Yandex Metrica
SON DAKİKA
Olaf Scholz AB ve ABD'ye rağmen Pekin'de: 'Diktatör ile 2 saat görüşmek için 23 saat uçtu'

Olaf Scholz AB ve ABD'ye rağmen Pekin'de: 'Diktatör ile 2 saat görüşmek için 23 saat uçtu'

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Almanya-Çin işbirliğini geliştirmek ve bölgesel Ukrayna Savaşı ile Uygur Türkleri konularında görüşmek üzere Pekin'e gitti. Batı ülkeleri Almanya-Çin ilişkilerinin azaltılmasını beklerken Scolz'ün Pekin'e gitmesi Şansölye kabinesi, Alman medyası ile başta ABD olmak üzere birçok Batı ülkesinden tepki gördü. Alman Bild gazetesi Scolz için "Çin diktatörü ile 2 saatlik bir görüşme için 23 saat uçtu" ifadelerine yer verdi. Şansöyle Scholz, Pekin ziyareti ile Batı'ya meydan mı okuyor?

Dünya

21.03.2024, 10:30

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile başta Almanya-Çin arasındaki ticari ilişkiler olmak üzere ikili ve bölgesel konuları görüşmek üzere başkent Pekin'e gitti. 

ABD'nin Gezi Parkı'nda ağaç katliamı: Cennet gibi bahçeyi mahvedecekler Haberi Görüntüle

İŞBİRLİĞİNİN AZALTILMASI BEKLENİRKEN SCHOLZ'DEN TERS KÖŞE

Scholz'ün heyetinde BioNTech firmasının kurucu üyesi Uğur Şahin de dahil olmak üzere birçok iş insanı bulunuyor. ABD, AB ve Şansölye kabinesi, Almanya'nın Çin ile ilişkilerini azaltmasını beklerken Scholz'ün işbirliğini artırmak üzere Pekin'e gitmesi başta Almanya olmak üzere birçok ülkeden tepki aldı. 

ABD ve İsrail'in Türkiye-Rusya planı: DEAŞ/IŞİD'i kim kurdu? sorusunun cevabı... Haberi Görüntüle

'ÇİN DİKTATÖRÜ İLE İKİ SAATLİK GÖRÜŞME İÇİN 23 SAAT UÇTU'

Scholz'ün ziyareti, Şansölye kabinesinde ve Alman medyasında olduğu kadar ABD ve Fransa'da da eleştiriliyor. Alman Bild gazetesi Scholz'ün ziyaretini eleştirirken Scholz'ün "Çin diktatörü ile iki saatlik bir görüşme için 23 saat uçtuğunu" yazdı.

Prenses Kate Middleton ortaya çıktı! İngiliz Kraliyet Ailesi ne açıklayacak?... Haberi Görüntüle

BLINKEN VE BAERBOCK'TAN BAĞLILIK MESAJI

ABD Dışişleri bakanı Anthony Blinken ise Alman mevkidaşı Annalena Baerbok ile görüştü ve Çin'in ortaya koyduğu küresel meydan okumaya karşı Almanya ve ABD'nin kurallara dayalı uluslararası düzeni destekleme konusundaki ortak bağlılığını dile getirdi. 

Moskova'yı kana bulayan teröristler hakim karşısına bakın nasıl çıktı? Hepsi... Haberi Görüntüle

BAERBOCK "YENİ ÇİN STRATEJİSİ" TALEP ETMİŞTİ

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, 1 Kasım'da yaptığı konuşmada Pekin'e yapacağı ziyaret öncesinde Şansölye Olaf Scholz'a baskı uygulamıştı. Şansölye'den daha iddialı bir “yeni Çin stratejisi” talep eden Baerbock şu şekilde konuşmutu:

Dünya bunu konuşuyor! Putin açık açık tehdit etti: Vururuz Haberi Görüntüle

'ÇİN POLİTİKAMIZ REKBETE DAYALI'

Bilindiği gibi koalisyon anlaşmasında, Çin'in küresel meselelerde ortağımız olduğunu, küreselleşen bir dünyada ayrılamayacağımızı ancak Çin'in aynı zamanda bir rakip olduğunu açıkça belirttik. Çin politikamızı da bu stratejik anlayışa dayandıracak ve işbirliğimizi dünyanın diğer bölgeleriyle uyumlu hale getireceğiz.

Yunanistan'da peş peşe şiddetli deprem: Türkiye'den hissedildi Haberi Görüntüle

KOALİSYON ORTAKLARI RAHATSIZ

Almanya'da koalisyon ortakları Şansölye Scholz'ün Çin'e yaklaşımı konusunda rahatsızlıklarını gizlemiyor. Özellikle Dışişleri Bakanı Baerbock bu konuda önde gelen isimlerden biri. Daha önce Hamburg limanı hisselerinin Çinli COSCO'ya verilmesi konusunda koalisyon ortakları arasında büyük tartışmalar yaşanmıştı.

Macaristan Başbakanı Orban: Brüksel'i işgal edeceğiz Haberi Görüntüle

UYGUR TÜRKLERİ VE RUSYA'YA DESTEK KONUŞULACAK

Koalisyon ortaklarının tutumuna rağmen Şansölye Scholz, Pekin ziyaretinin olumlu sonuçlar getirmesini bekliyor. Alman Şansölyenin Cinping ile Çin'in Uygur Türklerine yönelik baskıları hakkında konuşması ve Çin'den Rusya'ya verdiği desteği kesmesini teklif etmesi bekleniyor. 

Moskova'daki terör saldırısında acı bilanço: Ölü sayısı artıyor Haberi Görüntüle

KORONAVİRÜS SONRASI ÇİN'E AYAK BASAN İLK G7 ÜLKESİ LİDERİ

Şansölye Olaf Scholz, koronavirüs pandemisinin ardından Çin'e ayak basan ilk G7 ülkesi lideri oldu. 

Gazze'nin kuzeyi için kritik uyarı: Bölgeye yardım gitmezse binlerce çocuk... Haberi Görüntüle

SCHOLZ: 'ÇİN İLE BAĞLARI KOPARMAK YANLIŞ OLACAK'

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz 12 Ekim'de yaptığı açıklamada Çin ile bağları koparmanın yanlış bir yaklaşım olacağını söylemiş ve şu şekilde konuşmuştu:

Ekonomik bağları koparmak doğru yanıt değil. Bazı ülkelerle ekonomik bağları koparmak zorunda değiliz. Açıkçası Çin ile iş yapmayı sürdürmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning ise Pekin'de düzenlenen basın toplantısında Scholz'ün sözlerini olumlu karşıladıklarını belirtmiş ve şöyle konuşmuştu:

Çin de küreselleşmeyi destekliyor, ekonomik bağları koparma yaklaşımına karşı çıkıyor. İş birliğine odaklanmak ve ekonomik ve ticari bağlarını güçlendirmek yalnızca AB ve Çin'in yararına olmayacak, aynı zamanda dünya ekonomisinin durgunluk içinde olduğu bu dönemde ekonomik toparlanmaya katkı sağlayacaktır.

Şansölye Scholz'ün 12-14 Kasım'da Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenecek G20 Zirvesi'nde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yeniden görüşmesi bekleniyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading