Muhalifler Şam'ı vurdu! Başkentteki Genelkurmay binası hedef alındı

Hama'dan sonra Humus'a da giren Suriyeli muhalifler Şam'a doğru ilerlemeye devam ediyor. Son olarak muhalif gruplar, Suriye'nin başkenti Şam'da bir televizyon binası ile Genelkurmay binasının hedef alındığını açıkladı.

27 Kasım'da Esed rejimine karşı ayaklanan Suriyeli muhalifler İdlib, Halep, Hama ve Humus'tan sonra şimdi de gözünü rejimin kalbi Şam'a dikti. Öyle ki Suriyeli muhalifler gruplar, Suriye'nin başkenti Şam'da bir televizyon binası ile Genelkurmay binasının hedef alındığını açıkladı.

İşte Suriye'de yaşanan son dakika gelişmeler...

18:00

HUMUS'TAKİ SON DURUM

17:30

RUSYA'DAN ESED AÇIKLAMASI

Kremlin'e yakın bir kaynak:

''Rusya'nın Beşar Esad'ı kurtarmak için bir planı yok ve ordu mevzilerini terk ettiği sürece de herhangi bir plan beklemiyoruz.''

17:00

SINIR KAPILARI KAPATILDI

Lübnan, İsrail'in saldırıları sebebiyle Suriye ile olan, Masna Sınır Kapısı dışındaki sınır geçilerini kapatma kararı aldı. Ürdün de Suriye ile olan tek sınır geçişini kapattığını bildirdi.

16:40

ESED ÜLKEYİ TERK EDEBİLİR

Doha'daki toplantıda Rusya ve Türkiye'nin bir uzlaşmaya varması halinde Esad ve ailesi ile BAAS yetkililerinden bazılarının ülkeyi terk edeceğini söyledi. 

Rusya'nın Doha'da muhaliflerin talep ve tutumunu iletecek olan Türkiye'ye Esad'sız geçiş süreci için bazı isimler önermesi bekleniyor.

16:00

ŞAM VURULDU

Suriye'nin başkenti Şam'ın merkezinde patlama meydana geldiği iddia edildi. Patlamanın muhaliflerin 'buluşma yeri' dediği Emevi Meydanı'nda olması dikkat çekti. 

Öte yandan Şam'da bulunan Genelkurmay binası ve başkanlık sarayı da muhaliflerin hedefi oldu.

15:58

İSRAİL GOLAN TEPELERİ'NE TAKVİYE YAPTI

İsrail ordusu, Suriye'deki gelişmeler nedeniyle işgal altında tuttuğu Suriye toprağı Golan Tepeleri'ndeki birliklerine takviye yaptığını duyurdu. Ordudan yapılan açıklamada, Suriye'deki gelişmelerden dolayı Golan Tepeleri'ndeki hava ve kara kuvvetlerine takviye yapıldığı belirtildi.İsrail birliklerinin Suriye sınırı boyunca konuşlandırıldığı ve bölgedeki gelişmeleri takip ettiği ifade edildi.

Öte yandan yerel basında yayımlanan haberlerde, İsrail güvenlik kabinesinin Suriye'deki gelişmeleri görüşmek üzere yarın ve 8 Aralık Pazar akşamı toplanacağı kaydedildi.İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, dün bir araya gelerek Suriye'deki gelişmeleri görüşmüştü.

15:47

RUSYA'DAN VATANDAŞLARINA 'ÜLKEYİ TERK EDİN' ÇAĞRISI

Rusya'nın Şam Büyükelçiliği, “Zorlaşan askeri ve siyasi durum nedeniyle, Suriye’deki (Rus) vatandaşlara ülkeden ayrılma imkanına sahip olduklarını anımsatırız” açıklaması yaptı.Rusya'nın Şam Büyükelçiliği ve Konsolosluğunun normal şekilde faaliyetlerine devam ettiği açıklandı.Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'nın da vatandaşlarını çağırdığı bildirildi.

15:41

DERA'DA HALK AYAKLANMASI

Halep ve Hama'nın HTŞ kontrolüne geçtiği Suriye'de, iç savaşa dönüşen silahlı isyanın 2012'de ilk patlak verdiği yer olan Dera'dan da çatışma haberleri geldi. Halk desteğini arkasına alan silahlı gruplar hükümet binalarını ve sınır kapılarını ele geçirdi.

Ürdün sınırında bulunan ve 2012'de iç savaşın fitilini çeken ilk silahlı isyanın çıktığı Dera'da, silahlı gruplarla hükümet güçleri arasında çıkan çatışmalarda rejim güçleri bölgede bulunan hükümet binalarını ele geçirdi.

15:35

SURİYE REJİMİ DEYRİZOR'U BIRAKTI

Suriye rejimi, ülkenin Irak sınırındaki Deyrizor il merkezinin kontrolünü terör örgütü PKK/YPG’ye devretti.

Terör koridoru hayali kuran PKK/YPG'ye Tel Rıfat'da ağır darbe vuran Suriye Milli Ordusu yeni rota olarak Mümbiç'i belirlerken, terör örgütünün imdadına Esed rejimi koştu. Esad rejimi, Deyrizor'un batı kırsalından güçlerini çekerek bölgeyi terör örgütü PKK/YPG'ye bıraktı.

13:21

HUMUS-ŞAM ARASI 163 KM

Suriye rejimi güçleriyle 27 Kasım'dan bu yana çatışan ve Hama kent merkezinin kontrolünü ele geçiren Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) başını çektiği rejim karşıtı gruplar, Humus ilinde ilerliyor.Rasten ve Telbise ilçe merkezlerini ele geçiren gruplar, kent merkezinin batısındaki Vaer Mahallesi'ne girdikten sonra, merkezin iç kesimlerine kadar ilerlemiş oldu.

Taraflar arasında çatışmalar devam ederken, muhalifler gruplar kentin iç kesimlerine farklı noktalardan da girmeye başladı. Dokuzuncu gününde devam eden muhalif ilerleyişi dünya basınında "bu kadarını onlar da beklemiyordu" yorumlarıyla son dakika haberi olarak geçiyor.

Humus ile Şam arası 163 km ve yaklaşık iki saatlik mesafede. Muhaliflerin Humus'u da ele geçirmesi durumunda önlerinde Şam'dan önce son durak olan El Nabek vilayeti kalıyor.

13:30

'ESAD REJİMİNİN SONUNU GÖREBİLİRİZ'

London School of Economics'te uluslararası ilişkiler profesörü olan Fawaz Gerges, BBC'ye Humus'un Esad hükümetinin "sinir merkezi" olduğunu ve kaybının başkent Şam'ı "daha kolay bir hedef" haline getirebileceğini söyledi.

Gerges, "Devlet kapasitesi büyük ölçüde azaldı" derken ekledi: "Esad güçleri muhalefeti Humus'u ele geçirmekten gerçekten alıkoymazsa, önümüzdeki birkaç hafta veya birkaç ay içinde Esad rejiminin sonunu görebileceğimizi düşünüyorum."

13:00

'HEDEF ESAD'I DEVİRMEK'

CNN International Cuma günü Suriye'de isyanın başını çeken Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el-Cevlani ile özel röportajını yayınladı.

El Cevlani, röportajda "saldırının asıl amacının Esad yönetimini devirmek olduğunu" söyledi ve ekledi: "Hedeflerden bahsedersek, devrimin amacı hala bu rejimi devirmek. Bu hedefe ulaşmak için tüm mevcut araçları kullanmak bizim hakkımızdır."AFP röportajla ilgili "27 Kasım'da başlayan saldırıyı yürüten isyancı ittifak, El Kaide'nin Suriye koluna dayanan ancak son yıllarda imajını yumuşatmaya çalışan HTŞ tarafından yönetiliyor" notu düştü.

09:45

HAMA'DAKİ ESAD HEYKELİ YIKILDI

Saha kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Beşşar Esed'in babası Hafız Esed'in Hama'da bulunan heykeli kent halkı tarafından yıkıldı. Şubat 1982'de dönemin Suriye Devlet Başkanı Hafız Esed, Müslüman Kardeşler'e karşı geniş çaplı bir askeri operasyon başlatarak bunu en az 30 bin sivilin öldürüldüğü bir katliama çevirdi. Rejimin alıkoyduğu en az 17 bin sivilden de haber alınamadı.Katliamda 88 cami, 3 kilise ve çok sayıda tarihi eser de tahrip edildi.

08:09

HTŞ'DEN BÜYÜKELÇİLERE MEKTUP

Al Jazeera Arapça'nın haberine göre Heyet Tahrir el-Şam ve ona bağlı silahlı grupların Suriye'nin dördüncü büyük şehri Hama kentinin kontrolünü ele geçirmesinin ardından Perşembe akşamı başkent Şam'daki büyükelçiliklere bir mektup gönderdi.

"Suriye'de beklenen değişim devletin çöküşü anlamına gelmiyor" ifadelerini kullanan HTŞ "Gelecekteki vizyonumuz Suriye'nin diyaloğa dayalı bir devlet olduğunu" iddiasında bulundu.

07:09

KRİTİK KÖPRÜ VURULDU

Al Arabiya kaynakları Suriyeli silahlı grupların şu anda Suriye'nin en büyük valiliği olan Humus şehrinin merkezine 48 km uzaklıkta olduğunu bildirdi.AFP'nin son dakika haberine göre Cuma gününün ilk saatlerinde  Esad rejimi hava saldırılarıyla Humus ve Hama şehirlerini birbirine bağlayan kritik köprüyü hedef aldı. 

AFP'nin kaynakları Suriye ordusunun Hama kaybının ardından Humus'u güvenci altına almaya çalıştığını söyledi.Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, "Savaş uçakları, Humus ve Hama şehirlerini birbirine bağlayan Humus-Hama otoyolundaki Resten köprüsünü hedef alarak ve köprünün etrafındaki mevzilere saldırarak Hama ile Humus arasındaki yolu kesmeye ve Humus şehrini güvence altına almaya çalışarak birkaç hava saldırısı düzenledi" dedi.

Söz konusu köprü iki ili, kara yoluyla bağlayan en önemli geçiş noktalarından biri olarak biliniyor.Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yayın organları Al-Arabiya/Al-Hadas'a, Humus kırsalındaki Talbişeh şehrinin de grupların elinde olduğunu söyledi. 

Ayrıca 200'den fazla askeri aracın güney Hama kırsalından Humus'a çekildiğini de doğruladı.Öte yandan Suriye televizyonu, Humus Valisi'nin "Valilik'te güvenliğin sağlanması için her türlü tedbiri aldık" şeklindeki sözlerini aktardı. Bu gelişmeler, Suriye ordusunun stratejik Hama şehrini kaybettiğini kabul etmesi ve şehirde konuşlanan askeri birimlerinin "yeniden konuşlanıp şehrin dışına taşındığını" açıklamasının ardından geldi.

Avatar
Ozan KOLTUK