Yandex Metrica
SON DAKİKA
Miço'nun büyük çaresizliği: Türkiye'ye silah satışını engellemek çok zor

Miço'nun büyük çaresizliği: Türkiye'ye silah satışını engellemek çok zor

ABD Kongresi'nde alkışlanırken mağrur tavırlarla Türkiye'ye silah ambargosu isteyen Miçotakis, bunun imkansız olduğunu görünce çaresiz biçimde gerçeği kabullendi.

Dünya

23.01.2024, 19:31

Mayıs ayında Washington'da senatörlerin ayakta alkışladığı Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'ye F-16 ambargosu istediği mağrur pozlara son verdi. Kongre ve Beyaz Saray'dan silah satışına onay işareti gelince hayal kırıklığına uğrayan Miço, Yunan SKAI FM radyosuna demeç vererek, "Her kim Yunanistan'ın ABD'nin Türkiye'ye silah satışını sonsuza dek engelleyebileceğini düşünüyorsa, bence gerçek güçler dengesini tamamen anlamamaktadır" dedi.

Erken seçim istemediğini, 4 yıllık görev süresini tamamlamayı düşündüğünü dile getiren Miçotakis, yine Avrupa adına konuşmaya çalışarak Türkiye'yi Yunan tezlerini kabul etmeye çağırdı. 

Ankara'nın önünde iki yol bulunduğunu ileri süren Miço, "(Türkiye) eğer Avrupa'yla yakınlaşmak istiyorsa, sadece tansiyonu düşürmesi yetmez, aynı zamanda Avrupa ülkelerinin egemenlikleri ve egemenlik haklarından şüphe etmeyi de bırakmalı. Eğer diğer yolu seçerse Avrupa perspektifinden daha da uzaklaşmış olacak ve tabii ki bunun AB-Türkiye ilişkilerine sonuçları olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Terör örgütü PKK yandaşları Paris'teki havalimanını birbirine kattı: 3 yaralı Haberi Görüntüle

2020 YAZ AYLARI GİBİ OLMAZ 

Türk-Yunan ilişkilerinde 2020 yılının yaz dönemindekine benzer bir gerginliğin bu yaz yaşanmasını beklemediğini belirten Miço, "Türkiye, Yunanistan'ın egemenliğinden şüphe etmeye devam ettiği sürece, Türk-Yunan ilişkilerinde herhangi bir iyileşme olması mümkün değil" dedi.

ABD ziyaretine de değinen Miçotakis, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Türkiye'nin ABD'den F-16 satın almasına olumlu yaklaşımına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Her kim Yunanistan'ın ABD'nin Türkiye'ye silah satışını sonsuza dek engelleyebileceğini düşünüyorsa, bence gerçek güçler dengesini tamamen anlamamaktadır. Bence neyi başardık? Özellikle ABD Kongresine, şu an NATO'nun güneydoğu kanadında istikrarsızlık kaynağı olan NATO üyesi bir ülkeye silah satışının, ABD'nin kendi çıkarları doğrultusunda olmadığını anlatmayı (başardık)."

İşgalci İsrail Gazze'de yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırını bombaladı: 12 ölü Haberi Görüntüle

BEYEFENDİ İZOLE EDİLMİŞ BİR TÜRKİYE ARZULAMIYOR

Miço, bu noktadan sonra ABD'nin silah satışına ilişkin kararlarının son derece karmaşık, uzun vadeli ve bürokratik sürece bağlı olduğunu, Türkiye'nin davranışlarını değiştirmemesi halinde Kongre'nin şu an Türkiye'ye silah satışına istekli olmadığını ileri sürdü.

Yunanistan'ın uluslararası arenada izole edilmiş bir Türkiye arzulamadığını belirten Miço, Türkiye ve Yunanistan'ın çok iyi dost olmaması için bir neden olmadığını savundu.

Miçotakis, Yunanistan'ın Avrupa ile Türkiye arasında bir köprü olabileceğini savunarak, "Ancak bu bize bağlı değil, Türkiye'ye bağlı" diye konuştu.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading