Yandex Metrica
SON DAKİKA
Özgürlük bu mu monşer?

Özgürlük bu mu monşer?

Fransa'da ifade özgürlüğü tehdit altında. Bir Türk araştırmacının oturum izni iptal ediliyor. Gerekçe İsrail işgaline tepki protestolarına katılmak. Kararın siyasi ve cezalandırma amaçlı olduğu ifade ediliyor.

Dünya

23.01.2024, 17:39

İfade özgürlüğünü ayaklar altına alan ırkçı uygulamalarıyla Fransa gündemden düşmüyor. Ülkede yeni bir skandal tartışma konusu. Bu kez bir Türk araştırmacı ülkeden sınır dışı edilmek isteniyor. Gerekçe Filistin'e destek gösterilerine katılmış olması.

AB'den İsrail'e 'sürdürülebilir ateşkes' çağrısı: 'Refah'a saldırmaktan kaçının' Haberi Görüntüle

İSRAİL KARŞITI GÖSTERİLERE KATILDI, HAYATI TEPETAKLAK OLDU

Selma 11 yıldır Fransa'da yaşayan 37 yaşında bir kadın. Fransa'da sanat üzerine çalışmalar yürütüyor. Gerçek adı Selma değil, çünkü ülkede yaşadığı endişe nedeniyle adının gizlenmesini istiyor. 

Onun Fransa'daki kabusu 15 Mayıs 2021'de başladı. O gün, İsrail'in Gazze ve Doğu Kudüs'te yaptığı katliam ve saldırıları protesto ve Filistin halkına destek için sokaktaydı. Binlerce kişinin katıldığı ve barış içinde geçen mitinglere katıldı. Selma o gün gözaltına alınan 45 göstericiden biriydi. Bireysel kararıyla, tek başına gittiği protestolarda gözaltına alınmıştı. Bir gece tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

AB üyesi ülkeden Rusya'yı kızdıracak karar: Sınır dışı ediliyor Haberi Görüntüle

FRANSA İSRAİL'E TEPKİ PANKARTINI CEZALANDIRDI: OTURUM İZNİ İPTAL

Ancak 20 Mayıs'ta Paris Emniyeti'nden bir posta aldı. O bildirimde oturma izninin iptalinin görüşüldüğü ifade ediliyordu. Protestolarda taşıdığı pankartta 'İsrail ilgaline karşıyım ve Filistin halkıyla dayanışma içindeyim' yazdığını belirterek bunun antisemitizm olmadığının altını çizen Selma suçlamaya itiraz etti. Türk araştırmacı  tepkisini ''Bu ifade ve protesto özgürlüğüne bir saldırı. Bunun Fransa'da olabileceğini düşünemezdim'' ifadeleriyle dile getiriyor.

Soykırım ortağı ABD'den Gazze açıklaması: 'Havadan 8 ton insani yardım... Haberi Görüntüle

''KEYFİ, YASA DIŞI VE ORANTISIZ BİR KARAR''

Selma'nın avukatı Raphaël Kempf'e göre ise, sınır dışı etme tehdidi siyasi bir karar ve Türk araştırmacı Filistin'e desteğini gösterdiği için cezalandırılıyor. Avukat Kempf kararın geri alınması için gönderdikleri itirazlara dönüş yapılmadığını belirtiyor. Yaşananlara sosyal medyadan tepki gösteren avukat kararı ''Keyfi, yasa dışı ve orantısız bir karar.'' olarak niteliyor 

Körfez hamlesi dünyayı böyle salladı: Yardım için Türkiye'ye bakıyorlar Haberi Görüntüle

FRANSA'DA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ: GÖRÜNTÜ VAR KENDİSİ YOK

Fransa'da Macron yönetimiyle birlikte ırkçı ve ayrıştırıcı politikar daha çok gündemde. Pek çok konuda ifade özgürlüğünü yok sayan kararlar alan Macron yönetimi, Türk akademisyeni sınır dışı kararıyla da en temel bireysel hürriyetlerden birini yok saymış durumda. Gelişmeler, konuşmalarında sık sık Fransa'nın bir özgürlükler ülkesi olduğunu iddia eden Macron'la çelişiyor. Macron Kasım 2020'de yaptığı bir paylaşımda da gösteri özgürlüğüne vurgu yapmış ''şartlar ne olursa olsun, her yurttaş taleplerini her türlü  baskıdan uzak bir şekilde ifade edebilmelidir.'' demişti. Fransa'nın gerçekliği ise ifade özgürlüğünün giderek dar bir alana hapsediliyor oluşu. 


Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading