Yandex Metrica

Sitede Ara

Pakistan halkı ABD'ye cevap verdi: İmran Han efsanevi bir geri dönüşe hazırlanıyor

Pakistan halkı ABD'ye cevap verdi: İmran Han efsanevi bir geri dönüşe hazırlanıyor

Nisan ayında ABD merkezli bir kumpasla başbakanlık görevinden alınan İmran Han, Pencap Eyalet Meclisi için yapılan seçimlerde rakiplerini ezdi geçti. Han'ın partisi PTI, 20 sandalyenin 15'ini kazandı. Şahbaz Şerif hükümeti erken genel seçim çağrılarına şimdilik direniyor.

Dünya

05.02.2024, 11:55

ABD destekli bir darbe sonrası geçtiğimiz nisan ayında Meclis oylamasıyla görevden alınan İmran Han, Pakistan'da yapılacak ilk genel seçimlerde efsanevi bir geri dönüşe imza atmaya hazırlanıyor. 17 Temmuz'da Pencap Eyalet Meclisi için gerçekleştirilen 'mini seçim' bunun ilk işareti oldu.

İmran Han'ın lideri olduğu Pakistan Adalet Hareketi (PTI), Pencap Meclisi'ndeki 20 sandalyenin 15'ini kazanmayı başardı. Kalan 5 sandalye ise muhalefeti oluşturan Pakistan Müslüman Ligi-Navaz'da (PML-N) kaldı. 

İmran Han

Ara seçimlerde elde ettiği büyük zaferin ardından Başbakan Şahbaz Şerif'i acilen erken seçime davet eden İmran Han, koalisyon hükümetinden henüz olumlu bir cevap alamadı. Başbakan Şerif, koalisyon ortaklarıyla Lahor'da bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Toplantıda Pakistan ekonomisinin giderek kötüleşmesi, ülkede hızla yaygınlaşan yoksulluk ve erken seçim çağrıları masaya yatırıldı. 

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türkiye'ye geliyor! Tarih belli oldu Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türkiye'ye geliyor! Tarih belli oldu Haberi Görüntüle

O AÇIKLAMA BEKLENTİLERİ ARTIRMIŞTI

İçişleri Bakanı Rana Sanaullah'ın 18 Temmuz'da 'erken genel seçimin masadaki seçenekler arasında olduğunu ancak son kararın koalisyon ortaklarınca alınacağını' söylemesi bu toplantıyı daha da önemli hale getirdi. İmran Han'ı destekleyen milyonlar bir erken seçim kararı beklerken koalisyon hükümetinden yapılan açıklama tam tersi yönde oldu. Hükümet adına konuşan Demiryolları Bakanı Khavaja Saad Rafik, hükümetin süresi dolana kadar görevde kalacağını belirterek, eski Başbakan İmran Han'ın erken seçim çağrısını reddetti. 

Başbakan Şahbaz Şerif

Rafik, meclisin dağıtılacağıyla ilgili spekülasyonları da reddederek, Pencap'ta 5 sandalye kazandıklarını ve sonuçların Pakistan Müslüman Ligi-Navaz'ın popülaritesini ülke genelinde ölçemeyeceğini ileri sürdü. 

Magnum dondurmalarında korkutan detay! Ağır plastik ve metal şüphesiyle acilen toplattırlımaya başlandı! Magnum dondurmalarında korkutan detay! Ağır plastik ve metal şüphesiyle acilen... Haberi Görüntüle

PAKİSTAN RUPİSİ DEĞER KAYBEDİYOR

Ülkedeki bölünmüşlük ekonomik durumu da olumsuz yönde etkiliyor. Pakistan Rupisi, dolar karşısında 4,25 rupi değer kaybederek 215,20’ye (17,43 TL) yükseldi. ABD Doları karşısında diğer para birimlerinin dünya genelinde yaşadığı değer kaybı Pakistan'da da sarsıcı biçimde hissediliyor. Hükümeti ekonomiyi yönetememekle suçlayan İmran Han, tek çözümün erken genel seçim ilanı olduğunu duyurarak ardı ardına çağrı yapıyor. 

İmran Han dün Twitter hesabındaki paylaşımında, "Bundan sonraki tek yol, saygın bir Seçim Komisyonu gözetiminde özgür ve şeffaf seçimler yapmaktır. Buna direnmek siyasi belirsizliği ve ekonomik kaosu daha da artırır" açıklamasında bulundu. Pakistan’da parlamentoda 10 Nisan'da yapılan güven oylaması sonucu 174 hayır oyu alan İmran Han hükümeti düşmüştü.

Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan'da Meclis'te düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti. Kendisini koltuğundan etmeye yönelik sürecin ABD tarafından belirlendiğini ifşa eden ve elinde buna ilişkin kanıtlar olduğunu belirten İmran Han, başbakanlık görevinden alındıktan sonra halkı sokağa çağırmış ve milyonlarca Pakistanlı, ABD darbesine karşı ayağa kalkmıştı. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading