Yandex Metrica

Mali tarihinde böylesi görülmedi! Halk Fransa ve ABD'ye öfke kusuyor

Mali’de Batı Afrika Devletleri'nin ABD ve Fransa destekli sert yaptırımlarına karşı gösteriler düzenlendi. Ülke tarihinin gördüğü en geniş katılımlı protestolarda Mali halkı, "Emperyalizmi Afrika'ya gömeceğiz" diyor.

Dünya

23.01.2024, 18:39

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Mali’ye sert yaptırım uygulama kararı ülkede infial uyandırdı. 

Başta Fransa olmak üzere sömürgeci devletlere karşı ayaklanan yüz binlerce Malili, meydanlardan "Sömürgeci Fransa, ülkemizden defol" sloganlarıyla haykırdı.

Ülkedeki askeri cunta yönetiminin çağrısı üzerine başkent Bamako’daki Bağımsızlık Meydanı'nda toplanan halk, Mali Geçiş Hükümeti Başbakanı Choguel Kokalla Maiga'nın sözleriyle büyük coşku yaşadı. 

Yaptırımların yasa dışı olduğunu ifade eden Maiga, sözkonusu kararın Mali ordusunu, hükümetini ve kurumlarını istikrarsızlaştırmaktan başka bir amacının olmadığını ileri sürdü.

Maiga, meydanları dolduran göstericilerden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Biz sadece Allah'tan ve Mali halkından korkarız" ifadesini kullandı.

Mali’nin sömürgecilere karşı direniş gerçekleştirdiğini kaydeden Maiga, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Fransa tarafından hazırlanan ECOWAS'ın Mali’ye yaptırım kararına destek teklifine karşı çıkan Rusya ve Çin’e teşekkür etti.

Göstericiler meydanda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un temsili mankenini ateşe verdi. ABD ve Fransa tarafından desteklenen yaptırımlara karşı Mali halkı son günlerde büyük gösteriler düzenliyor. 

Bağımsızlık Meydanı haricinde stadyumlarda da halk, "Emperyalizmi ya Afrika'ya gömeceğiz ya da yok olacağız!" şeklinde mesaj veriyor. 

Mali'de 24 Mayıs'ta darbeyle iktidara gelen cunta yönetimi, seçimin en kısa sürede yapılacağı sözünü vermesine rağmen 2 Ocak'ta 5 yıl erteleme kararı almıştı.

Bunun üzerine ECOWAS da Mali'ye yaptırım uygulamayı kararlaştırarak diplomatik ilişkileri askıya almış ve bütün sınırları kapatmıştı.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading