Yandex Metrica

OPEC Plus toplantısı öncesi Suudi-BAE krizi

OPEC Plus toplantısı öncesi Suudi-BAE krizi

Dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkelerinin oluşturduğu OPEC Plus'ın bugün yapılacak toplantısı öncesi Suudi Arabistan-BAE krizi yaşanıyor.

Dünya

23.01.2024, 17:37

Dünyanın en büyük petrol üreticileri ülkelerinin bir araya geldiği OPEC Plus toplantısının bugün yapılması beklenirken toplantı öncesi Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında kriz yaşanıyor.

OPEC Plus, geçtiğimiz yılbaşında ham petrol üretimine ilişkin anlaşmazlıkların çözümünü Suudi Arabistan ve Rusya’ya bırakmış, iki ülke Nisan 2020’de üretimin artırılması konusunda uzlaşmıştı.

OPEC Plus ülkelerinin tamamının destek verdiği uzlaşmanın geçtiğimiz hafta petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin ardından üretimin azaltılması kurallarının biraz gevşetilerek yenilenmesi talep edildi.

Petrol fiyatlarının 23 Haziran 2021 itibariyle son 2 yılın yüksek seviyesine ulaşarak 76.14 dolara çıkması, OPEC’te küresel talebin karşılanması için üretimin artırılması çağrılarıyla karşılanmıştı.

G7 liderlerinden İran'a kınama: Gerilimin düşürülmesi için çabalarımız sürecek G7 liderlerinden İran'a kınama: Gerilimin düşürülmesi için çabalarımız sürecek Haberi Görüntüle

BAE: BU İŞ MANTIKLI DEĞİL

Petrol üretiminin azaltılmasının üstünden geçen yaklaşık bir buçuk yılın ardından petrol fiyatlarının tavan yapması BAE’nin üretimi artırma taleplerini daha görünür kıldı.

BAE Enerji Bakanı Suheyl el-Mezrui, konuya ilişkin olarak dün yaptığı açıklamada, petrol üretiminin azaltılması anlaşmasının uzatılması konusunda alınan kararların ülkesine zulüm olduğunu söyleyerek adalet talep etti.

El-Mezrui, geçtiğimiz yıl alınan üretimin azaltılması kararına ülkesinin çıkarına aykırı olmasına rağmen tamamen uyduğunu belirttiği açıklamasında, “Üretimin azaltılmasını zarara uğramamıza rağmen kabul ettik. Ancak bu anlaşmanın uzatılmasına itirazımız var. Zira bu adımlar mantıklı değil” dedi.

BAE’li Bakan, Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki karara olan itirazının temel sebebinin ise üretimin BAE’deki aylık üretim miktarına göre ayarlanmasını istemeleri olduğunu ifade etti.

Büyük hata! Politico'dan dikkat çeken analiz: İran Netanyahu'nun elini güçlendirdi... Büyük hata! Politico'dan dikkat çeken analiz: İran Netanyahu'nun elini güçlendirdi... Haberi Görüntüle

SUUDİ BAKAN: “34 YILDIR BÖYLE BİR TALEP GÖRMEDİM”

Mezrui’nin açıklamasıyla toplantıya hazırlanan OPEC’te kriz yaşanırken, Suudi Arabistan’dan BAE’ye tepki geldi.

Konuya dair gece saatlerinde açıklamalar yapan Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz Bin Selman, Suudi Arabistan-Rusya arasındaki üretimi azaltma anlaşmasının tüm OPEC ülkeleri tarafından kabul edildiğini yalnızca BAE’nin sorun çıkardığını söyledi.

BAE’ye “Madem üretimin azaltılmasına bu kadar karşıydınız neden baştan kabul ettiniz” diye tepki gösteren Bin Selman, “OPEC Plus bütün üyelerin çıkarlarına uygun kararlar alıyor. Eğer bir ülkenin bu politikalara karşı itirazı varsa neden en başında susuyor” şeklinde konuştu.

Bin Selman, 34 yıldır OPEC Plus içinde çalıştığını ve petrol politikalarına hakim olduğunu vurguladığı açıklamasında, “34 yıldır bu işin içindeyim ama ben BAE’nin talebi gibi bir talebi daha önce görmedim. Bütün ülkeler, bir ülkenin aylık üretimine göre politika belirleyemez” dedi.

Açıklamasında, Rusya ile yapılan anlaşmanın tüm OPEC ülkeleri tarafından kabul gördüğünün bir kez daha altını çizen Bin Selman, yaşanan krizin ardından bugünkü OPEC zirvesi için ne umutlu ne de umutsuz olmadığını sözlerine ekledi.

Katil İsrail'den İran'a tehdit: Sonuçlarına katlanacaklar Katil İsrail'den İran'a tehdit: Sonuçlarına katlanacaklar Haberi Görüntüle

BAE NE İSTİYOR?

Nisan 2020’de ilan edilen anlaşmanın ardından OPEC ülkelerinin 10 milyon varil olan günlük petrol yılbaşına kadar 5.8 milyon varil azaltılarak 4.2 milyon varile inmişti.

Suudi Arabistan ve Rusya arasında Mayıs ayında yapılan anlaşmaya göre, OPEC’in günlük petrol üretiminin Temmuz sonuna kadar 2.1 milyon varile düşürülmesi ön görülüyordu.

Tüketicilerin talepleri ve yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaşanan yoğunluk üzerine OPEC, günlük üretimin 2.1 milyon varile düşürülmesine ilişkin süreci 2022 yılbaşına kadar uzatmıştı.

BAE ise yerel üretimini de istenen seviyeye çekmemekle birlikte, Kovid-19 salgını ve tüketici taleplerini sebep göstererek, günlük üretimin 2.1 milyon varile düşürülmesi sürecini 2022 sonuna kadar yaymayı talep ediyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading