Yandex Metrica
SON DAKİKA
Moskova'dan ses getirecek iddia: NATO çökecek mi?

Moskova'dan ses getirecek iddia: NATO çökecek mi?

Afganistan ve Avustralya-ABD-İngiltere üçlüsünün ittifakına ilişkin gelişmeler, Pasifik'teki dengelerin akıbetini sorgulatırken, Moskova NATO'nun geleceğine dair 'çöküş'ün beklediği görüşünde.

Dünya

23.01.2024, 18:01

Küresel güç dengeler, ülkeler arası ses getiren gelişmelerden etkilenirken, aktörler ve ittifaklar da bundan pay alıp, güçlenme yahut çatırdamaya gidebiliyor.

Aralarındaki soğuk rüzgarlar tarihteki gerçekliğiyle çok bariz olan Moskova ve Washington ilişkileri ve elbette NATO'nun gölgede etkinliği son zamanlarda dile getirilmeyenleri getirir, sorgulanmayanları sorgulatır oldu. Moskova, ABD'nin gölgesi altındaki NATO'yu, özellikle son yaşananlardan sonra, çöküşün eşiğinde gördüğünü daha sık zikreder oldu.

Rus haber ajansı TASS'ta yer alan bir analiz de tam da bu konuyu derinlemesine ele almış.  "NATO yeni bir birincil tehdit arıyor" başlığı altında NATO, ABD ve artık Pekin yerine Hint- Pasifik bölgesine kayan faaliyetleri değerlendirirken, farklı ayrıntılara dikkat çekiyor.

Yeni üçlü güvenlik paktı AUKUS'un yükselişiyle tetiklenen, Trans-Atlantik müttefikleri arasında patlak veren son kriz, NATO için yeni bir meydan okumaya dönüşüyor. Kolektif Avrupa'yı Soğuk Savaş dönemi Sovyet tehdidine karşı savunmak için yaratılan NATO, şimdi yeni bir gerçekle yüzleşmek zorunda. Çünkü ana hamisi ABD, Moskova yerine Pekin'i kontrol altına almak amacıyla faaliyetlerini artık Hint-Pasifik bölgesine kaydırıyor. 

Son dakika... Yunanistan'a ait F-16 Ege Denizi'ne düştü! Haberi Görüntüle

NATO'NUN KARARI ÜZERİNE ALINAN KARAR

Joe Biden ve yönetiminin Ocak ayında Beyaz Saray'da göreve gemesinden sonra, Ağustos ortası ile Eylül ortası arasında Müttefik birlik iki büyük darbe aldı. İlk darbe, Başkan Joe Biden'ın Washington'un Afganistan'daki operasyonu sona erdirmek için harekete geçmesiyle geldi. NATO üyelerinin arkasından alınan karar, NATO koalisyonunun ülkedeki ortak çabalarını ortadan kaldırdı.

Gazze için kritik uyarı: İnsan yapımı bir felaket, halkın yarısı... Haberi Görüntüle

AVRUPA'NIN BIDEN HAYALKIRIKLIĞI

İkinci darbe, bir denizaltı anlaşması skandalı şeklinde geldi; bu konu Fransa tarafından ABD'nin tüm kararları tek başına alma hakkını güvence altına alma girişimi olarak görüldü. Uzmanlar, ABD ile Batılı müttefikleri arasındaki ilişkileri yeniden kurmanın zor olacağını söylüyor.

Ekonomi Yüksek Okulu'ndan Profesör Vladimir Batyuk, "Avrupalılar, Joe Biden'ın görev süresinin kendileri için üçüncü bir Obama dönemi olmasını bekliyorlardı fakat heyecanları artık yok olup gitti. İlk olarak, askerlerin Afganistan'dan çekilmesi Washington'un NATO müttefikleri konusundaki bariz cehaletini açıkça ortaya koydu ve ardından AUKUS, Avrupa-Atlantik ortaklığına başka bir darbe daha indirdi. ABD'nin önemli bir NATO müttefiki, nükleer bir güç ve daimi bir BM Güvenlik Konseyi üyesi olan Fransa'ya yönelik davranışı eşi görülmemiş bir şey, Başkan Trump bile böyle bir yaklaşıma izin vermedi." şeklindeki değerlendirmesiyle Biden ve Trump'ı kıyaslayarak, seçimlerde Biden'a destekverdiği için şimdi pişmanlık yaşayan seçmenle aynı dili konuşmuş oluyor.

Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi Genel Direktörü Andrey Kortunov'a göre, NATO'nun geleceği, liderliğinin ve üyelerinin birincil bir tehdit konusunda anlaşmaya varıp varmamasına bağlı.

Analiste göre, NATO, Rusya'yı birincil tehdit olarak görmeye devam ederken, Başkan Biden Çin'i böyle bir tehdit olarak görüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading