Yandex Metrica
SON DAKİKA
Pasifik'teki güç dengeleri yeniden mi şekilleniyor?

Pasifik'teki güç dengeleri yeniden mi şekilleniyor?

ABD ve İngiltere'nin AUKUS kapsamında Avustralya ile nükleer enerjili denizaltı teknolojisini paylaşma yönünde aldığı karardan sonra elbette Pasifik’teki güç ve tabi askeri güç dengeleri de yeniden tanımlanıyor.

Dünya

23.01.2024, 18:01

Fransa ile yapmış olduğu denizaltı anlaşmasını iptal ederek, ABD ve İngiltere ile "AUKUS" adlı yeni güvenlik iş birliğinde anlaşan Avusturalya'nın Fransa ile gelecekteki ilişkilerinin soğuk bir hale bürüneceği düşünülürken, diğer taraftan Pasifik'teki dengelerin rolü merak ediliyor. 

Moskova'daki terör saldırısı sonrası Putin'den ilk açıklama: Bu suçun arkasındaki... Haberi Görüntüle

SIRLARINI PAYLAŞTIĞI İKİNCİ ÜLKE

Avustralya'nın, ABD'nin İngiltere'den sonra nükleer enerjili denizaltılara ilişkin sırlarını paylaştığı ilk ülke olması, akabinde Washington’ın yeni güvenlik stratejisinde Pasifik bölgesine ve Çin ile rekabete verdiği önemin de göstergesi. Geleceğin büyük güçlerinden Çin, sahip olduğu 2 milyon 185 bin askeri personeliyle tüm dünyadaki sayı bakımından en büyük ordusuna sahip.

Amerika Birleşik Devletleri ise 13 bin 233 uçağı ile Çin'e göre muhtemelen daha üstün bir hava gücünü bulunduruyor ve 490 parçalık donanmasıyla sayı bakımından Pekin'den daha az ancak daha üstün savaş araçlarına sahip. Avustralya da ABD’nin İngiltere’nin ardından nükleer enerjiyle çalışan denizaltılara ilişkin sırlarını paylaştığı ilk ülke olarak ABD'nin yeni güvenlik stratejisinde Pasifik bölgesine verdiği önemi gösteriyor.

ABD, sahip olduğu, nükleer enerjiyle çalışan 68 denizaltısıyla bu alanda öne çıkarken, onu 29 ile Rusya, 12 ile Çin, 11 ile İngiltere, 8 ile Fransa ve 1 denizaltı ile Hindistantakip ediyor. Diğer taraftan, bazı analistlere göre, yeni güvenlik iş birliğinin, Pasifik bölgesinde II. Dünya Savaşı’ndan beri kurulan "en önemli ittifak" olduğuna dikkatleri çekiyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading