Muhalefet erken seçim istedi, Cumhurbaşkanının ofisini işgal etti! O ülkede neler oluyor?
Gürcistan'ın ayrılıkçı özerk bölgesi Abhazya'da Rus yanlısı bir yasa siyaseti ve sokakları karıştırdı. Rusların bölgede geniş çaplı yatırımına izin veren yasa nedeniyle, muhalefet destekçisi protestocular parlamento binasını işgal etti. Muhalif protestocuların talebi, Abhazya liderinin istifası. Erken seçim talebinde bulunan muhaliflerin gösterileri sürerken, Gürcistan'dan Türkiye'ye dikkat çekici bir çağrı var.
Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'da 'Rusya' isyanı var. Rusya ile imzalanan 'yatırım anlaşmasına' tepki gösteren muhalefet, Rusya yanlısı Başkan Aslan Bzhania’nın istifasını talep ediyor.
Parlamento binasını basarak sokaklarda çadırlar kuran göstericiler erken seçim talep ediyor.
PROTESTOLAR NASIL BAŞLADI?
Bölgede gerilimi tırmandıran, Rusya ile Abhazya arasındaki 'yatırım anlaşması'. 30 Ekim’de imzalanan anlaşmanın Rus şirketlerinin Abhazya’da, yatırım projelerinde bulunmasına imkan sağladığını savunan muhalefet, anlaşma tasarısına karşı çıkıyor.
Anlaşmanın parlamentoda görüşülmesini istemeyen sözde muhalefet destekçileri köprüleri ve yolları kapatmış, Abhazya'nın sözde parlamento binasını basmıştı.
Sokhumi kentindeki parlamento binasının önünde toplanan protestocular, Rusya ile 'yatırım anlaşmasının' onaylanmasına karşı çıkmıştı. Göstericiler, güvenlik güçlerinin müdahalesine rağmen parlamento binasına girerek Devlet Başkanın Ofisi'ni ele geçirmişti.
Protestoların ardından Rusya ile Abhazya bölgesi arasındaki 'yatırım anlaşması'nın onaylanma süreci ertelendi ancak gerilim sürüyor.
Abhazya'daki muhalefet temsilcileri, Rusya destekli Cumhurbaşkanı Aslan Bzhania'nın istifa etmesini ve erken seçime gidilmesini talep ediyor.
BATILI İSTİHBARAT SERVİSLERİ Mİ KIŞKIRTIYOR?
Abhazya'daki sözde Adalet Bakanlığı ise, Batılı istihbarat servislerinin ülkedeki durumu istikrarsızlaştırmak için sivil toplum örgütlerini finanse ettiğini iddia ediyor. Muhalefetin parlamento ve resmi kurumlara girme eylemlerini 'iktidarı ele geçirme girişimi' olarak nitelendiriyor.
Rus basınına konuşan Abhazya Cumhurbaşkanı Bzhania da yaşananların darbe girişimi olduğunu iddia ediyor.
O ANLAŞMADA NE VAR?
Abhazya'da protestoların fitilini ateşleyen 'yatırım anlaşması', Rus şirketlerinin Abhazya’da özellikle konut ve turizm sektöründe yatırım yapmasını destekliyordu.
Konutlar, ofisler, mağazalar ve eğlence mekanları açmayı planlayan Rus yatırımcılar için, inşaat malzemeleri ithalatında gümrük muafiyeti, enerji tedarikinde kolaylıklar, KDV indirimleri ve yabancı işgücü kotası gibi avantajlar sağlayacaktı.
Rus yatırımcılar ayrıca sözde Abhazya yönetimi tarafından sağlanan arazileri, banka kredileri için teminat olarak kullanma hakkına da sahip olacaktı.
Sözde Abhazya yönetimi, bu anlaşmanın Abhazya’daki ekonomik durumun istikrara kavuşturulmasında kilit bir rol oynayacağını savunsa da muhalefet aynı görüşte değil.
Rus şirketlerinin Abhazya’da toprak sahibi olmasının halkın çıkarlarına ters düştüğünü savunan muhalefete göre, bu yatırımlar bölge ekonomisinde dengesizliğe ve büyük krizlere sebep olabilir.
GÜRCİSTAN: RUSYA TOPRAKLARIMIZI İŞGAL ETMEYE ÇALIŞIYOR
Gelişmelerle ilgili açıklama yapan Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ise, Rusya'yı, Abhazya ile Güney Osetya bölgelerini ilhak etme girişiminde bulunmakla suçladı.
Rusya'nın birkaç gün önce Gürcistan hükümetini işgal hatlarını bir sınır olarak tanımaya çağırdığını hatırlatan Zurabişvili, Moskova'nın bu çağrısının "hızlandırılmış" ilhak girişimi olduğunu savundu.
ESKİ GÜRCÜ LİDERDEN İLGİNÇ TEKLİF: TÜRKLER KORUSUN
Rusya-Gürcistan arasındaki gelişmeler bölgesel bir kriz endişesini tırmandırırken, Gürcistan eski devlet bakanlarından Paata Zakareishvili dikkat çekici bir açıklamada bulundu.
Zakareishvili, Türkiye’nin hava sahalarını korumasını isteyerek Türk Silahlı Kuvvetlerinin Gürcistan’a gelmesi teklifinde bulundu.
Türk ordusunu Abhazya'ya davet eden Zakareishvili, “Bakın, Türkler şu an Kosova'da; Rusya'ya Türkiye'nin, yani NATO'nun bizi koruduğunu göstermemiz gerekiyor. Azerbaycan ve Türkiye hava sahalarını ortak koruyor. Biz niye onlara dahil olmuyoruz? Neden Türkiye'den hava sahamızı korumasını istemiyoruz?” dedi.
ABHAZYA MECLİSİ'NDE ŞOK TÜRKİYE BELGELERİ!
Abhazya Cumhurbaşkanlığı binasına giren sözde Abhaz muhaliflerin, Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan ve kamuoyuna açıklanmayan belgeler buldukları iddia edildi.
O belgelerde, Türkiye'den gelecek olan Abhaz asıllı Türk vatandaşlarının, vatandaşlık almasının kısıtlanmasını içeren kararlar yer aldığı belirtildi.
Belgenin ortaya çıkmasıyla birlikte Abhazya'daki muhalifler, olaya tepki göstererek Rus ve Ermenilere vatandaşlık verilmeye çalışıldığını, etnik yapının değiştirilmek istendiğini iddia etti.
RUSYA'NIN GÜRCİSTAN'DAKİ ARKA BAHÇESİ: ABHAZYA
Gürcistan ile Rusya arasında yer alan Abhazya, bölgesel olarak çok stratejik bir konumda. Tam da bu nedenle son 30 yılını çatışmalarla geçirmiş bir bölge. Abhazlar ve Gürcüler arasındaki gerilim, Sovyetler Birliği dönemine dayanıyor. Sovyetlerin son yıllarında Gürcü dilnin eğitimde zorunlu hale getirilmesi ve Abhaz nüfusunun azalması gibi nedenler, etnik çatışmaları körüklemişti.
Kriz, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından daha da büyüdü. 1992’de patlak veren savaşta Gürcistan ordusu ile Rusya destekli Abhazyalı ayrılıkçılar, 1992-1993'te 13 ay boyunca savaşmıştı. Abhazya, Gürcistan’a karşı zafer kazanarak fiilen bağımsızlık elde etti.
Bu savaşın ardından Rusya, Abhazya’yı bağımsız bir devlet olarak tanıyan ilk ülkelerden oldu. Ancak geçen yıllarda, Abhazya'nın uluslararası tanınma konusundaki belirsizliği değişmedi.
SADECE 6 ÜLKE TANIYOR
Yaklaşık 250 bin kişilik nüfusuyla Abhazya, bağımsız bir devlet olduğunu savunsa da, bölgeyi Rusya ve beş ülke dışında hiçbir ülke tanınmıyor.
Abhazya’nın ekonomisi de büyük ölçüde Rusya’ya bağımlı durumda.