Nasıl olsa defolup gideceksiniz! ABD ordusu PKK için Türkiye sınırında 3 üs daha kuruyor

Nasıl olsa defolup gideceksiniz! ABD ordusu PKK için Türkiye sınırında 3 üs daha kuruyor

Türkiye sınırına yakın 3 noktada askeri üs kumaya hazırlanan ABD, inşaat malzemeleri taşıyan bir konvoyu PKK/YPG'nin kontrolündeki Ayn el-Arab'a gönderdi. Gayri resmi kaynaklardan elde edilen bilgiye göre ise, ABD'nin Tişrin Barajı ve Ayn el-Arap'ın merkezinde ve batısında olmak üzere 3 üs kuracağı iddia edildi. 

20 Ocak'ta Beyaz Saray'ın kapılarnı ikince kez açmaya hazırlanan Donald Trump'ın Suriye'den ABD askerlerini çekeceğinine yönelik açıklamaları CIA ve Pentagon'u rahatsız etti. Öyle ki bu açıklamalardan günler sonra DEAŞ kılıfı ile hazırlanan terör saldırıları kafalarda soru işareti bıraktı. 

Dünya dün ve bugün ABD'de IŞİD/DEAŞ kılıfıyla hazırlanmış amatör terör saldırılarını konuşurken, öğle saatlerinde ortaya atılan "ABD Suriye ile Türkiye'deki sıfır noktasına üs kuracak" haberleri gözleri bir anda tekrar Ortadoğu'ya çevirdi.

ÖĞRENCİ YURDUNU KARARGAH OLARAK KULLANACAK

Gayri resmi kaynaklardan aktarılan haberde ABD'nin Ayn el-Arab merkezinde eskiden Kinim Oteli, şimdi ise Öğrenci yurdu olarak bilinen binanın üs karargahı olarak kullanacağı iddia edildi.

Bilindiği üzere Esed rejiminin devrilmesiyle birlikte gözler uzun zamandır Fırat'ın doğusuna çevrilmişti. Terör örgütü PKK/YPG/PYD, Türkiye destekli SMO'nun Ayn el Arab'da operasyon yapacağı korkusuyla bölgede bazı hazırlıklar yapmış ve hatta Şam yönetimiyle görüşerek bölgedeki işgalini devam ettirme niyetinde olduğu ifade etmişti.

Terör örgütü sözde üst yönetimi, Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed Şara'dan ret yanıtı alınca Suriye'deki hamisi ABD'den yardım istedi. 

ABD ORDUSUNDA HAREKETLİLİK

2024'ün son günlerinde Suriye'deki ABD güçlerine ait çok sayıda Bradley Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) Aynularab'a sevk edilmişti. Yerel kaynaklar, ABD güçlerinin bu sabah bölgeye beton bariyerler de gönderdiğini yazdı. Paylaşılan videolarda beton bariyerler taşıyan 13 araçlık TIR konvoyu görülürken, ABD'nin Ayn el Arab'da üs bölgesi kuracağı öne sürüldü.

Terör örgütü PKK/YPG/PYD'nin işgali altında bulunan Ayn el Arab, örgüt için kritik öneme sahip. Türkiye-Suriye sınırında bulunan yer, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bakıyor. Türkiye'nin olası bir operasyonu için yıllardır hazırlık yapan örgüt, kentin altına Ayn el Arab'dan daha büyük tüneller kazmış durumda.

SIFIR NOKTASINA 3 ÜS KURULACAK

Bölgeden aktarılan bilgilere göre, ABD Ayn el-Arab'ın merkezine, batısına ve Tişrin Barajı hattına toplamda üç yeni üs kuracak. Böylelikle YPG'nin tabanının olduğu Ayn el Arab ilçesi ve Tişrin Barajı muhafaza altına alınmış olacak. 

Bölgedeki çatışmalar şu an için Tişrin Barajı çevresinde yoğun. Tel Abyad batısındaki Khirbat al Baqr ve çevresindeki Kör Hasan, Safiyan köyleri havanlarla vuruluyor.

Avatar
Ozan KOLTUK