşıyor. Hiçbir güç, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kıbrıs Türk halkının Doğu Akdeniz bölgesindeki varlığını ve haklarını yok saymaya yetmeyecektir.
ABD 'federasyon' temelli görüşmelere Türk tarafının yanaşmaması halinde Güney Kıbrıs'a daha fazla destek vaadiyle gözdağı vermeye çalışmaktadır.
ABD'nin şımartmasından başı dönen Rum devleti ise haddini aşarak, kendisini Doğu Akdeniz'de bir aktör, hatta Türkiye'nin yerine geçen bir aktör olarak görmeye başladığını ifade etmeye başlamıştır.
Figüranlığı aktörlükle karıştıran bu hadsiz zihniyet, cüce Rum devletini bölgenin tek aktörü Türkiye Cumhuriyeti ile mukayese etme zavallılığını sergilemeye başlamıştır. ABD'nin bu hadsizliği cesaretlendirmekten bir an önce vazgeçmesi gerekmektedir."