Yandex Metrica

NATO'ya giremeden gidiyor! İsveç Başbakanı Andersson'dan istifa resti

NATO'ya giremeden gidiyor! İsveç Başbakanı Andersson'dan istifa resti

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, istifa edeceğini açıkladı!

Dünya

23.01.2024, 19:48

 Andersson, karara gerekçe olarak, 'aşırı sağ bloğun seçimi kazanma yolunda görünmesini' gösterdi.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson yaptığı açıklamada, ülkede nihai oyların sayımı devam ederken, sağcı bir bloğun sandalyelerin çoğunluğunu kazanacağının açık olduğunu ve yarın istifasını sunacağını söyledi.

İsveç'in sağ muhalefeti, oyların yaklaşık yüzde 98'inin resmi sayımının tamamlanmasıyla kıl payı bir zafer kazanarak 349 sandalyeli İsveç parlamentosu Riksdag'da mutlak çoğunluk olan 175 sandalyeyi garantiledi. 

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, ön sonuçların sonucu belirlelemek açısından yeterince açık olduğunu söyledi. İsveç'in bir an önce yeni bir hükümet kurması için istifa edeceğini açıkladı. 

Seçimlerden Sosyal Demokratların ardından, yüzde 20'den fazla oy alarak ikinci sırada çıkan, beyaz üstünlükçü, neo-faşist ve ırkçıların çoğunlukta olduğu İsveç Demokratları'nın  lideri Jimmie Akesson da zafer kazandıklarını ilan ederek, "Önce İsveç" sloganını tekrar etti. 

First Class'ta bulunan köpek zor anlar yaşattı: Uçak acil iniş yapmak zorunda kaldı! First Class'ta bulunan köpek zor anlar yaşattı: Uçak acil iniş... Haberi Görüntüle

"ÇARŞAMBA OYLARI" SONUÇLARI KESİNLEŞTİRDİ

Postayla yollanan ve yurt dışında kullanılan oyların sayıma dahil edildiği Çarşamba günkü sayıma kadar sağ ve sol bloklar arasındaki fark resmi sonuç ilanına imkan vermeyecek ölçüde yakındı.  

Çarşamba öğlene kadar kullanılan oyların yüzde 98'inin resmi sayımı tamamlandı. Sayım tamamlanıp, sonuçlar resmen onaylandığında onaylanırsa, sağ muhalefetin 175 sandalye kazanması ve Ilımlı Parti lideri Ulf Kristersson'un yeni hükümeti kurmak üzere ilk şansını kullanması bekleniyor.  

Halen iki blok arasında yalnızca 47 bin oy fark var ve bu farkın kapanması artık beklenmiyor. İktidardaki Sosyal Demokratlar ve sol koalisyon 174 sandalyeyle muhalefet sıralarına geçecek. 

Göçmen karşıtı ve ultra milliyetçi söylemlerle ikinci parti durumuna gelen İsveç Demokratlarının diğer sağ partilerden yükselen güçlü itirazlar dolayısıyla hükümete dahil olmayarak Ilımlılar, Hristiyan Demokratlar ve Liberallerin kuracağı sağ koalisyonu dışarıdan desteklemesi bekleniyor. 

Seçim Kurulu, kesin sonuçtan önceki, ilk geçici resmi sonucun Çarşamba veya Perşembe günü açıklanacağını duyurdu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading