Yandex Metrica

Sitede Ara

Ortalığı karıştıran 4 bin füze iddiası sahte çıktı

Ortalığı karıştıran 4 bin füze iddiası sahte çıktı

Tahran ile Bakü arasında son günlerde artan gerilimi fırsata çevirmek isteyen Ermeni haber kaynakları, İran Genelkurmay Başkanı'nın ağzından sahte bir iddia ortaya attı.

Dünya

23.01.2024, 21:59

Sosyal medya ortamı dün gece İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri'nin Azerbaycan'ı tehdit ettiği iddiasıyla sarsıldı. İddiaya göre Bakıri, "Azerbaycan gerilimi daha da tırmandırırsa Bakü'ye 4 bin füze atacağız ve bu şehri yok edecek" diyordu. 

Binlerce kullanıcının paylaştığı mesaj bir anda geniş kitlelere yayılırken, çok sayıda 'güvenilir' hesap sahibinin de kaynağın doğruluğunu araştırmadan iddiayı kendi hesaplarından olduğu gibi yayınlaması dikkat çekti. 

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakırî

Ancak Bakıri böyle bir açıklama yapmamıştı. İran haber sitelerinin hiçbirinde yer almayan bu cümleler sadece Ermenistan'ın 'Armenpress' adlı küçük çaplı bir internet sitesinde bulunuyordu. Üstelik bu 'fake' haber sözkonusu sitede bir hafta önce yayınlanmıştı. 

Gerçek olan sadece şuydu: İran Devrim Muhafızlarına yakın bir gazeteci olan Hüseyin Deliryan, sosyal medya hesabında tehdit dolu şu ifadeleri yazmıştı: "Diyelim ki savaş alevi yanıyor ve biz Azerbaycan ile çatışıyoruz; İslam Cumhuriyeti bir günde 1000 balistik füze ile birkaç metre hassasiyetle 1000 kilit noktayı hedef alabilir ve bu bir günlük savaş demektir!"​

Bunun dışında bir de İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Katipzade'nin açıklaması vardı. Tahran yönetiminin son günlerde Karabağ sınırına yönelik askeri yığınağını eleştiren Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'e verdiği cevapta Katipzade şöyle demişti: "Tahran, ulusal güvenliği için gerekli gördüğü tüm önlemleri alacak ve Siyonist rejimin sınırlarımız yakınında bulunmasına müsamaha göstermeyecek."​

Tahran-Bakü geriliminin Ermeni meselesinden ötürü bir süredir yüksek seyrettiği bilinen bir gerçek. Ancak İran Genelkurmay Başkanı Bakıri'nin sosyal medyada dolaşan 'füzeli tehdit' iddiası koca bir yalandan ibaret. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading