Yandex Metrica

NATO'dan Rusya'ya START anlaşması çağrısı: Putin askıya alındığını duyurmuştu

NATO'dan Rusya'ya START anlaşması çağrısı: Putin askıya alındığını duyurmuştu

Putin'in stratejik silahsızlanma anlaşmasını askıya aldığını duyurmasının ardından NATO ve ABD'den büyük tepki geldi. NATO Rusya'ya kararından vazgeçmesi için çağrı yaparken ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise kararın son derece talihsiz olduğunu söyledi.

Dünya

23.01.2024, 20:28

Ukrayna Savaşı'nın birinci yıl dönümüne günler kala Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptığı ulusa sesleniş konuşması NATO ve ABD'den tepki topladı. Putin, ABD ile yapılan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan yeni START anlaşmasının askıya alındığını duyurmuştu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Yeni START anlaşmasınI askıya almasının 'tüm silah kontrol mimarisinin çökmesi' olduğunu söyledi ve  Rusya'ya kararını gözden geçirmesi çağrısında bulundu.

NASA'nın helikopteri Mars'ta kaza yaptı: Bin Mars günü ve 72 uçuşla gezegen keşfetmişti NASA'nın helikopteri Mars'ta kaza yaptı: Bin Mars günü ve 72... Haberi Görüntüle

'YENİ START HAKKINDAKİ KARARLA TÜM SİLAH KONTROL MİMARİSİ ÇÖKMÜŞTÜR'

Stoltenberg, NATO karargahında Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısında şu şekilde konuştu:

Son yıllarda Rusya kilit önemdeki silah kontrolü anlaşmalarını ihlal etti veya bunlardan ayrıldı. Yeni START hakkındaki bugünkü kararla tüm silah kontrol mimarisi çökmüştür. Rusya'ya kararını gözden geçirmesini ve mevcut anlaşmalara saygı göstermesini kuvvetle tavsiye ediyorum.

Enerji tesisleri saldırı altında! Nobel'li yazardan Üçüncü Dünya Savaşı çağrısı: Başkent karanlığa gömülmeden silah gönderin! Enerji tesisleri saldırı altında! Nobel'li yazardan Üçüncü Dünya Savaşı çağrısı:... Haberi Görüntüle

'PUTİN DAHA FAZLA SAVAŞA HAZIRLANDIĞINI ORTAYA KOYDU'

Stoltenberg, 'Putin bugün daha fazla savaşa hazırlandığını açık şekilde ortaya koydu' dedi ve Putin'in kararından üzüntü duyduğun söyleyerek Rus liderden kararını yeniden gözden geçirmesini talep etti.

AB'den Gazze çağrısı: Toplu mezarlar soruşturulmalı AB'den Gazze çağrısı: Toplu mezarlar soruşturulmalı Haberi Görüntüle

'TALİHSİZ VE SORUMSUZ'

Yunanistan'ın başkenti Atina'da basın mensuplarına konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Putin'in kararının son derece talihsiz ve sorumsuz olduğunu söyledi. Blinken, ABD'nin Rusya'nın yaptıklarını takip edeceğini belirtti  ve ABD ile müttefiklerinin güvenliği için uygun bir pozisyon belirleyeceklerine dikkat çekti.

Prigojin'in ölümünden sonra ilk! Wagner iş ilanı açtı: Afrika'da çalışacak tecrübeli paralı asker aranıyor Prigojin'in ölümünden sonra ilk! Wagner iş ilanı açtı: Afrika'da çalışacak... Haberi Görüntüle

1991'DE İMZALANAN ANLAŞMANIN DEVAMI

ABD'nin Sovyetler Birliği ile 1991'de, Rusya Federasyonu ile 1993'te imzaladığı Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşmalarının (START 1 ve START 2) devamı olan 'Yeni START' anlaşması, Washington ve Moskova arasında yürürlükteki son nükleer anlaşma olma özelliğini taşıyor.

Nükleer bir savaşın önlenmesini amaçlayan anlaşma, uzun menzilli nükleer silah başlıklarına ve füzelere kısıtlama getiriyor. Anlaşma, dünyanın en büyük iki nükleer gücü olan ABD ve Rusya'nın yerleştireceği stratejik nükleer savaş başlıklarını her ülke için 1550 adet ile sınırlandırıyor.

5 Şubat 2011'de yürürlüğe giren 10 yıllık anlaşmanın süresi 5 Şubat 2021'de dolmuştu. Rusya ve ABD karşılıklı olarak anlaşmayı 5 yıl uzatmışlardı.

İngiltere'den bugüne kadar ki en büyük savunma desteği Ukrayna'ya: Dron tedarik edilecek İngiltere'den bugüne kadar ki en büyük savunma desteği Ukrayna'ya: Dron... Haberi Görüntüle

START ANLAŞMASININ ASKIYA ALINMASI NE DEMEK? 

BBC Putin'in Yeni Start anlaşmasının ne anlama geldiğine dikkat çekti. BBC'ye göre bu, Putin'in son 1 yılda aldığı uluslararası anlamdaki en sert karar. Moskova ile Washington arasındaki bu konudaki işbirliği, nükleer savaş tehlikesi çerçevesinde askıya alındı.

START anlaşmasının fiilen feshedilmesinin hemen nükleer silahlanma yarışının başlamasına yol açması beklenmese de her iki tarafın da birbirini nükleer anlamda kontrol edemeyeceğine dikkat çekiliyor. BBC'ye göre, anlaşmanın feshedilmesiyle birlikte ortaya çıkacak sorunlardan biri  ise şeffaflık. Her iki taraf da artık kontrolsüz bir şekilde nükleer silah üretip, bunların deneylerini yapabilecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading