Yandex Metrica

Pakistan halkı İmran Han için sokaklarda! Çığlıklar ses duvarını aşıyor

Pakistan halkı İmran Han için sokaklarda! Çığlıklar ses duvarını aşıyor

Son dakika haberi... İmran Han'ı iktidardan düşüren Amerikan destekli süreç halkın büyük öfkesine yol açtı. Sokakları dolduran milyonların çığlıkları kulakları sağır ediyor.

Dünya

23.01.2024, 19:07

Pakistan halkı İmran Han için ayakta. Görev süresinin dolmasına bir yıl kala kendi partisinden bazı milletvekillerinin taraf değiştirmesi sonucu parlamentoda azınlığa düşen ve güvensizlik oylamasında iktidardan indirilen İmran Han, Pakistan halkını sokağa döktü.

Liderlerinin Amerikan destekli bir darbeyle koltuğundan indirildiğini düşünen milyonlarca Pakistanlı, caddeleri 'İmran Han' sesleriyle inletiyor. 

Başta İslamabad ve Karaçi olmak üzere onlarca kentte İmran Han'ın partisi PTI destekçileri sokğa çıkarak darbeye karşı direnecekleri mesajını verdi. Yollarda kilometrelerce araç kuyruklarının oluştuğu ve hemen her kentte meydanların İmran Han sesleriyle inlediği kardeş ülkede bir provokasyon yaşanmasından endişe ediliyor. 

Macaristan'dan çarpıcı açıklama: Yeni bir dünya savaşı hazırlığı yapılıyor Macaristan'dan çarpıcı açıklama: Yeni bir dünya savaşı hazırlığı yapılıyor Haberi Görüntüle

'İTHAL BİR HAYDUT HÜKÜMET'

Son iki haftadır sık sık, kendisine karşı ABD destekli darbe girişimi gerçekleştirilmekte olduğunu söyleyen İmran Han, Washington tarafından mektupla tehdit edildiğini ifade etmiş ve halkı darbeye karşı durmak üzere sokağa çağırmıştı. İmran Han'ın başbakanlık koltuğundan Meclis kararıyla indirilmesi Pakistan tarihinin belki de en geniş katılımlı gösterileriyle protesto edildi.

Twitter'daki hesabında meydanlardan görüntü paylaşan İmran Han, tarihi anları gösteren vidyonun altına şu mesajı yazdı: "Ülkemin tarihinde hiç bu kadar çok insan, yurtdışından ithal bir haydut hükümete karşı protesto için kendiliğinden sokaklara dökülmemişti."

İmran Han, Amerikan destekli darbe girişimine şu sözlerle tepki göstermişti:

"Dış güçlerin komplosuna karşı yalnız kaldım; beni öldürmek istiyorsanız öldürebilirsiniz, fakat vatandaşlarıma ihanet etmeyeceğim."

"Yalnızım ama köleliği kabul etmeyeceğim. Son ana kadar savaşacağım ve hapse girmeye hazırım. ABD ve Pakistan'daki köleleri, onların önünde diz çökmemizi istiyorlar. Ben ve halkım, kimsenin önünde diz çökmeyecek."

İran'dan ABD'ye tehdit: 'Müdahil olursan üslerini hedef alırız' İran'dan ABD'ye tehdit: 'Müdahil olursan üslerini hedef alırız' Haberi Görüntüle

BUGÜN BELLİ OLACAK

Dün parlamentoda yapılan oylamada 174 oyla iktidardan indirilen İmran Han'ın yerine kimin başbakan olacağı Pakistan Meclisi'nde bugün yapılacak oturumda belli olacak. 

İmran Han'dan boşalan başbakanlık koltuğu için yarın mecliste gerçekleştirilecek seçimde 2 isim aday oldu.

Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri Şahbaz Şerif ve İmran Han'ın Pakistan Adalet Hareketi Partisinden (PTI) eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi başbakanlık için Meclis Başkanlığına başvuru yaptı.

Meclis çoğunluğunu elinde bulunduran muhalefet bloğunun adayı Şerif'in başbakanlık ipini göğüsleyeceği öngörülüyor.

Ulusal Meclis kurallarına göre başbakanlık koltuğunun boşalması halinde meclisin tartışma veya başka bir iş yapmadan yeni Müslüman bir başbakan seçmesi gerekiyor. Başbakanlık için başvuran milletvekillerinden çoğunluk sınırı olan 172 ve üzerinde oy alan aday başbakan seçiliyor.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading