Yandex Metrica

OPCW: Esed rejimi 17 kez kimyasal silah kullandı

OPCW: Esed rejimi 17 kez kimyasal silah kullandı

Obama'nın kırmızı çizgileri 8 yıldır kayıp. Esed rejimi yeni kimyasal maddeler elde ediyor.

Dünya

14.03.2024, 12:11

Uluslararası Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) Genel Direktörü Fernando Arias, dün yapılan BMGK toplantısındaki konuşmasında Esed rejiminin Suriye’de 17 kez kimyasal silah kullanmış olabileceğini belirtti.

Arias, OPCW müfettişlerinin rejim ile ilgili 77 iddiayı soruşturmaya tabi tuttuğunu ve 17 iddianın muhtemelen ya da kesin olarak doğru olduğu sonucuna vardığını ifade etti.

Rejim yeni bir kimyasal maddeye sahip

Suriye’nin 8 yıl önce OPCW’ye katıldığını hatırlatan Arias, buna rağmen kimyasal silah soruşturmalarıyla ilgi bu sonuçların “kaygı verici hakikatler” olduğu değerlendirmesini yaptı.

Rejimin OPCW’ye katılmasına rağmen kimyasal silah üretmeye devam ettiğini belirten Arias, “Eylül 2020’de alınan numunelerde yeni bir kimyasal madde türüne rastladık. Bu konuyu rejimle konuşacağız” dedi.

Rejim, OPCW’yi oyalıyor

Konuşmasının devamında, OPCW’nin 28 Mayıs’ta Suriye’ye yeni bir heyet gönderme talebini Şam’a ilettiğini aktaran Arias, ancak cevap alamayınca heyetin gidişinin ertelendiğini kaydetti.

Arias ayrıca, 18 Haziran-1 Temmuz 2021 tarihleri arasında heyetin gitmesi için yeni bir talep iletmelerine rağmen bu talebe de hala cevap alamadıklarını sözlerine ekledi.

ABD'nin kırmızı çizgileri kayıp

Esed rejimi, 2013 yılında Şam’ın Doğu Guta bölgesine düzenlediği ve 2 bin 500’ü aşkın sivilin yaşamını yitirmesine sebep olan kimyasal silah saldırısının ardından OPCW’ye katılmayı kabul etmişti.

Rejim, OPCW’ye üye olurken elindeki kimyasal silahları imha edeceğini taahhüt etmesine rağmen sonraki dönemde sivil yerleşim alanlarına yönelik saldırılarında kimyasal madde kullanmaya devam etmişti.

OPCW ve birçok uluslararası kurumun rejimin kimyasal silah kullandığını ispat eden raporlarına rağmen uluslararası güçler bu konuda sessizliğini koruyor. 

ABD yönetimi, 2013 yılındaki kimyasal saldırıların ardından “rejimin kırmızı çizgileri aştığını” ve cezalandırılacağını ilan etmesine rağmen herhangi bir yaptırım uygulamamıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading