Yandex Metrica

Miço'nun Girit telaşı: Oruç Reis o bölgeye giderse Atina'da işler iyice karışır

Miço'nun Girit telaşı: Oruç Reis o bölgeye giderse Atina'da işler iyice karışır

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'i Girit paniği sardı. Türkiye ile Libya arasında imzalanan hidrokarbon anlaşmasının ardından Oruç Reis gemisinin Girit yakınına gelmesi ihtimalinden ürken Miço, ABD Dışişleri Bakanı'nı arayıp Trablus'la diyalog için arabulucu olmasını istedi.

Dünya

23.01.2024, 20:00

Türkiye'nin Libya ile imzaladığı hidrokarbon anlaşmasına engel olamayan Yunanistan'ı Girit paniği sardı. Ankara'nın Oruç Reis sismik araştırma gemisini Girit güneyinde Libya kıta sahanlığındaki bölgelere gönderme ihtimalinden ürken Atina, böyle bir durumun önüne geçmek için Trablus yönetimiyle diyalog kurmaya çalışıyor. 

Atina medyasının etkili gazetelerinden To Vima'da yayınlanan habere göre, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'i arayıp Libya ile ilişkiler konusunda aracı olmasını istedi. 

"Türkiye-Libya ilişkileri güçleniyor ve Yunanistan bir müzakere penceresi arıyor" başlığıyla yayınlanan haberde, Atina'nın 'müttefiklerin arabuluculuğunda' Trablus ile diyalog arayışına devam ettiğine dikkat çekildi. 

Miçotakis, Girit güneyinde Libya deniz alanlarına tecavüz eden münhasır ekonomik bölgeye Türk gemilerinin gelmemesi konusunda Libya Başbakanı Abdülhamid Dıbeybe'den güvence almak istiyor. Zira Oruç Reis Libya MEB'inin kuzey noktasına gider ve Girit'e yakın bir konumda araştırma yapmaya başlarsa bu, Aleksis Çipras liderliğindeki Syriza tarafından sıkıştırılmış durumdaki Miço'yu iç politikada iyice zor duruma sokacak. 

ChatGPT rakip geliyor: Meta'dan yapay zeka adımı: İşte LIama 3'ün özellikleri ChatGPT rakip geliyor: Meta'dan yapay zeka adımı: İşte LIama 3'ün... Haberi Görüntüle

TRABLUS RANDEVU VERECEK Mİ?

Oruç Reis sismik araştırma gemisi

Libya genelinde serbest seçimlerin düzenlenememiş olmasından dolayı bir yandan Trablus yönetimini gayrimeşrû görürken aynı zamanda bu yönetimin başı Dıbeybe ile diyalog kurmak isteyen Miçotakis'in durumu oldukça sıkıntılı görünüyor. 

Geçtiğimiz mayıs ayından beri sergilediği hamlelerle Türkiye ile diyalog kanallarının kapanmasına yol açan Miçotakis, Libya ile Girit arasındaki deniz alanları meselesinin ABD yönetiminin arabuluculuğunda çözülmesini istiyor. Ancak Trablus yönetimi, Libya'nın Akdeniz'deki meşru haklarının başka ülkelerin işgaline terk etmeyeceklerini açıkça deklare etmişti. 

Sismik araştırma gemisi Oruç Reis, yeni görev bölgesine hareket etmek üzere bir süredir Antalya Limanı'nda demirli durumda bekliyor. Oruç Reis, Girit'in hemen güneyineki Libya deniz alanına gönderilirse bu durumun Atina'da iç siyaseti tepetaklak etmesine kesin gözüyle bakılıyor. 

Tüm bunların yanında Yunanistan İyon Denizi'nde attığı adımın bir benzerini Girit güney ve doğusunda atarak karasularını 12 mile çıkarma hazırlığı yapıyor. Ancak böyle bir adım Türkiye'nin sahadaki reaksiyonunu tetikleyeceğinden ötürü Miçotakis yönetimi bu hamleye ihtiyatlı yaklaşıyor.    

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading