• G.ALTIN

    3.678,28

  • DOLAR

    37,8574

  • EURO

    40,9571

  • BIST 100

    9.044,64

  • BITCOIN

    $84.138

Mısır'dan Netanyahu'ya sert tepki: ''Filistinlilere yönelik ihlalleri örtbas ediyor''

Mısır'dan Netanyahu'ya sert tepki: ''Filistinlilere yönelik ihlalleri örtbas ediyor''

Mısır, Netanyahu'nun ''Filistinlilerin Gazze'den çıkışını engellediği'' yönündeki iddialarını sert bir dille yalanladı. Kahire, İsrail'in ihlallerini örtbas etmeye çalıştığını belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Mısır'ın Gazze'deki Filistinlilerin bölgeden ayrılmasını engellediği yönündeki iddiaları Kahire yönetimi tarafından sert bir dille yalanlandı. Mısır Dışişleri Bakanlığı, Netanyahu'nun açıklamalarını ''gerçek dışı ve kasıtlı dezenformasyon'' olarak nitelendirerek, İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlallerini örtbas etmeye çalıştığını belirtti.

NETANYAHU'NUN SUÇLAMALARI VE MISIR'IN TEPKİSİ

Netanyahu, ABD'nin Fox News kanalına verdiği röportajda, Gazze'deki Filistinlilerin bölgeden ayrılmak istediğini anca Mısır'ın buna izin verediğini iddia etti. İsrail Başbakanı, "Herkes Gazze'yi dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olarak tanımlıyor. Nedenini biliyor musunuz? Çünkü buradaki insanlar buradan ayrılamıyor. Böyle bir seçenekleri yok. Mısır, onların Gazze'den çıkmasına izin vermiyor. Eğer onlara bir seçenek sunulursa, ayrılacaklardır." dedi. Netanyahu ayrıca, sınır kapısındaki görevlilerin rüşvet aldığını, sadece zenginlerin Gazze'den çıkabildiğini, diğerlerinin ise içeride kaldığını öne sürdü.

Mısır Dışişleri Bakanlığı ise Netanyahu'nun açıklamalarını sert bir dille kınayarak, bu iddiaların İsrail'in Filistinlilere yönelik insan hakları ihlallerini göz ardı ettirme amacı taşıdığını belirtti.

Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Mısır, Filistinlilerin zorla Mısır, Ürdün veya Suudi Arabistan'a sürgün edilmesine yönelik her türlü girişimi kesinlikle reddetmektedir. 1967 sınırları içinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını savunmaya devam edeceğiz."

BÖLGEDEKİ GELİŞMELER

İsrail ve Filistin arasında gerilim devam ederken bölgede son 24 saatte yaşanan bazı gelişmeler:

- Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) yetkilisi Hüseyin eş-Şeyh, Netanyahu'nun Mısır hakkındaki iddialarını gerçeği çarpıtan açıklamalar olarak nitelendirdi.

- İsrail ordusu ateşkesi ihlal ederek Gazze Şeridi'nin kuzeyinde ateş açtı. 1 Filistinli yaşamını yitirdi.

- Hamas, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Gazze Şeridi'ni satın almaya ve sahiplenmeye kararlıyım"  açıklamalarına sert tepki gösterdi.

- ABD'de düzenlenen "Süper Bowl" karşılaşmasının devre arasındaki gösteride dansçıların arasına giren bir kişi, elinde Sudan ve Filistin bayrağı ile İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti.

- "Gazze Kasabı" Netanyahu Mısır'ın Filistinlilerin Gazze'den çıkışını engellediğini iddia etti. Netanyahu'nun iddialarını kınayan Mısır ise, bu durumun Filistinlilere yönelik ihlallerini örtbas etmeyi amaçladığını belirtti.

- ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Gazze'ye sahip olacağını söyleyerek, "Gazze'yi satın almaya ve sahiplenmeye kararlıyım" dedi.

- İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD BaşkanıTrump'ın Gazze'de etnik temizlik planını "devrimci" şeklinde adlandırdı.

- İsrail ordusunun, Hamas ile yapılan ateşkes anlaşmasındaki maddeler doğrultusunda Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile güneyini birbirinden ayıran Netzarim ismini verdiği koridordan sınıra doğru çekilmesiyle yaşanan soykırımın boyutları ortaya çıkıyor. "Netzarim Koridoru" bölgesinde Filistinlilere ait etrafa saçılmış kıyafetler ve eşyalar dikkati çekti.

Avatar
İbrahim Hakkı Yazıcı