Yandex Metrica
SON DAKİKA
Nükleer felaketin ayak sesleri: 3. Dünya Savaşı göstere göstere geliyor

Nükleer felaketin ayak sesleri: 3. Dünya Savaşı göstere göstere geliyor

Dünya adım adım nükleer savaşa sürükleniyor. Joe Biden'ın Kiev-Varşova hattındaki mesajlarıyla Vladimir Putin'in Çin'le birlikte meydan okuması, geri döndürülemez bir felaketin yaklaşan ayak sesleri durumunda.

Dünya

23.01.2024, 20:29

Dünya nükleer bir savaşa daha önce hiç olmadığı kadar yaklaştı. Stratejik Silahların Sınırlandırılması Anlaşması'nı (START) askıya aldıklarını açıklayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çok yakında nükleer silah testlerine başlayacaklarını söyledi. 

Ülkesinin Ukrayna'da 'yenilmeyeceğini' vurgulayan, aynı zamanda Kiev'e verilen mühimmatın menzili kadar taarruz edecekleri mesajını veren Putin, kara konuşlu stratejik füzelerin aktive edildiğini de duyurdu. 

PKK yandaşları Belçika'da terör estirdi: Brüksel'de Türk vatandaşlarına saldırı Haberi Görüntüle

GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR DEĞİŞİM 

"Ukrayna'ya ne kadar uzun menzilli silah sevk edilirse tehdidi sınırlarımızdan o kadar uzaklaştıracağız" diyen Putin'in konuşmasına başlarken kullandığı şu ifadeler dikkat çekiciydi:

"Bugünün mesajını, tüm dünyada geri dönüşü olmayan bir değişimin yaşandığı, insanların geleceğini belirleyen en önemli tarihi olayların yaşandığı bir zamanda iletmekteyim." 

Putin, ABD'nin tüm dünyada yüzlerce askeri üssü olduğunu hatırlatarak Amerikalıların eylemleri sonucu dünyada bir milyon insanın öldüğünü ve 30 milyondan fazlasının da mülteci durumuna düştüğünü kaydetti, "Bunu dünyada kimse unutmayacak" dedi.

Washington'daki bazı politikacıların, ABD'nin yeni tür nükleer silahların test edilmesi olasılığını şimdiden düşündüklerine işaret eden Putin, "Bu durumda, Rusya Savunma Bakanlığı ve Rosatom, Rus nükleer silahlarını test etmeye hazır olmalıdırlar. Elbette bunu ilk yapan biz olmayacağız ancak ABD testler yaparsa, biz de yaparız. Hiç kimse küresel stratejik eşitliğin yok edilebileceği gibi tehlikeli bir yanılsamaya kapılmamalıdır" diye konuştu.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev ise "Nükleer silahlarla kendimizi savunma hakkımız var. ABD Rusya'nın yenilgisinde ısrar ederse dünya küresel bir çatışmaya sürüklenecek" açıklaması yaptı. 

Medvedev'in bu ifadeleri kullandığı saatlerde Vladimir Putin, Çin'in en kıdemli diplomatını Moskova'da ağırlıyordu. 

ABD'deki kriz son anda önlendi: Başkan Biden'dan 1,2 trilyon dolarlık... Haberi Görüntüle

PEKİN-MOSKOVA İTTİFAKINA DOĞRU

Ukrayna işgalinin ilk aylarında Rusya'ya karşı mesafeli tavrıyla dikkat çeken ancak son dönemde Batı'ya karşı Rusya ile ittifak pozlarını artıran Çin, uluslararası baskıya Moskova ile Pekin'in birlikte direneceği mesajı veriyor. 

Vladimir Putin ve Vang Yi

Putin'le görüşen Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi, Rusya ile ilişkileri derinleştirmekte kararlı olduklarını belirterek "Çin-Rusya ilişkileri uluslararası toplumun baskısına göğüs gerdi ve istikrarlı bir şekilde gelişiyor" dedi. 

Çok kutuplu ve uluslararası ilişkilerin daha demokratik olduğu bir düzeni desteklediklerini söyleyen Vang, "Rusya ile birlikte, ülkelerimizin çıkarlarını güvence altına almak için daha da yapıcı bir rol oynamaya hazırız" ifadesini kullandı. 

Kremlin Sarayı'nda yapılan görüşmenin başında konuşan Putin ise Rusya-Çin ilişkilerinin tüm alanlarda ilerlediğine işaret etti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 200 milyar dolara yaklaştığını kaydeden Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in de yakın zamanda Rusya’yı ziyaret etmesini beklediklerini söyledi.

Netanyahu Refah'ta yeni bir katliam için Biden'ı ikna etmeye çalışıyor:... Haberi Görüntüle

STADYUMDA COŞKU DOLU KUTLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'daki Luzhniki Stadyumu'ndaki kutlama törenine katıldı. Savaş gazileri ve ordu personeli onuruna her yıl kutlanan Anavatan Savunucuları Günü coşkulu anlara sahne oldu. 

Rusya Devlet Başkanı, miting sırasında sahnede bulunan, Ukrayna’daki operasyona katılmış Rus askerleri şu sözlerle selamladı:

"Burada yanımda gördüğünüz insanlar, sahip olduğumuz en kutsal, en değerli şeyi, ailelerimizi ve vatanımızı koruma kararını aldılar." 

Almanya'da skandal yasa: Vatandaşlık alabilmek için İsrail ve Yahudilikle ilgili... Haberi Görüntüle

BIDEN: RUSYA İÇİN ASLA ZAFER OLMAYACAK

Joe Biden

Gelişmeler Ukrayna merkezli krizin daha da büyüyeceğine işaret ediyor. Önceki gün sürpriz bir ziyaretle Kiev'de ortaya çıkan ABD Başkanı Joe Biden, işgale karşı Ukraynalıların mücadelesini övdü, "Bir yıl önce dünya Kiev'in düşüşüne hazırlanmıştı ama Kiev şimdi gururlu ve dimdik ayakta. En önemlisi, Kiev şimdi özgür" dedi. 

Ukrayna başkentini ziyaretinden sonra Polonya'ya giden Biden, ABD'nin NATO ittifakına ve 5. maddeye olan bağlılığının 'çok sağlam' olduğunu iddia etti, "Ukrayna, Rusya için asla bir zafer olmayacak" dedi. 

Varşova'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde Polonyalılara hitap eden Joe Biden, "Putin, tankların Ukrayna'ya girme emrini verdiğinde pes edeceğimizi düşündü. Ancak yanıldı. Ukraynalı vatandaşlar çok cesurlar. ABD, Avrupa, Atlantik'ten Pasifik'e ulusların bir koalisyonu, demokrasiyi birleştirmek için çok güçlüydü. Ukrayna, Rusya için asla bir zafer olmayacak. Asla!" şeklinde konuştu. 

Biden, "O (Putin), NATO'nun bölüneceğini düşünüyordu ancak NATO her zamankinden daha birlik içinde" iddiasında bulundu. 

Rusya ile NATO savaşa mı giriyor? Rus füzesi NATO hava... Haberi Görüntüle

ABD'de bulunan bir köprüye konteyner gemisi çarptı: Köprü saniyeler içerisinde... Haberi Görüntüle

TANKLAR, F-16'LAR VE KIRIM TAARRUZU 

ABD ve Avrupa ülkelerinden Leopard, Challenger ile Abrams tanklarını almaya hazırlanan Ukrayna ordusu aynı zamanda uzun menzilli füzelerle de Rusya derinliklerine seri saldırılarda bulunmayı hedefliyor. 

Patriot, SAMP-T gibi gelişmiş hava savunma sistemleriyle donatılacak Ukrayna'ya aynı zamanda F-16 savaş uçaklarının tedariki de gündemde. Tüm bu gelişmeler şimdiye dek 150 bine yakın kayıp yaşayan Rus ordusu için tehdidin büyüyeceği anlamına geliyor.

Askerî yardımların tamamlanmasının ardından Ukrayna ordusunun Kırım'a yönelik beklenen taarruzu, Moskova sözkonusu ihtimali 'kırmızı çizgi' olarak gösterdiğinden ötürü savaşın küresel boyuta evrilip evrilmeyeceğine ilişkin belirleyici olacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading