Yandex Metrica
SON DAKİKA
Nükleer santral patlarsa ne olur? Dünya Rus işgali altındaki Zaporijya'ya kilitlendi

Nükleer santral patlarsa ne olur? Dünya Rus işgali altındaki Zaporijya'ya kilitlendi

Ukraynalı personel tarafından işletilen ancak Rus ordusunun işgali altında bulunan 6 reaktörlü Zaporijya Nükleer Santrali, şimdi tüm Avrupa'nın kabusu olmuş durumda. Rusların Ukrayna şebekesinden koparıp Kırım hattına bağlamaya çalıştığı santralde felaketler üst üste geldiği takdirde dünya yeni bir Çernobil'le karşı karşıya kalabilir. Uzmanlar soğutma sisteminin çalışmaması halinde yayılacak radyasyonun tüm Avrupa'yı etkileyebileceğini belirtiyor.

Dünya

24.03.2024, 11:53

Rusya-Ukrayna savaşında tüm dikkatler Zaporijya'daki nükleer santrale çevrilmiş durumda. Dinyeper nehri kıyısında bulunan 6 üniteli dev santral aylardır Rus ordusunun işgali altında bulunuyor. Ukraynalı santral görevlilerinin aylardır eve gitmeksizin çalışmaya devam ettiği tesisler, yeni bir Çernobil felaketi endişesinin yegane adresi durumunda. Rusların silah ve mühimmat da depoladığı santral yerleşkesinin çevresine zaman zaman bombalar düşüyor. 

Zaporijya konusu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile birlikte Ukrayna'nın Lviv kentinde temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da gündemindeydi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski ile ele alınan meseleler arasında, Rus askerlerinin Zaporijya'dan nasıl çıkarılabileceği konusu da vardı. 

Tüm Avrupa'nın güvenliğini tehdit eden santral işgalinin ne zaman sonlanacağı belirsizliğini korurken milyonlarca insanın aklında aynı soru var: Zaporijya patlarsa ne olur? Nükleer santralden sızan radyasyon nelere yol açar? Bundan kaç milyon insan etkilenir?

ABD'de başkanlık yarışı kızıştı! Biden, bağışta Trump'a büyük fark attı Haberi Görüntüle

ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ NEDEN ÖNEMLİ?

  • Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Zaporijya'ya yönelik bir bombardıman halinde bunun nükleer felakete yol açacağını kaydediyor.
  • Zaporijya, Avrupa'nın en büyük nükleer güç istasyonu ve dünyada da ilk 10 santral arasında bulunuyor.
  • Tesis yaklaşık 4 milyon eve elektrik sağlamaya yetecek 6 bin megavatlık elektrik üretim kapasitesine sahip.
  • Ukrayna güneyindeki Zaporijya'da bulunan santral, başkent Kiev'e 550 kilometre, 1986'da tarihin en büyük nükleer felaketinin yaşandığı Çernobil'e ise 525 kilometre mesafede. 
  • Atom Enerjisi Kurumu'na göre tesiste her biri 950 megavat net kapasiteye sahip, uranyum 235 içeren Sovyet tasarımı 6 adet su soğutmalı reaktör var.
  • Santralin Ukrayna şebekesi ile bağlantısını kesen Rus ordusu Zaporijya'yı işgal altındaki Kırım'ın şebekesine bağlama hazırlığı yapıyor. 
Bayraktar TB2 kopyası kamikaze dronla petrol tesisini vurdular: Cephenin yeni... Haberi Görüntüle

RADYOAKTİF BULUTLAR NEREYE GİDER?

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Genel Müdürü Rafael Mariano Grossi, santralde durumun tamamen kontrolden çıkmış vaziyette olduğunu söylüyor. Nükleer güvenlik ilkelerinin ihlal edildiğini belirten Grossi, "Durum son derece ciddi ve tehlikeli" diyor. 

Uzmanlar Zaporijya santralinde bir patlama ihtimalinin çok az olduğunu ancak 'birden fazla felaket faktörü bir araya gelirse bunun mümkün olabileceğini' dile getiriyor. 

Reaktörlerin içeriden geçen suyla sürekli soğutulması gerektiğini belirten nükleer santral uzmanları, "Eğer bu su akışı bir şekilde kesilirse reaktör soğuyamaz ve yakıt erimeye başlar. Bu da yüksek basınç yaratır ve orası patlayabilir" diyor. 

Patlamanın ardından gözle görünmeyen bir radyoaktif bulut oluşacağını belirten uzmanlar, ilk günlerde yüz binlerce insanın o bölgeden kaçmaya başlayacağını dile getiriyor. 

Görünmez radyasyon bulutu hassas cihazlar sayesinde takip edilebiliyor. Radyasyona maruz kalan insanlarda zehirlenme ve sonrasında kanser vakaları yaygın olarak görülüyor. 

Uzmanlar bir reaktör çekirdeği patlamasından ziyade, kullanılmış yakıt havuzu ve reaktörleri soğutan sistemlerin zarar görmesinden endişe ediyor. Eğer burada soğutma başarısız olursa ısı kontrolsüz şekilde yükseliyor ve reaktörden radyasyon yayılmaya başlıyor. 

Radyoaktif madde içeren bulutların o anki hava şartlarına göre her yere gidebileceği belirtiliyor. Ancak santralin coğrafi konumu, başta Ukrayna'nın batı komşuları olmak üzere Avrupa ülkelerinin ciddi tehdit altında olduğunu gözler önüne seriyor. 

Böyle bir felaket senaryosunda Zaporijya'dan saçılan radyasyon Avrupa kıtası geneline yayılabilir. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading