Yandex Metrica

Ödüllü Wagner şefi öldürüldü: Hem Esed hem de Hafter'den madalya almıştı

Ödüllü Wagner şefi öldürüldü: Hem Esed hem de Hafter'den madalya almıştı

Ukrayna'yı işgal etmeye yeltenen Rus ordusu, tıpkı generalleri gibi simge isimlerini de cephede kaybediyor. Bunlardan biri Vladimir Putin'e bağlı paralı asker grubu Wagner'in komutanlarından Sergey Kononov oldu.

Dünya

23.01.2024, 19:38

Ukrayna'yı işgal eden Rus ordusunun gücü savaşın 6. ayında tükenme noktasına geldi. Luhansk ve Donetsk bölgelerinde kısmi ilerlemeler kaydeden Ruslar, batı ülkelerinden yoğun obüs ve füze yardımı alan Ukrayna ordusu karşısında zor anlar yaşıyor. 

Özellikle ABD tarafından Kiev'e teslim edilen 80 kilometre menzilli HIMARS füzeleri Ukrayna askerlerine Rus topçularının menziline girmeden atış yapma imkanı sunuyor. HIMARS'ları kullanan Ukrayna askerleri son birkaç haftadır Rus topçularını önemli ölçüde susturdu. 

Ankara'nın Afrika'daki varlığı genişliyor: Tanzanya'dan Türkiye'ye 14 yıl sonra ilk ziyaret: Arka planda neler yaşandı? Ankara'nın Afrika'daki varlığı genişliyor: Tanzanya'dan Türkiye'ye 14 yıl sonra ilk... Haberi Görüntüle

HERSON TAARRUZU BAŞLIYOR

İşgalci Rusya'yı önce güney bölgelerden temizlemeyi amaçlayan Kiev, bir süredir hazırlık yürüttüğü Herson taarruzunu devreye sokmuş görünüyor. Ukrayna ordusuna yakın sosyal medya hesapları, Kiev güçlerine ait tank konvoyunun Karadeniz kıyısındaki Herson'u almak için harekete geçtiğini gösteren görüntüler yayınladı. 

Obüs, roket ve füzelerle yoğun biçimde vurulan Rus mevzileri ile Ukrayna ordusu arasında çok yakında Herson merkezli kanlı bir hesaplaşmanın yaşanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Herson, Kırım'a açılan kapı niteliğinde olması sebebiyle stratejik önemde bir kent. 

6 ay süren kriz çözüldü: ABD Temsilciler Meclisi Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yapılacak 95 milyar dolarlık yardımı onayladı 6 ay süren kriz çözüldü: ABD Temsilciler Meclisi Ukrayna, İsrail... Haberi Görüntüle

SINIRA YIĞDIĞI ASKERLERİN YARISINI KAYBETTİ

Öte yandan işgalin faturası Rusya açısından ağırlaşmaya devam ediyor. 24 Şubat'ta başlayan işgal öncesi Ukrayna sınırlarına 150 binin üzerinde asker yığan Moskova, ölü ve yaralı sayıları göz önüne alındığında şimdiye dek bu gücünün yarısını kaybetti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Ukrayna Savunma Bakanlığının son paylaştığı bilgilere göre Rus ordusunun personel kaybı 5 Ağustos itibariyle 41 bini geçti. Bir o kadar da yaralı asker bulunduğuna kesin gözüyle bakılıyor. Kiev raporlarındaki bilginin yarısının doğru olması halinde bile bu, 20 bini ölü, 20 bini yaralı 40 bin personelin savaş dışı kalması demek. 

Ne İran ne Rusya... Başımızı Ankara yakacak: Eğer boğazlar kapatılırsa... Ne İran ne Rusya... Başımızı Ankara yakacak: Eğer boğazlar kapatılırsa... Haberi Görüntüle

GENERALLERE WAGNER KOMUTANI DA EKLENDİ

Sergey Kononov

163 günlük işgal süresince onlarca generalini kaybeden Rusya'nın sembolik önemdeki bazı askerleri de Ukrayna ordusu tarafından yakın dönemde öldürüldü. Bunlardan biri, Vladimir Putin'in Ortadoğu ve Afrika'daki gayriresmi gücü Wagner grubunun komutanı Sergey Kononov. 

2014 yılında Ukrayna doğusundaki Donbas bölgesinin işgaline katılan Sergey Kononov, 2015 sonrası Suriye ve Libya'da paralı asker şirketi Wagner'de görev yaptı. Lazkiye, Halep ve Dera'da Rus askerlerinin komutanlığını yapan Kononov, 'sahadaki yararlılıklarından ötürü' Suriye rejimi lideri Beşar Esed tarafından madalya ile ödüllendirildi. 

Suriye devlet nişanı madalyasını bizzat Esed'in elinden alan Kononov, İngiliz istihbaratına göre Wagner komutanı olarak Libya cephesinde de savaştı. ABD destekli darbeci Halife Hafter güçlerini örgütleyen Kononov'a Hafter'in de ödül verdiği iddia ediliyor. 

Suriye ve Libya tecrübelerinin ardından Sergey Kononov, soluğu Ukrayna'da aldı. 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgaline binin üzerinde personelle katılan Wagner üyelerinden biri olan Kononov, Rus ordusu saflarında 331. Muhafız Hava İndirme Taburu'na komuta etti.

Ancak Kononov'un hikayesi geçtiğimiz günlerde çok sevdiği havan toplarının birinin yanında son buldu. İddiaya göre Ukrayna ordusunun kullandığı bir kamikaze İHA, Kononov'u tam isabetle vurmayı başardı. 

Madalyalı Wagner komutanının cesedi, Rusya'nın Yekaterinburg şehrindeki bir krematoryumda 29 Temmuz'da yakıldı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading