• G.ALTIN

    4.326,58

  • DOLAR

    39,4314

  • EURO

    45,5938

  • BIST 100

    9.109,17

  • BITCOIN

    $104.433

Okyanusa Türk pençesi: Hürjet'in deniz versiyonunu MUGEM uçak gemisinden yükselecek

Okyanusa Türk pençesi: Hürjet'in deniz versiyonunu MUGEM uçak gemisinden yükselecek

Türk savunma sanayi ürünleri dış basının manşetlerini süslemeye devam ediyor. Son olarak Army Recognition'da dikkat çeken bir Hürjet analizi yayımlandı. "Türkiye'nin Hürjet'i Jet Eğitim Uçağından Çok Amaçlı Savaş Uçağına Dönüşüyor" ifadelerini kullanan Army Recognition, "Hürjet, artık deniz havacılığı ve hava-hava muharebe desteğini içeren daha geniş bir operasyonel rol için konumlandırılıyor ve bu da büyüyen stratejik önemini vurguluyor." ifadelerini kullandı.

Son uçuş testlerinde Hürjet, aerodinamik inceliğini ve süpersonik görev profilleri için potansiyelini vurgulayarak Mach 1.2'ye başarıyla ulaştı diyen Army Recognition, "Bu kilometre taşı, hafif saldırı, yakın hava desteği ve potansiyel olarak uçak gemisi tabanlı operasyonlar dahil olmak üzere çeşitli taktik roller için uygunluğunu teyit ediyor." yorumunu yaptı.

Habere devam eden dış basın, "Performansı, Boeing-Saab T-7A Red Hawk'ın Mach 0.975 azami hızını ve Leonardo M-346'nın Mach 1.15 tavanını aşarak onu akranları arasında rekabetçi bir konuma getiriyor. Sadece KAI T-50 Golden Eagle, Mach 1.5 ile hızını aşıyor, ancak Hürjet, tamamen yerli geliştirme ve Türkiye'nin yerli savunma ekosistemiyle sorunsuz entegrasyonun katma değerini sunuyor." ifadelerini kullandı.

Kamuoyuna yapılan açıklamalar, Hürjet'in deniz versiyonunun Türkiye'nin gelecekteki uçak gemisi hava kanadının bir parçası olarak düşünüldüğünü giderek daha fazla gösteriyor diyerek habere devam eden Army Recognition habere şöyle devam etti;

"HÜRJET MUGEM'DEN YÜKSELECEK"

"Bu varyant, özellikle şu anda geliştirilmekte olan planlanan yeni nesil uçak gemisi olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri'nin deniz tutkularını destekleyecektir. TAI'nin beşinci nesil Kaan'ının gelecekte uçak gemisi tabanlı operasyonlara öncülük etmesi beklenirken, Hürjet gizliliğin ve üst düzey performansın zorunlu olmadığı görevler için tamamlayıcı bir yetenek sunuyor. Öngörülen deniz modifikasyonları arasında güçlendirilmiş iniş takımı, tutucu kancalar ve korozyona dayanıklı kaplamalar, deniz ortamlarında fırlatma ve kurtarma için gerekli tasarım özellikleri yer alıyor.

Operasyonel olarak, Hürjet'in çevikliği, kompakt tasarımı ve daha düşük lojistik ayak izi, onu uçak gemilerinde sık sık konuşlandırılmaya uygun hale getirir. Hürjet'in deniz versiyonunun Türkiye'nin gelecekteki MUGEM uçak gemisi projesinden fırlatılması planlanıyor. Deniz saldırısı, hava devriyesi ve yakın hava desteği gibi görevler için giderek daha uygun maliyetli ve esnek bir çözüm olarak görülüyor. Bu rollerde, özellikle iki platformun koordineli bir şekilde çalışabileceği çekişmeli ortamlarda Kaan için bir kuvvet çarpanı görevi görebilir.

HEDEF: 300 UÇAK ÜRETİMİ

Türk Hava Kuvvetleri'nden gelen ilk siparişler dört uçağı içeriyor ve on iki uçak için daha opsiyonlar mevcut. İlk ünitelerin 2025'te hizmete girmesi bekleniyor ve 2028'e kadar 12 Block I uçağı planlanıyor. Turkish Stars akrobasi ekibi de Hürjet'e geçiş yaparak kullanım niteliklerini ve güvenilirliğini daha da doğrulayacak. TAI, ileriye dönük olarak, yurt içi kullanım için 100 uçak ve ihracat için 300'e kadar uçak üretmeyi hedefliyor ve platformu hafif muharebe ve eğitim uçağı pazarında önemli bir teklif olarak konumlandırıyor.

Stratejik olarak, donanmaya uyarlanmış bir Hürjet'in geliştirilmesi, Türkiye'nin bağımsız, çok katmanlı bir savaş havacılık yeteneği kurma hedefinde önemli bir adım teşkil ediyor. Beşinci nesil Kaan'ın daha hafif bir tamamlayıcısı olarak Hürjet, Türkiye'nin hem karadan hem de denizden ölçeklenebilir, sürdürülebilir hava operasyonları yürütme yeteneğini genişletmeye yardımcı olabilir. Yerli tasarımı ve ulusal savunma sanayisiyle uyumluluğu, Ankara'nın teknolojik egemenlik ve savunma ihracatı rekabetçiliği için daha geniş çabasını vurguluyor.

Ağustos 2017'de Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda başlatılan Hürjet programı, TAI'nin küresel havacılık sektöründeki büyüyen rolünü yansıtıyor. Tam ölçekli geliştirme, seri üretim onaylandıktan sonra ayda iki uçak üretme hedefiyle Temmuz 2018'de başladı. Raporlar, uluslararası ilginin, özellikle Hürjet'in beşinci nesil uçaklar için gelecekteki bir eğitim platformu olarak değerlendirildiği İspanya'dan, zaten arttığını gösteriyor.

Hürjet, yeni nesil Türk havacılık mühendisliğinden daha fazlasını temsil ediyor, entegre, egemen hava gücüne doğru stratejik bir değişimi işaret ediyor. Çok rollü, taşıyıcıya uygun bir savaş uçağına dönüşümü, Türkiye'nin çeşitli operasyonel alanlarda modern savaşın taleplerini karşılayabilen çok yönlü, maliyet açısından verimli ve tamamen yerli bir hava filosu işletme arzusunu yansıtıyor."

Avatar
Ozan KOLTUK