Türkiye’nin 2018’den itibaren drone pazarına girmesiyle birlikte dünya çapında silahlı drone satışlarının önemli ölçüde arttığı belirten CNAS, 2022 yılı itibarıyla Türkiye, altı yeni ülkeye Bayraktar TB2 satışını gerçekleştirerek liderliğini pekiştirdi dedi.
Helene kasırgası felaketi: ABD'de ölü sayısı 189'a ulaştıZİRVE TÜRKİYE'NİN
2022 yılında, altı yeni ülkenin askeri drone satın aldığı ve bu droneların tamamının Türkiye’den silahlı Bayraktar TB2 drone’ları olduğunu belirten Campbell’in raporunda;
"Çin’in drone satışları 2014 yılında zirve yaptı, ancak 2021 itibarıyla Türkiye, dünyanın en büyük tedarikçisi olarak Çin’i geride bıraktı" ifadeleri dikkat çekti.
Libya, Dağlık Karabağ ve Ukrayna’daki savaş alanlarından gelen olumlu geri bildirimler ve Türkiye’nin kısa teslimat süreleri, Türkiye’yi askeri drone pazarında zirveye taşıdı denilen raporda, "İlk dönemlerde daha büyük, pahalı ve tekrar kullanılabilir askeri sınıf drone’lar piyasaya hakimken, loitering mühimmatların (kamikaze drone’lar) satışı hız kazandı ve muhtemelen büyümeye devam edecek.” ifadeleri kullanıldı.
Türkler bizi solladı! Yunanistan'da 'Hava SOJ' korkusu: Ankara'nın çok gerisinde...EN ÇOK AVRUPA VE AFRİKA'YA TRANSFER YAPILDI
Öte yandan veri setinde 1995-2023 yılları arasında toplam 633 drone transferi gerçekleştiği ve bu transferlerin %40’ının Avrupa kıtasına yapıldığı belirtildi.
Bu dönemde Ortadoğu’ya da 134 transfer gerçekleştirilirken, Afrika’da 2020’den itibaren askeri drone transferlerinde ciddi bir artış yaşandı. Afrika kıtasına yapılan toplam 84 drone transferinin 51’i, Türkiye’nin ürettiği Bayraktar TB2’lerden oluşuyor.
Son yıllarda askeri alanda kullanımı artan kamikaze drone’lar (loitering munitions), 2020 Nagorno-Karabağ Savaşı’ndan sonra uluslararası ilgi görmeye başladı. Raporda, Türkiye’nin yanı sıra İsrail, İran ve ABD’nin de kamikaze drone ihracatında önemli rol oynadığı belirtiliyor. Özellikle Azerbaycan’ın bu tür mühimmatları kullanması, kamikaze drone’ların yaygınlaşmasını hızlandırdı.
Lübnan-İsrail gerilimi tırmanıyor: Krayot'a roket yağmuru!BOŞLUĞU ÇİN VE TÜRKİYE DOLDURDU
ABD’nin kendi koyduğu Missile Technology Control Regime (MTCR) kısıtlamaları, Washington’un drone diplomasisi üzerindeki etkisini sınırlamış durumda. Türkiye ve Çin ise bu boşluğu doldurarak daha esnek satış politikalarıyla pazar paylarını hızla artırdı. 2018’den itibaren gerçekleşen 69 silahlı drone satışının %65’ini Türkiye, %26’sını ise Çin gerçekleştirdi.
Rapor, CNAS Savunma Programı araştırma asistanı Molly Campbell tarafından hazırlanmış olup, dünya çapındaki askeri drone transferlerinin derinlemesine analizini sunuyor. Raporda, drone teknolojisinin gelecekteki savaşlarda belirleyici bir unsur olacağına dikkat çekiliyor. Molly Campbell, Stanford Üniversitesi’nden mezun olup, özellikle askeri tarih ve uluslararası güvenlik konularında çalışmalar yapmaktadır.
Yorum Yaz