Yandex Metrica

Moldova'da erken seçimler yarın yapılacak

Moldova'da erken seçimler yarın yapılacak

Doğu Avrupa ülkesi Moldova'da yaklaşık 3 milyon 282 bin seçmen, erken parlamento seçimleri için yarın sandık başına gidecek. Gagavuz Türkleri, seçimde belirleyici olacak.

Dünya

23.01.2024, 17:38

Doğu Avrupa ülkesi Moldova’da, seçmenler yarın yapılacak erken parlamento seçimleri için sandık başına gidecek.

Moldova Merkez Seçim Komisyonu verilerine göre, yaklaşık 3 milyon 282 bin seçmenin bulunduğu ülkede, 36 bölgede ve yurt dışındaki büyükelçiliklerde oy kullanılabilecek.

Oy verme işlemi 150’si yurt dışında 36 ülkede, 41'i de Moldova sınırları içerisinde bulunan ve tek taraflı bağımsızlığını ilan eden "Transdinyester" bölgesinde, toplam 2 bin 150 sandıkta gerçekleştirilecek.

Yarın sabah yerel saatle 07.00’de başlayacak oy kullanma işlemi, saat 21.00’de sona erecek.

Seçmenlerden en az üçte birinin oylamaya katılması halinde parlamento seçimi geçerli kabul edilecek.

Polonya'dan Rusya'ya nükleer tehdidi! Olasılıklara hazırız Polonya'dan Rusya'ya nükleer tehdidi! Olasılıklara hazırız Haberi Görüntüle

20 PARTİ, 2 BLOK 1 BAĞIMSIZ ADAY

Dehşet anları! Trump’ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini cayır cayır yaktı Dehşet anları! Trump’ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini cayır... Haberi Görüntüle

Moldova'da parlamentodaki 101 sandalye için 20 siyasi parti, Sosyalist Parti ile Komünist Partisi'nden oluşan siyasi blok (BECS), "Bizim" Parti ve "Vatan" Partisinin oluşturduğu "Renato Usatiy" Bloku ve 1 bağımsız aday yarışacak.

Ülkedeki Seçim Kanunu'na göre, meclise girmek için siyasi partilerin yüzde 5, partilerden oluşan blokların yüzde 7 ve bağımsız adayların yüzde 2 oy alması gerekiyor.

Macron Kafkasya'da gerilim istiyor! Bakü Büyükelçisi geri çağrıldı Macron Kafkasya'da gerilim istiyor! Bakü Büyükelçisi geri çağrıldı Haberi Görüntüle

GAGAVUZ TÜRKLERİNİN OYU BELİRLEYİCİ OLACAK

Asla boyun eğmeyeceğiz! El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde: Saldırılar bize sadece güç verir Asla boyun eğmeyeceğiz! El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde: Saldırılar... Haberi Görüntüle

Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, iyasi partiler, seçimlerde belirleyici pozisyonda olan Gagavuz Özerk Yeri’nde yaşayan Gagauz Türk halkının oylarını almaya çalışıyor.

Mevcut Cumhurbaşkanı Maya Sandu ve Rusya yanlısı muhalif lider İgor Dodon, Moldova’nın güneyinde yaşayan Gagavuzların oylarını kazanmak için bölgeye ziyaretlerde bulundu.

Her iki liderin siyasi partileri, seçim çalışmalarında Gagavuz Özerk Yeri’nde yaşayanlara yönelik mesajlar verdi.

Kenya'da askeri helikopter düştü: Genelkurmay Başkanı Ogolla ve 10 asker hayatını kaybetti Kenya'da askeri helikopter düştü: Genelkurmay Başkanı Ogolla ve 10 asker... Haberi Görüntüle

ERKEN SEÇİME GİDEN YOL

Birçok ülkeden vatandaşlarına peş peşe uyarılar: İran'ı hemen terk edin Birçok ülkeden vatandaşlarına peş peşe uyarılar: İran'ı hemen terk edin Haberi Görüntüle

Maya Sandu'nun İgor Dodon'a karşı geçen yıl cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının ardından, Başbakan İon Chicu istifa etme kararı almıştı.

Sandu da Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanı Aureliu Ciocoi'yu geçici başbakan olarak 31 Aralık 2020'de atamıştı.

Cumhurbaşkanı Sandu, başbakan adayı için Natalya Gavrilitsa'yı önermiş ancak Gavrilitsa 11 Şubat'ta parlamentoda güven oyu alamamıştı.

Sandu, başbakan koltuğu için ikinci bir adayı önerse de bu konu 25 Mart'ta yapılan parlamento toplantısında milletvekillerinin sayısının yeterli olmaması nedeniyle çözülememişti.

Bunun üzerine Sandu, parlamentonun feshedilmesi konusunda gerekli şartların oluşup oluşmadığının tespit edilmesi için Moldova Anayasa Mahkemesine 29 Mart'ta başvuruda bulunmuş, mahkeme Sandu'nun parlamentoyu feshetmesi için uygun şartların oluştuğuna hükmetmişti.

Cumhurbaşkanı Maya Sandu, 11 Temmuz'da erken parlamento seçiminin yapılacağını bildirmişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading