• G.ALTIN

    4.343,15

  • DOLAR

    39,4266

  • EURO

    45,5380

  • BIST 100

    9.520,22

  • BITCOIN

    $104.001

Obeziteye karşı tarihi hamle: Şeker vergisi gündeme geldi! Borcunuzu zamanında ödemeyi unutmayın

Obeziteye karşı tarihi hamle: Şeker vergisi gündeme geldi! Borcunuzu zamanında ödemeyi unutmayın

Obezitiye karşı tarihi bir hamle için hazırlanılıyor. Fransa, şekerli gıdalar ve içeceklere yeni bir vergi getirme planı içinde hazırlık yapıyor. Hükümet, obeziteyle mücadele ve ekonomik gelir kısmını düşürken, getirilen verginin yüzden büyük gıda şirketleri bu maliyeti tüketiciye yansıtıp yansıtmayacağı tartışması gündemde yer alıyor.

 

Mutfağıyla ünlü bir ülke olan Fransa, son yıllarda vatandaşlarının şekerli yiyecek ve içeceklere yönelmesi hükümeti tedirgin ediyor. Geleneksel peynir ve alkollü içecek kültürü, Fast food ve gazlı içeceklerle yer değiştireceği düşüncüleri gerginliği daha çok zirveye taşıyor. 

DÜNYA GÜNDEMİ DEPRESYONA SÜRÜKLÜYOR 

McDonald's​, 1979’da Fransa’daki ilk restoranını Strasbourg’da açtı. Bugün 1.707 şubesiyle, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra en büyük pazar Fransa olarak ilan edildi. Bu hızlı büyüme, ülkedeki işlenmiş gıdaya olan talebin hızla arttığına işaret ediyor. Son yıllarda, ekonomik krizler, COVID-19, Ukrayna savaşı ve enflasyon gibi sorunlar, Fransız halkını stresini atmak için hazır gıda tüketmeye doğru yöneltti. 

ŞEKER VERGİSİ GELİYOR 

Obeziteyle mücadele ve ekonomik gelir elde etmek için Fransız Hükümeti, şekerli ve işlenmiş gıdalara yeni bir vergi sistemi getirmeyi düşünüyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), şeker vergilerinin diyabet ve obezite gibi kronik hastalıklarla karşı mücadele etme konusunda etkili olduğunu söylüyor. 2012’de Fransa’da uygulamaya giren gazlı içecek vergisi, 2023’te ülkeye 443 milyon euro gelir sağladı. Yeni düzenlemelerle bu miktarın 2025’te ikiye katlanması planlanıyor.

GAZLI İÇECEKLERDE YÖNTEM DEĞİŞİYOR

Yeni vergi​ sistemine göre, 100 gramda 5 gramdan az şeker içeren içeceklerden litre başına 4 cent, 5-8 gram arasında şeker içerenlerden 21 cent, 8 gramdan fazla şeker içerenlerden ise 35 cent vergi alınması planlanıyor. Örneğin, bir litre Coca-Cola’nın fiyatına 35 cent eklenmesi muhtemel görünüyor.

GIDA ÜRÜNLERİ İŞLERİ KARIŞITIYOR 

Şekerli içecekler gibi besin değeri düşük ürünlere vergi uygulaması halktan destek büyük oranda destek görüyor. Ancak çikolata, bisküvi ve kahvaltılık gevrekler gibi işlenmiş gıdalar söz konusu olduğunda ortalık karışıyor.

İŞ GÜCÜ OLUMSUZ ETKİLENECEK

Sağlık Bakanlığı, çocuk sağlığını tehdit eden gıdaların vergilendirilmesi konusuna olumlu bakarken, Tarım ve Gıda Bakanlığı bunun iş gücü ve rekabet üzerinde olumsuz etkileri yaratacığını düşünüyor.  

 

Avatar
Tolga Çolak