Raporlar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Yemen usi hareketini bu gelişmiş seyir füzeleriyle donatarak bölgedeki "Batı stratejik ikilemini" yoğunlaştırabileceğini öne sürüyor. Ancak Moskova, medya soruşturmalarına rağmen henüz konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı.
Newsweek'e göre Moskova'nın Husilerle iş birliği, İran ile artan uyumunun bir parçası olarak değerlendiriliyor. Bu büyüyen ortaklık, Kremlin'in Şubat 2022'de Ukrayna ile başlayan savaşının ardından Batı karşıtı gruplarla daha güçlü bağlar kurmak için attığı stratejik bir adım olarak görülüyor.
P-800 Oniks, NATO raporlama adı SS-N-26 Strobile olarak da bilinir, Rusya tarafından geliştirilen süpersonik bir gemi karşıtı seyir füzesidir. Uçak gemileri, muhripler ve diğer yüzey gemileri dahil olmak üzere çeşitli deniz hedeflerini vurmak üzere tasarlanmıştır. Füze, yüksek hızı ve gelişmiş güdüm sistemleriyle bilinir ve bu da onu modern deniz savaşlarında zorlu bir silah haline getirir.
Piri Reis dünya medyasında! ABD basını Türkiye'nin deniz gücünü analiz...NÜKLEER SEÇENEĞİ DE VAR
P-800 Oniks'in uzunluğu yaklaşık 8,9 metre [29,2 fit] ve çapı yaklaşık 0,7 metre. Fırlatma ağırlığı, harp başlığı dahil yaklaşık 3.000 kilogramdır. Bu boyutlar onu, uzun mesafelerde önemli miktarda yük taşıyabilen nispeten büyük bir füze yapıyor.
P-800 Oniks'in tahrik sistemi, sıvı yakıtlı ramjet motoruyla birleştirilmiş katı yakıtlı roket güçlendiricisidir. Bu hibrit tahrik sistemi, füzenin Mach 2.5'e ulaşan süpersonik hızlara ulaşmasını sağlar. Katı yakıtlı güçlendirici, roketi fırlatmak için ilk itişi sağlar, ardından ramjet motoru sürekli yüksek hızlı uçuş için devralır.
Teknik olarak, P-800 Oniks, eylemsiz navigasyon, aktif radar güdümü ve elektronik karşı-karşı önlemler [ECCM] içeren gelişmiş bir güdüm sistemiyle donatılmıştır. Eylemsiz navigasyon sistemi, uçuş sırasında güdüm sağlarken, aktif radar güdüm sistemi füzenin uçuşun son aşamasında hedefine kilitlenmesini ve onu izlemesini sağlar. ECCM yetenekleri, füzenin düşman elektronik karıştırmasından ve diğer karşı önlemlerden kaçınmasına yardımcı olur.
P-800 Oniks, görev gereksinimlerine bağlı olarak farklı tipte savaş başlıkları ile donatılabilir. Birincil savaş başlığı, düşman gemilerine maksimum hasar vermek için tasarlanmış yüksek patlayıcı parçalanma tipidir. Ayrıca füzenin yıkıcı potansiyelini önemli ölçüde artıran nükleer savaş başlığı seçeneği de vardır. Savaş başlığı seçimi, operasyonel planlama ve uygulamada esneklik sağlar.
9 ülkeyle kara sınırını paylaşıyordu! Almanya’dan tüm dünyayı şaşırtan karar!KIZILDENİZ'E P-800 ETKİSİ
P-800 Oniks'in operasyonel menzili, uçuş profiline ve fırlatma platformuna bağlı olarak değişir. Bir yüzey gemisinden veya denizaltından fırlatıldığında, füze 300 kilometreye [186 mil] kadar menzillere ulaşabilir. Bu genişletilmiş menzil, hedeflere önemli mesafelerden müdahale etmesini sağlayarak deniz çatışmalarında taktiksel bir avantaj sağlar.
Bu yılın başlarında Husiler Rus veya Çin gemilerine saldırmamayı kabul etti. Mart ayında Husi politbüro üyesi Ali el-Kahoum, Yemen, Rusya, Çin ve BRICS ülkeleri arasındaki büyüyen ortaklığı ve bilgi alışverişini vurguladı.
"Bu iş birliği, Amerika'nın ve Batı'nın Kızıldeniz bölgesindeki etkisini zayıflatmayı amaçlıyor" dedi. BRICS grubu başlangıçta Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'yı içeriyordu. O zamandan beri Suudi Arabistan, İran, Etiyopya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni de içerecek şekilde büyüdü.
Husiler şu anda Rus yapımı P-800 Oniks süpersonik gemi karşıtı seyir füzelerine sahip. Bunları Suriye ve Lübnan Hizbullah milislerinden temin ettiler. Rus haber ajansı RIA Novosti'ye göre, grup kendi hipersonik füzesini Mart ayında geliştirmeye başladı. Husilere yakın ismi açıklanmayan bir askeri kaynak haber ajansına, "Grubun füze gücü Mach 8'e kadar hızlara ulaşabilen ve katı yakıt kullanan bir füzeyi başarıyla test etti" dedi.
Yorum Yaz