• G.ALTIN

    4.345,98

  • DOLAR

    39,2169

  • EURO

    45,2700

  • BIST 100

    9.311,88

  • BITCOIN

    $105.016

Nissan'da deprem! 20 bin kişi işten çıkarılıyor

Nissan'da deprem! 20 bin kişi işten çıkarılıyor

ABD ve Çin pazarında yaşanan daralma sonrası zor günler geçiren Japon devi Nissan, 20 bine yakın çalışanıyla yollarını ayırmaya hazırlanıyor.

Dünyanın önde gelen otomotiv markalarından Nissan, mali sıkıntıların pençesinde. Şirketin, özellikle ABD ve Çin’deki düşük satış rakamları nedeniyle, küresel çapta yaklaşık 20 bin kişiyi işten çıkaracağı belirtiliyor. Bu sayı, firmanın toplam işgücünün yaklaşık %15’ine tekabül ediyor.

SATIŞLAR ÇAKILDI KAR DÜŞTÜ

Kasım ayında açıklanan verilere göre, Nissan’ın net kârı %94 oranında düştü. Bu gelişme, zaten zor dönemden geçen şirket için adeta alarm zilleri çaldı. İlk etapta 9 bin kişilik bir küçülme planı duyurulsa da, Japon basınına göre rakam çok daha yüksek: 20 bine yakın işten çıkarma bekleniyor.

İşten çıkarmalar hem Japonya içinde hem de uluslararası operasyonlarda gerçekleşecek. Ancak Nissan, bu konuda resmi bir açıklama yapmayı reddetti.

YENİDEN YAPILANMA YETERSİZ KALDI

Mart 2025’te sona erecek mali yıl için Nissan, hissedarlarını 5 milyar dolarlık net zarar konusunda önceden uyarmıştı. Şirketin içinde bulunduğu bu kriz ortamında, geçtiğimiz Aralık ayında Honda ile birleşme umutları doğsa da, içsel anlaşmazlıklar nedeniyle Şubat ayında bu birliktelik de sona erdi.

BORÇ YÜKÜ ARTIYOR

-2024 borç seviyesi: 1,6 milyar dolar

-2026 tahmini borç seviyesi: 5,6 milyar dolar (Bloomberg verileri)

Yeni CEO Ivan Espinosa, böylesine derin bir kriz ortamında görevi devraldı. Espinosa’nın Salı günü açıklanacak mali sonuçlarla birlikte, işten çıkarmalar ve olası fabrika kapatmalarıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmesi bekleniyor.Diğer

Avatar
İbrahim Hakkı Yazıcı